Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Πολωνός στρατηγός Jaroslaw Gromadzinski υπεύθυνος για την εκπαίδευση Ουκρανών απομακρύνθηκε…

Ο Πολωνός στρατηγός Jaroslaw Gromadzinski υπεύθυνος για την εκπαίδευση Ουκρανών απομακρύνθηκε…
Η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας ξεκίνησε έρευνα εναντίον του, αναφέρει το πολωνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ο διοικητής του Eurocorps, Πολωνός στρατηγός Jaroslaw Gromadzinski, ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για την εκπαίδευση στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, απαλλάχθηκε από τη θέση του και η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας ξεκίνησε έρευνα εναντίον του, αναφέρει το πολωνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Η Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας ξεκίνησε διαδικασίες ελέγχου για να επαληθεύσει την ασφάλεια των πληροφοριών σε σχέση με τον στρατηγό Jaroslaw Gromadzinski».
«Σε αυτό το πλαίσιο, λήφθηκε απόφαση για την απόλυση του στρατηγού Jaroslaw Gromadzinski από τη θέση του ως διοικητή του Eurocorps και την άμεση επιστροφή του στην πατρίδα του».
Ωστόσο, το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι «για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας της διοίκησης του Eurocorps», θα διοριστεί επειγόντως άλλος αξιωματικός στη θέση του διοικητή.
Με τη σειρά του, ο πρώην διοικητής των πολωνικών ειδικών δυνάμεων Grom, στρατηγός Roman Polko, πρότεινε ότι η στρατιωτική αντικατασκοπεία έχει πραγματικά σοβαρές αξιώσεις εναντίον του στρατηγού Gromadzinski.
«Η απόλυση από το αξίωμα ενός ατόμου για το οποίο προηγουμένως εγγυηθήκαμε είναι σκάνδαλο, είναι πλήγμα στο κύρος της Πολωνίας.
Νομίζω ότι οι κατηγορίες, δυστυχώς, πρέπει να είναι σοβαρές».
Σημείωσε ότι ο στρατηγός Gromadzinski, πριν αναλάβει τη θέση του αρχηγού του Eurocorps, έπρεπε να αποκτήσει το λεγόμενο πιστοποιητικό «προσωπικής ασφάλειας».
«Πρόκειται πραγματικά για έναν πολύ ενδελεχή έλεγχο σχεδόν σε κάθε τομέα - ευπάθεια στη διαφθορά, διεθνείς διασυνδέσεις και προσωπικές επαφές», εξήγησε ο Polko.
Ο ίδιος ο στρατηγός Jaroslaw Gromadzinski είπε ότι δεν κατηγορεί τον εαυτό του, δεν έκανε κάτι λάθος.
«Θα ήθελα να δηλώσω ότι κατά τη διάρκεια 34 ετών επαγγελματικής στρατιωτικής θητείας, πάντα έβαζα το καλό της υπηρεσίας, το καλό της Πατρίδας, πρώτα, συχνά σε βάρος της οικογένειας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς και σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ πάντα εκπροσωπούσα επαρκώς τη στολή ενός Πολωνού στρατιώτη», τόνισε ο Jaroslaw Gromadzinski
«Πιστεύω ότι ο έλεγχος που ξεκίνησε από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας θα τελειώσει θετικά για μένα» πρόσθεσε ο στρατηγός Jaroslaw Gromadzinski.
Πριν αναλάβει τη θέση του διοικητή του Eurocorps τον Ιούνιο του 2023, ο στρατηγός Gromadzinski ήταν ο συντονιστής σύμβουλος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Πολωνικού Στρατού και προηγουμένως ήταν ο πρώτος διοικητής της 18ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.
Τους τελευταίους μήνες, υπηρέτησε επίσης σε μια διεθνή ομάδα βοήθειας για την Ουκρανία στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, όπου ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών μαζί με τον στρατό των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης