Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Σκληρή η αντιμεταναστευτική πολιτική και το 2023 – Απέρριψε το 98% των αιτήσεων για άσυλο

Ιαπωνία: Σκληρή η αντιμεταναστευτική πολιτική και το 2023 – Απέρριψε το 98% των αιτήσεων για άσυλο

Η Ιαπωνία θα συνεχίσει να είναι Ιαπωνία, καθώς δεν δέχεται την αντικατάσταση πληθυσμών

Σχετικά Άρθρα

Η Ιαπωνία χορήγησε καθεστώς πρόσφυγα σε αριθμό «ρεκόρ», 303 αιτούντες άσυλο το 2023, αύξηση από το προηγούμενο ρεκόρ των 202 ατόμων που σημειώθηκε το 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης την περασμένη εβδομάδα.
Πέρα από αυτό, δύο αλλοδαποί υπήκοοι έλαβαν το καθεστώς οιονεί πρόσφυγα επειδή «έφυγαν από χώρες σε σύγκρουση», ενώ σε άλλους 1.005 - κυρίως από την Ουκρανία - δόθηκε άδεια διαμονής στην Ιαπωνία για ανθρωπιστικούς λόγους, αν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα, αναφέρουν οι Japan Times.
Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπήρξαν 13.823 αιτούντες άσυλο που υπέβαλαν αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα πέρυσι, αύξηση τριπλάσια από το 2022 - αν και πολύ λιγότερο από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2017 με 19.629 αιτούντες.
Οι 303 στους οποίους χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα αναγνωρίστηκαν από την ιαπωνική κυβέρνηση ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους λόγω απειλών δίωξης.
Όπως και το 2022, η πλειοψηφία όσων αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες πέρυσι - 237 άτομα - ήταν από το Αφγανιστάν, όπου η επιστροφή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 οδήγησε σε συνεχή αστάθεια. Οι πρόσφυγες από τη Μιανμάρ και την Αιθιοπία αποτελούσαν τις επόμενες μεγαλύτερες ομάδες.
Οι περσινοί αιτούντες για το καθεστώς του πρόσφυγα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός που έχει λάβει ποτέ η Ιαπωνία σε ένα μόνο έτος, με εκείνους από τη Σρι Λάνκα (3.778), την Τουρκία (2.406) και το Πακιστάν (1.062) να αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες ομάδες εθνικοτήτων.
Όσον αφορά τις νέες κατηγορίες, η Ιαπωνία αναθεώρησε τον Νόμο της για τον Έλεγχο Μετανάστευσης και την Αναγνώριση Προσφύγων το 2023, εισάγοντας ένα νέο καθεστώς "επικουρικής προστασίας" που παρέχει άσυλο σε όσους φεύγουν από περιοχές που αντιμετωπίζουν ενεργές, συνεχιζόμενες συγκρούσεις - ακόμα κι αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το στενό καθεστώς της Ιαπωνίας ορισμός του πρόσφυγα.
Από την 1η Δεκεμβρίου, έχουν υποβληθεί 1.110 αιτήσεις για ειδικό καθεστώς - οι περισσότερες από τις οποίες (1.101) ήταν από την Ουκρανία.
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, 647 αιτούντες είχαν λάβει καθεστώς οιονεί πρόσφυγα, με 644 από αυτούς να είναι Ουκρανοί.
Εάν μια αίτηση απορριφθεί στην Ιαπωνία, υπάρχει μια διαδικασία προσφυγής που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια - επιπλέον της αρχικής διαδικασίας αίτησης που διαρκεί αρκετούς μήνες για να ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης