Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος κορυφής στη Ρωσία - Shoigu: Kανονικά τα πυρομαχικά στη Wagner – Prigozhin: Μας φτύνετε…

Πόλεμος κορυφής στη Ρωσία - Shoigu: Kανονικά τα πυρομαχικά στη Wagner – Prigozhin: Μας φτύνετε…
Shoigu σε Prigozhin: Μην σπείρεις τη διχόνοια, είναι αντιπαραγωγικό, ωφελείς τον εχθρό
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πόλεμος κορυφής στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα με τον Yevgeny Prigozhin, τον ιδρυτή της ιδιωτικής ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner που μάχεται στο Donetsk και σε ιδιαίτερα δύσκολα μέτωπα, όπως στο Bakhmut, να επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και στον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu, κατηγορώντας τους ότι στερούν από τους μαχητές του τα απαραίτητα πυρομαχικά.
Μάλιστα ο Prigozhin έχει ανεβάσει στα ύψη την ένταση, υποστηρίζοντας πως η στάση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ισοδυναμεί με έσχατη προδοσία.
Στα πυρά του ιδρυτή της Wagner απάντησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απορρίπτοντας όλες τις αιτιάσεις του Prigozhin και καλώντας τον να «επανέλθει στην τάξη», υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να σπείρει τη διχόνοια.
Κληθείς να σχολιάσει τη διαμάχη μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Wagner, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov αρνήθηκε να τοποθετηθεί παραπέμποντας στο υπουργείο Άμυνας.

Αναληθή τα όσα λέει ο Prigozhin

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Κοινής Ομάδας των ρωσικών δυνάμεων, αν και δεν κατονομάζει τη Wagner, κάνοντας λόγο για εθελοντές και στρατιωτικές μονάδες επίθεσης, υποστηρίζει ότι δίνει ιδιαίτερη, σταθερή και κατά προτεραιότητα προσοχή στην προμήθεια όλων αυτών των μονάδων με όλα τα απαραίτητα πυρομαχικά.
«Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες, η συνολική προέλαση των μονάδων επίθεσης στην περιοχή της πόλης Artemovsk (γνωστή και ως Bakhmut) προς τις βαριά βομβαρδισμένες αμυντικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανήλθε σε περισσότερα από δυόμισι χιλιόμετρα.
Οι επιτυχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις θα ήταν αδύνατες χωρίς την πλήρη υποστήριξη πυρός της επίθεσης από πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα πυρός της ομάδας «Yug».
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην περιοχή της πόλης Artemovsk, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν 18 έξοδοι επιθετικών αεροσκαφών για την υποστήριξη της επίθεσης των αποσπασμάτων εφόδου.
Ως εκ τούτου, όλες οι δηλώσεις που δήθεν έγιναν για λογαριασμό των μονάδων επίθεσης για έλλειψη πυρομαχικών είναι απολύτως αναληθή» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δόθηκαν τα απαραίτητα πυρομαχικά

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «μόνο για τις δύο ημέρες από τις 18 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023, οι εθελοντές των αποσπασμάτων εφόδου εφοδιάστηκαν με:
- 1.660 πυραύλους για συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης,
- 10.171 πυρομαχικά για πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος και όλμους,
- 980 πυρομαχικά για άρματα μάχης.
Όλα τα αιτήματα για προμήθεια πυρομαχικών για μονάδες εφόδου πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό.
Έτσι ήταν και έτσι θα είναι.
Τις επόμενες ημέρες, όλα τα αιτήματα για πυρομαχικά που υποβλήθηκαν για τον Φεβρουάριο θα εκπληρωθούν πλήρως και τα πυρομαχικά θα παραδοθούν στις μονάδες εφόδου» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Μη σπείρεις διχόνοια

«Από τις 25 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι παραδόσεις πυρομαχικών σύμφωνα με την υποβληθείσα αίτηση για τον Μάρτιο.
Συνολικά, κατά το παρελθόν έτος, οι ανάγκες των αποσπασμάτων εφόδου για πυρομαχικά καλύφθηκαν για το 140% των αιτήσεων που ελήφθησαν.
Αυτή είναι η προτεραιότητά μας.
α θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι οι εθελοντές, καθώς και οι στρατιώτες των μονάδων επίθεσης, εκτελούν με θάρρος και ανιδιοτέλεια τα πιο δύσκολα μαχητικά καθήκοντα για την απελευθέρωση του Donbass από τους μαχητές του καθεστώτος του Κιέβου.
Οι προσπάθειες να σπείρουν διχόνοια μέσα στον στενό μηχανισμό αλληλεπίδρασης και υποστήριξης μεταξύ των μονάδων της ρωσικής ομάδας είναι αντιπαραγωγικές και ωφελούν μόνο τον εχθρό» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Απάντηση Prigozhin σε Shoigu: Μας φτύνεις…

Άμεση πάντως ήταν η απάντηση του Prigozhin, ο οποίος αφού απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, έσπευσε να σημειώσει πως αυτή τη στιγμή στο Bakhmut και στο Donetsk δεν επιχειρούν άλλες «εθελοντικές» στρατιωτικές μονάδες, παρά μόνο η Wagner.
«Πληροφορήθηκα ότι το Υπουργείο Άμυνας διαδίδει πληροφορίες ότι φέρεται να προμήθευε πυρομαχικά σε μια εθελοντική μονάδα στην κατεύθυνση του Artemovsk (Bakhmut).
Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να τονίσω ότι από τη στιγμή που έχουμε αρχίσει αυτή τη δημόσια αλληλογραφία με το Υπουργείο Άμυνας, η Wagner λαμβάνει πυρομαχικά που υπολείπονται κατά 80% από αυτά που θα έπρεπε να διαθέτει για να εκτελέσει τα στρατιωτικά της καθήκοντα.
Συνεπώς, οι δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απλό φτύσιμο στους μαχητές της Wagner σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα εγκλήματα που διέπραξαν μπροστά σε αυτούς τους μαχητές, τη στιγμή που αυτοί σήμερα εκτελούν ηρωικές πράξεις κοντά στο Bakhmut.
Όσον άφορα άλλες εθελοντικές μονάδες, δεν υπάρχουν στην περιοχή του Bakhmut, υπάρχει μόνο η Wagner PMC» αναφέρει ο Prigozhin.

Δεν υπάρχουν πυρομαχικά

«Δεν υπάρχουν πυρομαχικά.
Εάν πρόκειται, κύριοι από την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να μας δώσετε πυρομαχικά, τότε κάντε το, αντί να λέτε παραμύθια στα μέσα ενημέρωσης στον ρωσικό λαό.
Καταγγέλλοντας το Υπουργείο Άμυνας και τις δηλώσεις του, είμαι έτοιμος να υποβάλω όλα τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεών μας και των πραγματικών ποσοτήτων πυρομαχικών και εξοπλισμού που παραλάβαμε, στη Στρατιωτική Εισαγγελία ή στη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας της επιλογής σας.
Είμαι έτοιμος να το κάνω αμέσως με το πρώτο αίτημα» αναφέρει ο Prigozhin, θέλοντας να δώσει συνέχεια στον πόλεμο που έχει ανοίξει με τον υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu.

Οργή

Σημειώνεται πως τις τελευταίες δύο ημέρες ο Prigozhin επιτίθεται με σφοδρότητα στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αν και εδώ και μήνες επικρίνει τους στρατιωτικούς διοικητές για ανεπάρκεια.
Συγκεκριμένα, παραπονέθηκε ότι αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, αρνούνται εφόδια στη Wagner εξαιτίας προσωπικής αντιπάθειας προς αυτόν.
Φανερά θυμωμένος και υψώνοντας κατά διαστήματα τη φωνή του, κατηγόρησε τον ρώσο υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον Valery Gerasimov, αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ότι προκαλούν εσκεμμένα τις ελλείψεις όπλων, για τις οποίες κατήγγειλε ότι επιφέρουν αυξημένες απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων της Wagner που πολεμούν γύρω από την Bakhmut.
«Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου και ο υπουργός Άμυνας δίνουν δεξιά-αριστερά διαταγές όχι μόνο να μην δίνονται πυρομαχικά στη Wagner, αλλά και να μην την βοηθούν με αερομεταφορές», δήλωσε ο Prigozhin.
Ο επικεφαλής της Wagner έχει δηλώσει πως το υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να πιστωθεί τις επιτυχίες της Wagner γύρω από το Bakhmut.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης