Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανάλυση Guardian: Ετοιμαστείτε - Προς πιο δυναμική σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, κατέρρευσαν όλοι οι … κανόνες

Ανάλυση Guardian: Ετοιμαστείτε - Προς πιο δυναμική σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, κατέρρευσαν όλοι οι … κανόνες
Άγνωστο εάν αυτό το περιορισμένο χτύπημα του Ισραήλ ωφελεί τον Benjamin Netanyahu
Αν και όλα δείχνουν πως η αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν, όπως αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από αλλεπάλληλα πυραυλικά χτυπήματα και επιθέσεις με drones από την 1η Απριλίου, βαίνει προς εκτόνωση, η βρετανική εφημερίδα The Guardian προειδοποιεί πως μάλλον οδεύουμε προς μια πιο δυναμική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αυτών θανάσιμων εχθρών στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς σχετικά με την ισραηλινή επίθεση, φαίνεται πολύ πιθανό, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις των Ιρανών και τα σχόλια των Αμερικανών, πως ήταν μια περιορισμένη επιχείρηση με drone εναντίον της ιρανικής πόλης Isfahan.

Κάτι παραπάνω από συμβολικό

Όπως επισημαίνεται, το Isfahan είναι σημαντικό για τις στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις του, για την παρουσία μιας σημαντικής πυρηνικής εγκατάστασης και μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης που φιλοξενεί τον γηρασμένο στόλο των F-14 «Tomcats» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, γεγονός που σημαίνει ότι ένα χτύπημα είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, είναι κάτι παραπάνω από συμβολικό.
Αν και το Ισραήλ έχει εμπλακεί εδώ και καιρό σε έναν «σκιώδη πόλεμο» με το Ιράν – συμπεριλαμβανομένης και της επίθεσης ισραηλινών drones σε μια μονάδα παραγωγής όπλων στο Isfahan πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο – η δυναμική της σύγκρουσης καθορίζεται κυρίως από το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν αυτές οι επιθέσεις.

Το νέο και επικίνδυνο

Αυτό που είναι νέο και επικίνδυνο είναι ότι μια νέα κανονικότητα εγκαθιδρύεται στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ως απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ σε μια από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης στη Συρία, αποτέλεσε το πρώτο χτύπημα στο έδαφος του Ισραήλ από ξένο κράτος εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Η απάντηση του Ισραήλ, εάν περιοριστεί μόνο στην επίθεση αυτή, και παρά τη σιγή ιχθύος από επίσημες πηγές, δεν εντάσσεται σε κάποια «γκρίζα ζώνη» που να μπορεί πιθανώς να αμφισβητηθεί.
Και ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιδιώκει να χτυπήσει το Ιράν και τα ιρανικά συμφέροντα με δολοφονίες, επιθέσεις drones και σαμποτάζ, παρόλο αυτά η επίθεση κατεγράφη σε μια περίοδο έντασης.
Εάν, όπως ανέφερε μια ανώνυμη ισραηλινή πηγή στην Washington Post, το χτύπημα «είχε σκοπό να στείλει το μήνυμα στο Ιράν ότι το Ισραήλ είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει μέσα στη χώρα», αυτό το μήνυμα δεν θα έχει χαθεί σε ένα Ιράν που έχει ήδη αισθανθεί υποχρεωμένο να δράσει λόγω της ανησυχίας του ότι η πολιτική της αποτροπής του Ισραήλ έχει υπονομευθεί.

Κατέρρευσαν όλοι οι γνωστοί κανόνες

Η πραγματικότητα είναι ότι οι κανόνες σύγκρουσης που υπήρχαν εδώ και καιρό μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, σε μια σύγκρουση που διεξαγόταν κυρίως μέσω πληρεξουσίων όλο και πιο άμεσα, έχουν καταρριφθεί τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες, από τότε που η Hamas εισέβαλε στο Ισραήλ.
Σε αυτούς τους έξι μήνες, αυτό που κάποτε θεωρούνταν δεδομένο, έχει καταρρεύσει.
Στη Γάζα, εξελίσσεται ένας πόλεμος που δεν έχει προηγούμενο στην ένταση της βίας και στην παρατεταμένη φύση.
Στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, μια άλλη σύγκρουση έχει μπερδέψει τους κανονικούς κανόνες, με τις ανταλλαγές πυρών με τη Hezbollah – έναν άλλο πληρεξούσιο του Ιράν – που άρχισε στις 8 Οκτωβρίου και αποτελεί πλέον καθημερινή πραγματικότητα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες και στις δύο πλευρές των συνόρων να φύγουν από τα σπίτια τους.

Καμία αυτοσυγκράτηση και φόβος

Τώρα έχει ξεπεραστεί ένα νέο κατώφλι, το όριο μεταξύ του αμοιβαίου φόβου και αυτοσυγκράτησης.
Και ενώ πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι έσπευσαν να προτείνουν ότι ένα περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή στο status quo ante, μια άλλη και πιο ανησυχητική πιθανότητα είναι ότι αυτό απλώς σηματοδοτεί ότι αυτή η διευρυνόμενη σύγκρουση έχει γίνει πιο δυναμική.
Εάν το Ισραήλ έκανε σοβαρά λάθη πληροφοριών κατά τους τελευταίους έξι μήνες – τόσο για την επιθετική στάση της Hamas πριν από τις 7 Οκτωβρίου όσο και για τον λάθος υπολογισμό του τρόπου με τον οποίο το Ιράν θα απαντούσε στο χτύπημα της 1ης Απριλίου στη Δαμασκό – αξίζει να θυμηθούμε ότι οι ίδιοι θεσμοί και πολλά από τα ίδια άτομα, με γνώμονα τις ίδιες παραδοχές, θα επεξεργάζoνται τον πιθανό κίνδυνο των πιο πρόσφατων γεγονότων.

Αδύναμος Netanyahu

Πολιτικά, είναι δύσκολο να δούμε πώς μια τόσο περιορισμένη απάντηση από το Ισραήλ ωφελεί τον Benjamin Netanyahu.
Για μια φιγούρα που ήταν τόσο καιρό και τόσο βαθιά συνδεδεμένη με μια σκληροπυρηνική γραμμή σχετικά με την απειλή που συνιστά το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, ένα ισραηλινό χτύπημα που είναι τόσο περιορισμένο σε αυτό το πλαίσιο θα θεωρηθεί από πολλούς όχι ως ένδειξη τόλμης και αποφασιστικότητας , όπως θα ήθελε ο Netanyahu, αλλά αδυναμίας.
Ήδη ο σύμμαχος του ακροδεξιού συνασπισμού του Netanyahu και υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir, ο οποίος προσβλέπει σε ψήφους από τη δεξιά στο κόμμα Λικούντ του Netanyahu, είπε ότι ήταν πολύ περιορισμένη η απάντηση, αναφέροντας μόνο τη λέξη: «Αδύναμη!»
Ενώ από την ιρανική πλευρά οι αρχικές φωνές υποδηλώνουν ότι η Τεχεράνη ελπίζει να χαρακτηρίσει αυτό που συνέβη την Παρασκευή ως ένα μη σοβαρό γεγονός για να δικαιολογήσει μια απάντηση, οι ίδιοι υπολογισμοί που την οδήγησαν να εκτοξεύσει 300 πυραύλους και drones προς το Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο εξακολουθούν να ισχύουν.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι και οι δύο πλευρές παίζουν με τη φωτιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης