Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

NBG Securities: Οι 3 λόγοι που ανεβαίνει το ΧΑ - Τα top picks και το διπλό πρόσωπο του 2023

NBG Securities: Οι 3 λόγοι που ανεβαίνει το ΧΑ - Τα top picks και το διπλό πρόσωπο του 2023
Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μερισματικές μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές
Ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, πολιτική σταθερότητα και επενδυτική βαθμίδα, είναι οι τρεις καταλύτες για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με την NBG Securities, η οποία θεωρεί ότι η πρόκληση της νέας χρονιάς είναι ότι υπάρχουν δύο τελείως διαφορετικά εξάμηνα ενόψει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το outlook του 2023, η NBG Securities επιβεβαίωνει ότι ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει στο 2023 με θετικό πρόσημο, κυρίως λόγω του τραπεζικού κλάδου, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να δουν πέρα από τις δυσοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τη χειρότερη επιδημία του Covid στην Κίνα και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Κατά την άποψη της NBG Securities, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και των ελληνικών κεφαλαιαγορών το 2023 περιλαμβάνουν τα εξής:
- Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα παγκόσμιο υφεσιακό περιβάλλον
- Πολιτική σταθερότητα και ο χρόνος/αποτέλεσμα των γενικών εκλογών
- Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας

Ευνοϊκές οι μακρο-προβλέψεις

Συνολικά, το μακροοικονομικό της σενάριο παραμένει αρκετά ευνοϊκό (ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,0%-2,0% ετησίως), με την επιβράδυνση να αποδίδεται κυρίως στην προβλεπόμενη εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ, στην υστέρηση των επιπτώσεων του πληθωριστικού/ενεργειακού σοκ και στις λιγότερο ευνοϊκές επιδράσεις βάσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό το ανθεκτικό μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει την αύξηση των εταιρικών κερδών και, ως εκ τούτου, τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, ενώ παράλληλα παρέχει και καθοδική στήριξη.
Image
Πολιτική σταθερότητα και ο χρόνος/αποτέλεσμα των γενικών εκλογών

Οι γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2023.
Με δεδομένη την αλλαγή του εκλογικού νόμου που καταργεί τις μπόνους έδρες και εισάγει ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, η NBG Securities πιστεύει ότι, καθώς είναι πιο πιθανό να διεξαχθούν δύο γύροι εκλογών, θα χρειαστούν εβδομάδες για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.
Συνολικά, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς την αγορά, βλέπει χαμηλό κίνδυνο όσον αφορά την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και/ή την ουσιαστική αλλαγή της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.
Ωστόσο, μια κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει ορισμένους κινδύνους για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική.

Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας - ένας θετικός καταλύτης επιδόσεων

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της NBG Securities, η Ελλάδα θα καταφέρει να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα σε επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή στο 2ο εξάμηνο του 23, μετά τις γενικές εκλογές την άνοιξη του 2023, επιτυγχάνοντας έναν σημαντικό στόχο, ιδίως στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει ανοδικά τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Αναμένει ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών και ενδεχόμενη επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών (αναμφίβολα ένας θετικός καταλύτης απόδοσης, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί να απαιτήσει δύο χρόνια για να υλοποιηθεί).

Η πρόκληση για τις ελληνικές μετοχές το 2023: Ένα έτος με δύο μισά

Η προσδοκία της NBG Securities για φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας παρέχουν αμφότερα το απαραίτητο αφήγημα για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές στο 2ο εξάμηνο του 23.
Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς.
Με αυτό το δεδομένο, μετά το ράλι στις ελληνικές μετοχές, παραμένει πιο επιφυλακτική στις προοπτικές για τις μετοχές όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς οι παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές (εξέλιξη του πληθωρισμού, αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και γεωπολιτική) παραμένουν αβέβαιες.
Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μερισματικές μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της αγοράς
Image
Κορυφαίες επιλογές μετοχών για το 2023

Οι κορυφαίες επιλογές της NBG Securities για φέτος περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ρευστότητα, με καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρές ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικές αποτιμήσεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo), οι οποίες ταιριάζουν με την αμυντική και αξιακή της πρόταση για το 1ο εξάμηνο του 2023.
Επιπλέον, περιλαμβάνουν εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο Ενεργειακό Τομέα (Μυτιληναίος), καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η αναδιάρθρωση, καθώς και ποιοτικές, μεσαίου μεγέθους εταιρείες με υποστηρικτικά θεμελιώδη στοιχεία του κλάδου και καλές προοπτικές ανάπτυξης (Autohellas) ή συνδυάζοντας πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (Cenergy Holdings).
Image
Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, παραμένει θετική λόγω των βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών, της θετικής δυναμικής των κερδών και της δυνητικής διανομής μερίσματος.
Η κορυφαία επιλογή της στον τραπεζικό τομέα είναι η Τράπεζα Πειραιώς κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπει μια πιο ελκυστική απόδοση κινδύνου μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών της στοιχείων ενεργητικού.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης