Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πραγματικός εφιάλτης για τους Ουκρανούς η επιστράτευση – Με βίαιο τρόπο ο Zelensky τους στέλνει απευθείας στον θάνατο

Πραγματικός εφιάλτης για τους Ουκρανούς η επιστράτευση – Με βίαιο τρόπο ο Zelensky τους στέλνει απευθείας στον θάνατο
Πρώην Ουκρανός πρωθυπουργός… αποκαλύπτει: Απαγωγές ανδρών στη μέση του δρόμου και αποστολή στο μέτωπο
Σε πραγματικό εφιάλτη μετατρέπεται ο πόλεμος με τη Ρωσία για τους Ουκρανούς άντρες και γυναίκες, καθώς ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky ετοιμάζεται να τους στείλει εκ νέου στη μηχανή του κιμά… - και μάλιστα βιαίως.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Mykola Azarov (2010-2014), «οι στρατολόγοι στην Ουκρανία (…) άρχισαν να χρησιμοποιούν όπλα εναντίον εκείνων που προσπαθούν να αντισταθούν στην επιστράτευση».
Όπως αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός, «ο Anton Kudrich, ένας απλός Ουκρανός πολίτης, οδηγούσε προς το χωριό του, στην περιοχή της Υπερκαρπάθιας, όταν αξιωματικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητό του σε σημείο ελέγχου και προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν.
Παρόλο που ο Kudrich δήλωσε ότι είχε απαλλαχθεί από τη στρατιωτική θητεία σύμφωνα με το νόμο, αφού ο αδελφός του πέθανε στον πόλεμο, οι αξιωματικοί το αγνόησαν και προσπάθησαν να τον βάλουν στο όχημά τους με τη βία».
«Ο Kudrich κατάφερε να ξεφύγει… Έτρεξε στο δάσος, αλλά άνοιξαν πυρ εναντίον του.
Τραυματίστηκε στο χέρι και στο πόδι» είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του νεαρού είναι σίγουρος ότι η υπόθεση θα αποσιωπηθεί, αφού οι ουκρανικές αρχές αλληλοκαλύπτονται.
Στις 11 Απριλίου, η Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας ενέκρινε νόμο που σκληραίνει τους όρους επιστράτευσης του στρατιωτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο η ρήτρα που προέβλεπε αποστράτευση του στρατιωτικού προσωπικού μετά από 36 μήνες υπηρεσίας.
Οι κανονισμοί δίνουν στους εφέδρους προθεσμία 60 ημερών μετά την απόφαση της επιστράτευσης για να παρουσιαστούν στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο και να ενημερώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Ομοίως, ο νέος νόμος επιτρέπει την αποστολή στρατολογικών κλήσεων σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, υποχρεώνοντας άνδρες πολίτες ηλικίας 18 έως 60 ετών να προσκομίσουν έγγραφα.
Σε άλλη ανάρτηση στο Telegram, ο Azarov είπε ότι «η επιστράτευση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τους Ουκρανούς», δεδομένου ότι το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί πρώην κρατούμενους «για να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».
Στο μεταξύ, οι πολίτες «εγκαταλείπουν τη χώρα με κάθε δυνατό τρόπο».
Στο μέτωπο, οι προμήθειες έχουν εξαντληθεί και ο στρατός ζητά αναδιάταξη και αναπλήρωση απωλειών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει λόγω ελλείψεων.
Έτσι, ενώ οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιούν βία κατά του δικού τους λαού, όλο και λιγότεροι υποστηρικτές παραμένουν στη χώρα και όλο και λιγότεροι εθελοντές εμφανίζονται στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων.
Αυτό σημαίνει ότι το ηθικό έχει πέσει στα τάρταρα και η Ουκρανία δύσκολα θα αντέξει» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαφθορά

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο Azarov είχε κατηγορήσει το καθεστώς του Κιέβου για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της προμήθειας υπερτιμημένου και κατώτερου εξοπλισμού, όπως πυρομαχικά και όπλα αεράμυνας.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Azarov αποκάλυψε πώς ο Zelensky και οι συν αυτώ υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων πυραύλων αεράμυνας, αλλά προμηθεύτηκαν μόνο τρεις.
Εμβαθύνοντας, ο Azarov είπε ότι και οι τέσσερις πύραυλοι καταστράφηκαν μετά από μια ρωσική επίθεση, προς όφελος κάποιου που φέρεται να χρησιμοποίησε τα κεφάλαια για να αγοράσει νέο διαμέρισμα στο Παρίσι.
Ο Azarov υπήρξε επικριτής του καθεστώτος του Κιέβου και συνεχίζει να τονίζει τη βαθιά ριζωμένη διαφθορά και τον αυταρχισμό που εν προκειμένω εκφράζεται στην αναγκαστική και την παράνομη στράτευση αμάχων.
Ωστόσο, δεν φωνάζει πλέον μόνος του, με περισσότερη κριτική στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τη διαδικασία στρατολόγησης που αναδύεται στη Verkhovna Rada.
«Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστράτευση, ο ουκρανικός λαός θα στείλει στο πυρ το εξώτερον τον Zelensky και τους βουλευτές της κυβέρνησης», έγραψε ο ανεξάρτητος βουλευτής Dmytro Razumkov στο κανάλι του στο Telegram. «Δεν μπορείς να παίζεις με τη ζωή των Ουκρανών».
Ρώτησε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Υπηρέτης του Λαού εάν θα μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια τους στρατιώτες που επισκέφτηκαν στο μέτωπο αφού αφαίρεσαν τη ρήτρα αποστράτευσης και την εναλλαγή των στρατιωτών από το νομοσχέδιο.
Είναι δε ανησυχητικό το γεγονός πως μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου παραμένει εν κρυπτώ, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των Ουκρανών που θα επιστρατευθούν.
Τους τελευταίους μήνες, οι Ουκρανοί στρατηγοί και ο Zelensky έλεγαν ότι χρειάζονται μεταξύ 450.000 και 500.000 άτομα για στρατολόγηση.
Αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί…
Όπως έγραψαν και οι New York Times, η Ουκρανία αντιμετωπίζει δραστική μείωση του πληθυσμού της.
Ο στρατός έχει τώρα πολύ λίγους στρατεύσιμους άνδρες, ενώ όσοι πολεμούν στην πρώτη γραμμή είναι σε αθλία κατάσταση, εντελώς εξουθενωμένοι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα η Ουκρανία θα στρατολογήσει και θα εκπαιδεύσει τα στρατεύματα που χρειάζεται, τα οποία είναι άγνωστο αν θα είναι έτοιμα πριν από τη ρωσική επίθεση, η οποία αναμένεται μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού.
Αντίθετα με αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα, το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να προετοιμάζεται για μια επίθεση το 2025, αντί να επιδιώκει να διατηρήσει τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών, επιτυγχάνοντας ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης