Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βγήκε μπροστά η Κίνα για αλλαγή συσχετισμών στη Μέση Ανατολή - Φιλοξένησε συνάντηση Fatah-Hamas για ενιαίο Παλαιστινιακό κράτος

Βγήκε μπροστά η Κίνα για αλλαγή συσχετισμών στη Μέση Ανατολή - Φιλοξένησε συνάντηση Fatah-Hamas για ενιαίο Παλαιστινιακό κράτος
Η Hamas και η Fatah επιβεβαίωσαν την ανάγκη ενότητας και τερματισμού του διχασμού, «στο πλαίσιο της PLO, ενώνοντας όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις και φατρίες εντός αυτής»
Παλαιστινιακές πηγές αποκάλυψαν στο λιβανέζικο δίκτυο Al Mayadeen τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο κύριων παλαιστινιακών παρατάξεων, της Hamas και της Fatah, στην Κίνα.
Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι δύο φατρίες συμφώνησαν στη σημασία της ενοποίησης της παλαιστινιακής θέσης σχετικά με τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός και της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Λωρίδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι φατρίες συμφώνησαν περαιτέρω για «συντονισμό κοινών εθνικών προσπαθειών για την παροχή επείγουσας βοήθειας στη Γάζα και για καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων πλευρών», καθώς και το σχηματισμό κοινής διμερούς επιτροπής στο Κάιρο για συντονισμό και παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τις πηγές, η συνάντηση έδωσε έμφαση στις θέσεις και τις προσπάθειες συντονισμού στη Δυτική Όχθη και στα Ιεροσόλυμα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων εποίκων σε χωριά και πόλεις, καθώς και των ισραηλινών επιθέσεων στο Τζαμί al-Aqsa.
Στα αποτελέσματα της συνάντησης υπογραμμίστηκε επίσης η προτεραιότητα του ζητήματος των Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ και η ανάγκη διατήρησης των δικαιωμάτων τους και υποστήριξής τους σε αυτή τη δύσκολη φάση, όπου υφίστανται την παραβίαση των δικαιωμάτων τους εντός των ισραηλινών φυλακών.

Ένα ενιαίο παλαιστινιακό μέτωπο ήταν στην ημερήσια διάταξη

Σε άλλο σημείωμα, οι πηγές ανέφεραν ότι η Hamas και η Fatah επιβεβαίωσαν την ανάγκη ενότητας και τερματισμού του διχασμού, «στο πλαίσιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώνοντας όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις και φατρίες εντός αυτής και των θεσμών της, βάσει προηγούμενων συμφωνιών από αυτή την άποψη».
Τα μέρη τόνισαν, επίσης, τη σημασία του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς φατρίες κατά τη διάρκεια ή μετά τον πόλεμο στη Γάζα, επιφορτισμένη με τα τεχνικά και διοικητικά της καθήκοντα στις προσπάθειες αρωγής, την άμβλυνση των επιπτώσεων της επιθετικότητας και την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.
Αυτή η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης για την ενοποίηση των παλαιστινιακών θεσμών και την προετοιμασία για γενικές εκλογές, «για να αφαιρέσει το Ισραήλ και την Αμερική από το πρόσχημα του διχασμού».
Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση περιελάμβανε συμφωνία για την ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας με τη βοήθεια της Κίνας, η οποία «θα συμβάλει στον τερματισμό της κατοχής και στην ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και τα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα».
Οι πηγές ενημέρωσαν το Al Mayadeen ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης αποτελούν την ημερήσια διάταξη για την επόμενη συνάντηση στο Πεκίνο στις 14 Ιουνίου 2024.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές «εξέφρασαν πολιτική βούληση να επιτύχουν τη συμφιλίωση μέσω διαλόγου», προσθέτοντας ότι κατέληξαν σε συμφωνία για ιδέες για μελλοντικό διάλογο και «θα συνεχίσουν τον διάλογο για την επίτευξη της Παλαιστινιακής ενότητας το συντομότερο όσο το δυνατόν."
Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι η Hamas και η Fatah εξέφρασαν τη μεγάλη τους εκτίμηση για την υποστήριξη της Κίνας στον παλαιστινιακό λαό.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων μετά από πρόσκλησή της για τη διεξαγωγή «βαθούς και ειλικρινούς διαλόγου για την ενίσχυση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης».
Επιπλέον, το Υπουργείο επιβεβαίωσε ότι η Hamas και η Fatah εξέφρασαν τη βαθιά τους εκτίμηση για την υποστήριξη της Κίνας προς τον παλαιστινιακό λαό.
Ανακοίνωσε επίσης ότι το Πεκίνο φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ της Hamas και της Fatah μετά από πρόσκλησή της για διεξαγωγή «βαθέος και ειλικρινούς διαλόγου για την ενίσχυση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης