Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γερμανία - Στο 0,2% η ανάπτυξη το α' 3μηνο του 2024 - ING: Οι διαρθρωτικές αδυναμίες θέτουν όριο ταχύτητας στην ανάκαμψη

Γερμανία - Στο 0,2% η ανάπτυξη το α' 3μηνο του 2024 - ING: Οι διαρθρωτικές αδυναμίες θέτουν όριο ταχύτητας στην ανάκαμψη
Η ING προειδοποιεί πως οι διαρθρωτικές αδυναμίες θέτουν όριο ταχύτητας στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Στο 0,2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, το α' τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
«Η οικονομία μπορεί ακόμη να αναπτυχθεί. Την ώρα που κάποια γερμανόπουλα ρωτούν τους γονείς τους αν θυμούνται μια εποχή που η οικονομία πραγματικά αναπτυσσόταν, η πρώτη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση, από -0,5% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο, αναθεωρημένο προς τα κάτω.
Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία εξακολουθούσε να υποχωρεί κατά 0,2% όταν διορθώνεται για τις εργάσιμες ημέρες. Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για τις συνιστώσες του ΑΕΠ, αλλά κρίνοντας από τα διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία, η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα και στις καθαρές εξαγωγές» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση της ING.

Το όριο ταχύτητας στην ανάκαμψη

Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποιεί πως οι διαρθρωτικές αδυναμίες θέτουν όριο ταχύτητας στην ανάκαμψη. «Οι λέξεις "αισιοδοξία" και "γερμανική οικονομία" μαζί σε μια πρόταση είναι σπάνιες εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, εδώ και μερικές εβδομάδες, η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στη γερμανική οικονομία. Τα σημερινά στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ είναι σχεδόν απλώς το φυσικό επόμενο βήμα των ισχυρότερων δεικτών κλίματος και της ανάκαμψης της δραστηριότητας από την αρχή του έτους.
Ο κύκλος έχει σίγουρα αρχίσει να στρέφεται προς το καλύτερο. Αυτή η κυκλική καμπή καθοδηγήθηκε από την ισχυρή δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα λόγω του ήπιου χειμώνα και της τεχνικής ανάκαμψης του εμπορίου και της βιομηχανικής παραγωγής.
Κρίνοντας από τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων του Μαρτίου σήμερα το πρωί, ακόμη και η ιδιωτική κατανάλωση φαίνεται τελικά να δείχνει τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης. Αυτή η κυκλική ανάκαμψη φαίνεται ότι θα συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο» αναφέρουν οι αναλυτές της ING, οι οποίοι συνεχίζουν «με την ανάπτυξη να επιστρέφει, τον ήλιο να λάμπει επιτέλους και δύο γερμανικές ποδοσφαιρικές ομάδες στα ημιτελικά του Champions League, είναι ξαφνικά όλα καλά στη Γερμανία; Μήπως όλη η συζήτηση για τα διαρθρωτικά ελλείμματα και τις προκλήσεις ήταν υπερβολική; Λοιπόν, όχι ακριβώς. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί κυκλικοί παράγοντες που παρασύρουν την οικονομική δραστηριότητα.
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, καθώς και οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι πιθανό να επιβαρύνουν και πάλι τη βιομηχανία και τις εξαγωγές.
Επίσης, ο αυξανόμενος αριθμός πτωχεύσεων και οι ανακοινώσεις μεμονωμένων εταιρειών για επικείμενες αναδιαρθρώσεις θέσεων εργασίας τροφοδοτούν τον κίνδυνο εξασθένησης της αγοράς εργασίας φέτος.
Τέλος, εκτός από τους πιθανούς κυκλικούς αντίθετους ανέμους, οι γνωστές διαρθρωτικές αδυναμίες της Γερμανίας δεν θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη και θα περιορίσουν τον ρυθμό της όποιας ανάκαμψης φέτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης