Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία θα αμφισβητήσει την ιστορική αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ - Business Insider: Τα F-16 θα ηττηθούν από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας

Η Ρωσία θα αμφισβητήσει την ιστορική αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ - Business Insider: Τα F-16 θα ηττηθούν από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας
«Μόλις οι Ουκρανοί φθάσουν τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο, η αξία του F-16 θα μειωθεί αισθητά, όπως και η πιθανότητα επιβίωσής του»
Το Business Insider ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο του διαμετρήματος της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα ήταν δύσκολο για τη συμμαχία να εδραιώσει αεροπορική υπεροχή έναντι των ρωσικών δυνάμεων.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι ειδικοί εξήγησαν τη ζοφερή πραγματικότητα ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα βασικό αεροσκάφος σε πολλούς στόλους της πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ, που δόθηκε στην Ουκρανία δεν θα είναι μια «μαγική σφαίρα» που περιμένουν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky και οι δυτικοί σύμμαχοί του.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ιστορική αεροπορική κυριαρχία του ΝΑΤΟ», ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης στις 13 Ιουλίου αφού εξήγησαν ότι πρόκειται για μια αλλαγή από το σενάριο που προέκυψε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Δύση είχε ένα σαφές πλεονέκτημα.

Διαφορετικός αντίπαλος

«Η Ρωσία θα ήταν ένας πολύ διαφορετικός αντίπαλος.
Έχει το έδαφος και τη βιομηχανία για να κατασκευάσει και να αναπτύξει μαζικά εξελιγμένες αντιαεροπορικές άμυνες, η Ρωσία είναι ένας αντίπαλος μπορεί να παλέψει να καταστρέψει».
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ακόμη και με στόλους μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς stealth, πιθανότατα θα δυσκολευτούν να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο αεροπορικής κυριαρχίας που είχαν σε μεγάλο βαθμό από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται το Business Insider, η δυτική αεροπορία δεν είχε ποτέ την εμπειρία της αντιμετώπισης των συστημάτων αεράμυνας σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός απέδειξε ότι μπορούσε να δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες περιοχές αεράμυνας για τον εχθρό με ισχυρά ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πυραύλους.

Εντυπωσιακή απάντηση

«Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν μια εκπληκτική και εντυπωσιακή εναρκτήρια επίθεση», προειδοποιούσε το Business Insider.
«Για παράδειγμα, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να στοχεύσουν τρωτά σημεία όπως οι δορυφόροι για να προσπαθήσουν να διακόψουν τις επικοινωνίες και την πλοήγηση στο διάστημα από την οποία εξαρτάται η αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ».
Η ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεπεράσει την αεροπορική υπεροχή του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα έναντι των 30 ευρωπαϊκών μελών του κατέστη προβληματικός αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μεθοδικά την αεροπορία της Ουκρανίας.
Η Ρωσία διέλυσε τόσο εντυπωσιακά την ουκρανική αεροπορία που το καθεστώς του Κιέβου αναζητά απεγνωσμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από δυτικούς συμμάχους για να αναπληρώσει τον στόλο της, παρόλο που οι ειδικοί λένε ότι το αεροσκάφος είναι πλέον απαρχαιωμένο και είναι απίθανο να επιβιώσει στην σύγκρουση.

Χαμηλή η επιβίωση των F-16

«Μόλις οι Ουκρανοί φθάσουν τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία εναέριο χώρο, η αξία του F-16 θα μειωθεί αισθητά, όπως και η πιθανότητα επιβίωσής του», τόνισε το National Interest.
«Σε μια σύγκρουση με μια μεγάλη δύναμη, όπως την Κίνα για παράδειγμα, το F-16 δεν θα χρησιμοποιείτο».
Αυτή είναι μια αποκαλυπτική αποκάλυψη δεδομένου ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερα από 900 F-16, τα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, χρησιμοποιούν εκατοντάδες άλλα, καθώς και τους συμμάχους των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.
Στην πραγματικότητα, το F-16 θα καταστεί σχεδόν άχρηστο εναντίον της Ρωσίας.
Το National Interest προειδοποιεί το Κίεβο ότι η καλή απόδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν λέει τίποτα για τις δυνατότητές τους έναντι των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

Τέλος εποχής

«Η εποχή των F-16 πλησιάζει γρήγορα στο τέλος της», το National Interest καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος «δεν θα προσφέρει τίποτα στον Zelensky» και απλώς «θα αγοράσει λίγο περισσότερο χρόνο».
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin έχει προειδοποιήσει ότι τα F-16 που δίνονται στην Ουκρανία θα καταστραφούν όπως και άλλος δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός.
Ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ αποσπώνται με την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη που είναι ουσιαστικά απαρχαιωμένα σε οποιαδήποτε μάχη με μια μεγάλη δύναμη, η Ρωσία, όπως έχει αναγνωρίσει το Business Insider, αμφισβήτησε επιτυχώς την αεροπορική κυριαρχία που απολάμβανε το ΝΑΤΟ από την αρχή του Ψυχρού Πολέμου παρά την εισαγωγή μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης