Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μηχανισμός ευέλικτης ισχύος για τις μονάδες φυσικού αερίου - Στόχος να τεθεί σε λειτουργία τέλος του 2025

Μηχανισμός ευέλικτης ισχύος για τις μονάδες φυσικού αερίου - Στόχος να τεθεί σε λειτουργία τέλος του 2025

Οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν αναθέσει στην εταιρία AFRI να μελετήσει τα πιθανά σενάρια εφαρμογής του μηχανισμού

Το φυσικό αέριο υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για πολλά χρόνια ακόμη. Ωστόσο οι αλλαγές που συντελούνται στο ενεργειακό σύστημα λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μηχανισμού στήριξης της ευέλικτης ισχύος, που είναι σε θέση να παρέχουν μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου. Και αυτό διότι θα πρέπει να λειτουργούν ώστε να καλύπτουν τη ζήτηση σε ώρες μη προκαθορισμένες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα υπάρχει διαθέσιμη ανανεώσιμη ενέργεια.


Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς με αφορμή την επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της μεταρρύθμισης του Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EMD), η οποία εκτιμάται ότι δίνει τη δυνατότητα υιοθέτησης μηχανισμών ευέλικτης ισχύος από τα κράτη μέλη για τη στήριξη των μονάδων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την τελική εκδοχή του σχεδίου η υιοθέτηση μηχανισμών αμοιβής της παροχής ευέλικτης ισχύος από τα κράτη μέλη, δεν αποτελεί απλώς last resort και οι μηχανισμοί αυτοί δεν είναι μόνο προσωρινοί.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης