Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή αυτοκτονία της Ευρώπης: «Κόβει» τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου ενώ η Κίνα ετοιμάζεται να επενδύσει 2 τρισ. δολ. σε αγωγούς

Ενεργειακή αυτοκτονία της Ευρώπης: «Κόβει» τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου ενώ η Κίνα ετοιμάζεται να επενδύσει 2 τρισ. δολ. σε αγωγούς
Η ομάδα των G7 και η ΕΕ πρόκειται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στις περιοχές όπου η Μόσχα έχει διακόψει τις προμήθειες
Σχετικά Άρθρα
Η ενεργειακή... αυτοκτονία της Δύσης συνεχίζεται καθώς οι ηγέτες της συνεχίζουν την παρανοϊκή πολιτική των κυρώσεων η οποία οδήγησε σε άνοδο τη ρωσική οικονομία εν καιρώ πολέμου με τον αναπροσανατολισμό της στην Ανατολή ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτείται φτηνά ενεργειακά προϊόντα η Κίνα η οποία ενισχύει τη βιομηχανική της βάση.
Συμφώνα με δημοσιεύματα των δυτικών ΜΜΕ, G7 και η ΕΕ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στις περιοχές όπου η Μόσχα έχει διακόψει τις προμήθειες, επικαλούμενα αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που αποτελεί την πρώτη φορά που το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών μπλοκάρεται από τις δυτικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η απόφαση, η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 στη Σύνοδο Κορυφής στη Χιροσίμα την επόμενη εβδομάδα, θα αποτρέψει την επανάληψη των εξαγωγών ρωσικού αερίου από αγωγούς σε οδεύσεις προς χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία, όπου η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες πέρυσι και προκάλεσε ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα η Κίνα έως το 2025 στοχεύει να επετείνει έως το 2025 το δίκτου των αγωγών φυσικού αερίου στα 163.000 χιλιόμετρα επένδυση συνολικά θα χρειαστεί την τεράστια διοχέτευση κεφαλαίων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Τι επιδιώκουν

Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να διασφαλίσουν και ματαίως από ό,τι αποδεικνύεται ότι η Ρωσία δεν ενεργειακά της έσοδα, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την οικονομική πίεση 15 μήνες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ενός από τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε «για να διασφαλιστεί ότι οι εταίροι δεν θα αλλάξουν γνώμη στο μέλλον».
Πρόκειται για μια προσπάθεια να οδηγηθούν τα δυτικά κράτη σε μια προληπτική απόφαση που θα θεσει σε κίνδυνο την ενεργειακή του ασφάλεια αλλά και το μέλλον της παραγωγικής τους βάσης εξαρτώντας του απο το ακριβό αμερικανικό ή καταριανό LNG.
Ένα προσχέδιο δήλωσης της G7 που είδαν οι Financial Times ανέφερε ότι η ομάδα των κορυφαίων οικονομιών θα μειώσει περαιτέρω τη χρήση των ρωσικών ενεργειακών πηγών «συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της επαναλειτουργίας των οδών που είχαν προηγουμένως κλείσει λόγω της αξιοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία ως όπλο», τουλάχιστον έως ότου “υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης».

Ο συμβολισμός και οι τιμές

Αν και τα μέτρα είναι απίθανο να επηρεάσουν άμεσα τις ροές φυσικού αερίου, υπογραμμίζουν τη βούληση των Βρυξελλών να καταστήσουν μόνιμη την ταχεία και επώδυνη στροφή μακριά από την επί δεκαετίες εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Η επιβολή της απαγόρευσης είναι άκρως συμβολική, διότι κατά την έναρξη του πολέμου η ΕΕ είχε αποφύγει να στοχεύσει τις ροές των αγωγών, δεδομένης της τεράστιας εξάρτησής της από το φυσικό αέριο της Μόσχας.
Η Ρωσία προέβη στη διακοπή των προμηθειών, προκαλώντας μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου σε πάνω από 10 φορές το κανονικό τους επίπεδο.
Όμως τους τελευταίους μήνες οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά, καθώς η Ευρώπη μείωσε επιτυχώς τη ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επιτάχυνε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προμηθεύτηκε από εναλλακτικές πηγές, όπως θαλάσσια φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το μερίδιο της Μόσχας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές φυσικού αερίου έχει μειωθεί από περισσότερο του 40% σε λιγότερο από 10%, ενώ ο ήπιος χειμώνας συνέβαλε στην αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου

Οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου, οι οποίες είναι ήδη κατά περίπου 60% γεμάτες σε σύγκριση με περίπου 30% την αντίστοιχη περίοδο το 2022, θα φθάσουν στη μέγιστη χωρητικότητά τους πολύ πριν από την έλευση του επόμενου χειμώνα.
«Με τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου να είναι ασυνήθιστα γεμάτες για την εποχή του έτους και τις τιμές χονδρικής να επιστρέφουν σε αυτό που μπορεί απλώς να θεωρηθεί ως το κανονικό εύρος τιμών τους, μπορείτε να καταλάβετε γιατί οι ηγέτες της Ευρώπης είναι βέβαιοι ότι αυτό το σχέδιο δεν θα καταστρέψει την ασφάλεια του εφοδιασμού σύντομα», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser από την εταιρεία ενεργειακών συμβούλων ICIS, για να προσθέσει:
Είναι ωστόσο σημαντικό να μην εφησυχάζουμε υπερβολικά όσον αφορά τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου».

Η Γερμανία και η Πολωνία

Οι πετρελαιαγωγοί στους οποίους η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου σκέλους της γραμμής Druzhba που τροφοδοτεί διυλιστήρια στη Γερμανία και την Πολωνία, θα μπορούσαν επίσης να μπλοκαριστούν στο πλαίσιο των μέτρων της ΕΕ για να αποτραπεί η επανάληψη των ροών.
Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η πρόταση χρειάζεται περισσότερες διευκρινίσεις από τις Βρυξέλλες για να δείξει πώς θα αλλάξει το “status quo”, ιδίως δεδομένου ότι μέρος του πετρελαίου από το Καζακστάν ρέει μέσω της Druzhba.
“Πρέπει να είναι σαφές πώς ακριβώς θα λειτουργήσει”», είπαν.
Το Βερολίνο και η Βαρσοβία, παρά το γεγονός ότι έχουν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσαν ότι θα τερματίσουν εθελοντικά τις παραδόσεις αργού μέσω της Druzhba πέρυσι, αν και η Πολωνία συνέχισε να λαμβάνει προμήθειες μέχρι που η Ρωσία διέκοψε τις ροές τον Φεβρουάριο.
Τα γερμανικά διυλιστήρια σταμάτησαν να παραγγέλνουν ρωσικό αργό από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ορισμένοι από τους κύριους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη – οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 – υπέστησαν δολιοφθορά πέρυσι και παραμένει ενεργό μόνο ένα από τα τέσσερα σκέλη τους.
Όμως άλλοι αγωγοί, όπως η γραμμή Yamal προς την Πολωνία, παραμένουν άθικτοι.

Η Κίνα επιδίδεται σε επενδυτικό ράλι 

Την ίδια ώρα που η Δύση προκαλεί συνθήκες ενεργειακής ανασφάλειας για την οικονομία και την βιομηχανία της, η Κίνα σχεδιάζει με ορίζονται 2025 να επεκτείνει τα τεράστια δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου της στα 163.000 χιλιόμετρα, πραγματοποιώντας κεφαλαιουχικές δαπάνες έως και 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια
Η Κίνα έχει αποφασίσει καταιγισμό επενδύσεων με στόχο να επεκτείνει τα δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου της χώρας για να μεταφέρει μεγαλύτερο όγκο σε περισσότερους πελάτες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Ο Ding Zhimin, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής και Νομικής της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας, ότι η Κίνα θα ξοδέψει 11 τρισεκατομμύρια έως 13 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να διπλασιάσει το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου στα 163.000 χιλιόμετρα έως το 2025.

Η επέκταση των αγωγών

Οι τεράστιες δαπάνες για την υποδομή φυσικού αερίου αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική της Κίνας να δώσει προτεραιότητα στην κατανάλωση φυσικού αερίου, που θεωρείται το πιο αποτελεσματικό καύσιμο – «γέφυρα» για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων προτού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίξουν σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία.
Ένας από τους υπό μελέτη αγωγούς είναι ο δεύτερος αγωγός εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου που αναμένεται να επεκταθεί στην Κίνα μέσω Μογγολίας από τα παραγωγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας στην περιοχή Yamal-Nenets, εκτείνοντας 6700 χιλιόμετρα.
Ο αγωγός, που ονομάζεται Sila Sibiri 2, θεωρείται ότι προσφέρει χωρητικότητα για παράδοση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά.
Τον Φεβρουάριο, η Gazprom δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει 10 Bcm φυσικού αερίου ετησίως από το νησί Σαχαλίνη της Ρωσίας για περίοδο 30 ετών στην Κίνα, με το έργο με την κωδική ονομασία Sila Sibiri 3.
Αυτό προστίθεται στα 38 Bcm (δισ. κυβικά μέτρα) εξαγωγών φυσικού αερίου με αγωγούς ετησίως έως το 2025 μέσω του υπάρχοντος αγωγού Sila Sibiri στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφηκε το 2014.
Η Ρωσία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αυξήσει τη χωρητικότητα του αγωγού Sila Sibiri στα 44 Bcm από 38 Bcm, σύμφωνα με τον Liu Qian, εκτελεστικό αντιπρόεδρο του China Petroleum University του Ερευνητικού Κέντρου Ρωσίας-Κεντρικής Ασίας.
Οι επενδύσεις και οι κατασκευές θα οδηγηθούν από την China Oil & Gas Pipeline Grid (PipeChina), μια κρατική οντότητα που ιδρύθηκε το 2020 ομαδοποιώντας τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανήκαν αρχικά στην China National Petroleum Corporation (CNPC), τη Sinopec και την China National Offshore Oil Corporation .
Συγκεντρώνει τη λειτουργία των τεράστιων υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αγωγών, τερματικών σταθμών και δεξαμενών αποθήκευσης.
Ο κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας CNPC δήλωσε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα κορυφωθεί στα 650 Bcm έως το 2040, μετά το οποίο θα μειωθεί στα 410 Bcm το 2060.
Οι κύριοι μοχλοί για την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου προσδιορίστηκαν ως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι κατασκευές.
Natural Gas Sits Near the Lows- Risk - Reward is Critical - The Globe and  Mail
Η ζήτηση από τη βιομηχανία

Ο Ding Zhimin είπε ότι το τρέχον δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Κίνας είναι «σοβαρά ανεπαρκές» για να καλύψει την αναμενόμενη τεράστια αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου.
Οι ευκαιρίες για επενδύσεις και κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου παρέχονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις καθώς και σε κρατικές επιχειρήσεις.
«Το δυναμικό της αγοράς είναι τεράστιο», είπε.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,2% σε ετήσια βάση στα 395 Bcm το 2022, με τη ζήτηση από τον τομέα φυσικού αερίου της πόλης να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12,9% στα 124,4 Bcm.
Η βιομηχανία θα καταναλώσει 160 Bcm, αύξηση 10,1% σε ετήσια βάση, η ζήτηση από τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτιναχθεί κατά 11,4% στα 73 Bcm, με το υπόλοιπο να χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χημικών.
Η παραγωγή φυσικού αερίου της Κίνας θα αυξηθεί σύμφωνα με την αύξηση της ζήτησης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές.
Η CNPC είπε ότι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα αυξηθεί στα 250 Bcm το 2030 και περαιτέρω στα 350 Bcm το 2060, από 205,3 Bcm του 2021.

Από τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου των 395 Bcm φέτος, σχεδόν τα 222 Bcm θα προέρχονται από την εγχώρια παραγωγή, σημειώνοντας αύξηση 6,2% σε ετήσια βάση, ενώ τα 62 Bcm θα είναι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών — έως 6% — ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ανέρχονται σε 123 Bcm ( 88,6 εκατομμύρια τόνους).
Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, η Κίνα εκμεταλλευόταν αγωγούς φυσικού αερίου μήκους 84.000 χιλιομέτρων, στους οποίους κυριαρχούσαν τρία παράλληλα δίκτυα φυσικού αερίου Δυτικής Ανατολής που εκτείνονται από κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Ρωσία και άλλες χώρες της βορειοανατολικής Ασίας καθώς και στη βορειοδυτική Κίνα μέχρι τις αγορές της ανατολικής και νότιας Κίνας.
Vast China-Russia resources trade shifts to yuan from dollars in Ukraine  fallout - CNA
China adds incentives for domestic natural gas production as imports  increase, Energy News, Energy, Bunker Ports News Worldwide,
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης