Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ursula von der Leyen «μισεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» - Τα παιχνίδια με το κράτος δικαίου

H Ursula von der Leyen «μισεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» - Τα παιχνίδια με το κράτος δικαίου
Η απερχόμενη Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in 't Veld καταγγέλλει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν υποκλίθηκε στις εθνικές κυβερνήσεις και έπαιξε με το κράτος δικαίου
Η Sophie in 't Veld, πιστή στη φήμη της για την ευθύτητά της, δεν χάνει χρόνο για να επιτεθεί στην Ursula von der Leyen.
Όπως μεταδίδει το Politico, κατά τη διάρκεια γεύματος σε εστιατόριο απέναντι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η in 't Veld υποστηρίζει ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που διαθέτουν για το μέλλον της von der Leyen - η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - για να αλλάξουν ριζικά την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων της ΕΕ υπέρ του Κοινοβουλίου.
"Δεν είναι καθόλου οπαδός του ελέγχου και της λογοδοσίας", δήλωσε ο in 't Veld.
"Μπορείτε να δείτε πώς γι' αυτήν είναι πολύ σημαντικό να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να βρίσκεται κοντά στους κυβερνητικούς ηγέτες.
Μισεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δεν θα περάσει εκεί ούτε λεπτό περισσότερο από ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η von der Leyen πρέπει να πείσει τους Ευρωβουλευτές

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το Κοινοβούλιο -που γενικά θεωρείται το πιο αδύναμο από τα κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ- είναι ζωτικής σημασίας για την von der Leyen, την πιο ισχυρή ηγέτιδα ενός θεσμικού οργάνου της ΕΕ: Πρέπει να πείσει τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της για να λάβει τη δεύτερη πενταετή θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τη 1 μ.μ. της Πέμπτης στην έδρα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η von der Leyen με τους ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe της 't Veld, οι ευρωβουλευτές δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν τόσο πολύ στη νομοθεσία, αλλά στην επιβολή μιας "λίστας μέτρων" στη von der Leyen που θα επαναβεβαιώσει το ρόλο του Κοινοβουλίου ως οξυδερκούς φύλακα της εκτελεστικής εξουσίας, δήλωσε η 't Veld.
Το Κοινοβούλιο θα πρέπει - ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας - να ζητήσει από την von der Leyen, να καταστήσει προσβάσιμα τα διαβόητα γραπτά μηνύματά της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής εμβολίων Covid Pfizer, να πατάξει τις νομικές παραβιάσεις από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Ελλάδας, να δεσμευτεί για μηνιαίες μη σεναριογραφημένες συνεδρίες ερωτήσεων και απαντήσεων με τους ευρωβουλευτές και να διεξάγει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα της θητείας της το 2027.
Όταν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα, η 't Veld δεν θα είναι ανάμεσά τους. Μετά από 20 χρόνια ως βουλευτής, κυρίως για το φιλελεύθερο προοδευτικό ολλανδικό κόμμα D66, δεν επανεξελέγη στην ψηφοφορία του Ιουνίου, αφού απέτυχε να κερδίσει μια έδρα με το πανευρωπαϊκό Volt στο Βέλγιο, αλλά παρέμεινε σιωπηλή για τα επόμενα βήματά της.
Ωστόσο, εξήρε την "ορμή" και την ηγετική ικανότητα της von der Leyen στο ζήτημα της  Ουκρανίας και την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης