Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Γιατί παραιτήθηκε ο Reznikov - Οι τρεις αιτίες – Πού αποσκοπεί ο Zelensky

Ουκρανία: Γιατί παραιτήθηκε ο Reznikov - Οι τρεις αιτίες – Πού αποσκοπεί ο Zelensky
Επιθυμία του Zelensky είναι ένας πιο ικανός υπουργός Άμυνας ενόψει της κρίσιμης συνάντησης στη βάση του ΝΑΤΟ στο Ramstein, όπου θα σχεδιαστεί η επόμενη φάση του πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Στους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και στο στενό κύκλο του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αναφέρονται ρωσικά δημοσιεύματα.
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος απέδωσε την απόφαση του αυτή στην ανάγκη να δοθεί νέα πνοή στην ηγεσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέροντας πως ο Reznikov ηγήθηκε του στρατού για πάνω από 550 ημέρες ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.
«Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται τώρα νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία» ανέφερε ο Zelensky, ο οποίος ανακοίνωσε πως τη θέση του υπουργού Άμυνας θα αναλάβει ο Rustem Umerov, έναν σκληροτράχηλο Τατάρο μουσουλμάνο που μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας.

Οι λόγοι

Σύμφωνα με τον Igor Korotchenko, αρχισυντάκτη του ρωσικού περιοδικού «National Defence» η παραίτηση του Reznikov είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων.
«Πρώτον, είναι η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Δεύτερον, είναι η αναποτελεσματικότητα του ως υπουργού Άμυνας.
Τρίτον, είναι η επιθυμία του Zelensky να ενισχύσει το περιβάλλον του με ανθρώπους που είναι πιο άκαμπτοι και που έχουν μια πιο αδιάλλακτη στάση» αναφέρει ο Ρώσος αναλυτής.
Μάλιστα, ο Korotchenko υποστηρίζει πως επιθυμία του Zelensky είναι να βρει έναν πιο ικανό υπουργό Άμυνας που θα μπορεί να ανταποκριθεί με πιο μεγάλη συνέπεια στα καθήκοντα του ενόψει της κρίσιμης συνάντησης στη βάση του ΝΑΤΟ στο Ramstein, εκεί που θα σχεδιαστεί τόσο η εκστρατεία του φθινοπώρου – χειμώνα του 2023 όσο και η επιχείρηση της άνοιξης – καλοκαιριού του 2024.

Τεράστιες απώλειες

Μια από τις αιτίες της «αποπομπής» του Reznikov είναι προφανώς και οι τεράστιες απώλειες που είχαν οι Ουκρανοί κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Ιουνίου, οι Ουκρανοί έχουν μετρήσει τουλάχιστον 43.000 νεκρούς στρατιώτες και πάνω από 4.900 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού, ανάμεσα τους 26 μαχητικά αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 1.831 άρματα μάχης – συμπεριλαμβανομένων 25 γερμανικών Leopard και 21 αμερικανικών Bradley.
Επίσης, η «φήμη» του Reznikov σπιλώθηκε και από τα διαδοχικά σκάνδαλα δωροδοκίας που έπληξαν το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αν και ποτέ το όνομα του δεν ενεπλάκη ποτέ άμεσα.

Άμεση αντικατάσταση

Μάλιστα ο Zelensky ζήτησε από το Κοινοβούλιο να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του Reznikov.
Ήδη ο Reznikov υπέβαλε και επίσημα την παραίτηση του σήμερα Δευτέρα 4/9 στον πρόεδρο του ουκρανικού Κοινοβουλίου, το οποίο πρέπει να εγκρίνει και την τοποθέτηση του Umerov.
10_14.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης