Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δολάριο και χρυσός είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις το 2022 - Bitcoin και Tesla κατέστρεψαν τους επενδυτές τους

Δολάριο και χρυσός είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις το 2022 - Bitcoin και Tesla κατέστρεψαν τους επενδυτές τους
Τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες και τις χειρότερες αποδόσεις του 2022
Σχετικά Άρθρα
To 2022 υπήρξε μια ταραχώδης χρονιά για τις αγορές, κατά την οποία το να έχεις τα λεφτά σου στην τράπεζα κατέληξε να είναι επιλογή καλύτερη από το χρηματιστήριο, ειδικά τη Wall.
Αυτό συνέβη επειδή τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά επειδή αυξήθηκε επίσης πολύ κι ο πληθωρισμός, οι αποταμιευτές έχουν χάσει χρήματα σε πραγματικούς όρους.
Εδώ και τρία χρόνια στη Βρετανία υπάρχει ένα δημοφιλές επενδυτικό εργαλείο, το Finder Investment Challenge με το οποίο ένας επενδυτής μπορεί να υπολογίσει τις συγκριτικές αποδόσεις διαφόρων περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάrκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Μια πρόχειρη έρευνα με αυτό το εργαλείο για τις αποδόσεις που θα είχαν οι επενδυτές από διάφορα περιουσιακά στοιχεία έδειξε ότι αν κάποιος ειχε επενδύσει 1.000 στερλίνες την 1η Ιανουαρίου 2023 στο δολάριο θα είχε στο τέλος της χρονιάς 1.118 στερλίνες, δηλαδή θα είχε απόδοση 11,8%.
Τη δεύτερη καλύτερη απόδοση θα είχε από το χρυσό όπου με επένδυση 1.000 λίρες θα είχε απόδοση 1.117, δηλαδή κι εδώ 11,8%.
Τρίτη καλύτερη επιλογή ήταν να βάλει κανείς τα λεφτά του στην τράπεζα, καθώς με 1.000 λίρες θα έπαιρνε στο τέλος του έτους 1.011,53, έχοντας απόδοση 1,15%.

πιανακσ_δοιλαριο.JPG
Αντίθετα στον «πάτο» των αποδόσεων του Finder Investment Challenge, και μάλιστα για πρώτη φορά στην τρίχρονη ιστορία του εργαλείου, βρέθηκε το bitcoin, καθώς μέσα στη χρονιά έχασε το 61% της αξίας τους, οπότε αν κάποιος είχε επενδύσει 1.000 λίρες την 1η Ιανουαρίου στο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, θα είχε απομείνει με μόλις 387 λίρες ως το τέλος του έτους.
Αντίστοιχα συντριπτικές ζημιές θα είχε κι όποιος είχε επιλέξει να επενδύσει στην μετοχή της Tesla, η οποία ακολούθησε παρόμοια τροχιά, χάνοντας 56%.
Αυτό σημαίνει ότι μια επένδυση 1.000 λιρών ο επενδυτές θα είχε απομείνει στο τέλος της χρονιάς με 441 στερλίνες.
Αντίθετα, οριακές μόνον απώλειες θα είχε όποιος επένδυσε στην δείκτη FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου που μέσα στη χρονιά έχασε μόλις 0,7%, που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα είχαν χάσει περίπου 7 λίρες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά, ο Επικεφαλής Έρευνας και Επικοινωνιών στον ιστότοπο Finder Investment Challenge, Matt Mckenna, δήλωσε: «Όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν και αυτό έχει αποδειχθεί ότι ισχύει για την ανοδική πορεία που απολαμβάνουν οι επενδύσεις υψηλού ρίσκου σαν το Bitcoin και η Tesla.
Το μεγάλο ερώτημα στο μυαλό όσων έχουν δεσμεύσει χρήματα στα ψηλά και είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία είναι αν θα επιστρέψουν ποτέ στα υψηλά τους του Νοεμβρίου 2021.
Tesla και bitcoin έχουν δείξει κατά το παρελθόν ότι έχουν τη δυνατότητα να ανακάμπτουν, αλλά η αγορά των κρυπτονομισμάτων αντιμετώπισε σοβαρές αντιξόοτητες το 2022 ενώ υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το πόσο καιρό μπορεί η Tesla να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης