Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για 6ήμερη εργασία: Κυβερνητική λαθροχειρία για να κρυφτούν οι πραγματικές διαστάσεις των αντεργατικών πολιτικών

ΣΥΡΙΖΑ για 6ήμερη εργασία: Κυβερνητική λαθροχειρία για να κρυφτούν οι πραγματικές διαστάσεις των αντεργατικών πολιτικών
«Σκοπό έχει να κρύψει τις πραγματικές διαστάσεις των αντεργατικών πολιτικών και τις κοινωνικές αντιδράσεις», αναφέρει σχόλιο του Γ. Γαβρήλου Τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το Υπουργείο και η κα. Κεραμέως, από τις σημερινές δηλώσεις, αποκρύπτουν το γεγονός ότι τόσο με τον Ν. 5053/2023, όσο και με σχετική Υπουργική Απόφαση (113169/2023) του κ. Γεωργιάδη, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν απολογιστική δήλωση στις αλλαγές του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων.
Άρα, πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας που εφαρμόζεται η 6ημερη εργασία και από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να δηλώνουν μεταγενέστερα τις αλλαγές στις ώρες και μέρες εργασίας, πώς και από πού άντλησε το Υπουργείο τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα;».
Τα παραπάνω αναφέρει σχόλιο του Γ. Γαβρήλου Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που εφάρμοσαν την 6ημερη εργασία

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Μέσα σε κλίμα βιασύνης και προσπαθώντας να καλύψει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για την επιβολή της 6ημερης εργασίας, σήμερα το Υπουργείο εξέδωσε στατιστικά στοιχεία με τα οποία προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά επί της ουσίας έναν πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων (690 αναφέρει) και άρα εργαζομένων.
Πρόκειται όμως για άλλη μια λαθροχειρία της Κυβέρνησης, που σκοπό έχει να κρύψει τις πραγματικές διαστάσεις των αντεργατικών πολιτικών που επιβάλλει με αμείωτο ρυθμό, ανατρέποντας πλήρως το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας.
Το Υπουργείο και η κα. Κεραμέως, από τις σημερινές δηλώσεις, αποκρύπτουν το γεγονός ότι τόσο με τον Ν. 5053/2023, όσο και με σχετική Υπουργική Απόφαση (113169/2023) του κ. Γεωργιάδη, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν απολογιστική δήλωση στις αλλαγές του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων. Άρα, πριν καν τελειώσει ο πρώτος μήνας που εφαρμόζεται η 6ημερη εργασία και από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να δηλώνουν μεταγενέστερα τις αλλαγές στις ώρες και μέρες εργασίας, πώς και από πού άντλησε το Υπουργείο τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα;

Επίσης, πώς απαντά το Υπουργείο Εργασίας στις μαζικές αιτήσεις των επιχειρήσεων για αλλαγή ΚΑΔ, έτσι ώστε να εντάσσονται στην προβλεπόμενη λίστα των δραστηριοτήτων που «δικαιολογούν» την 6ημερη εργασία;

Και τέλος, το υπουργικό επιτελείο δεν μας έχει απαντήσει ακόμη πώς πρόκειται να ελέγξει την κατάχρηση της ρύθμισής του, από την στιγμή που το ΣΕΠΕ έχει αδρανοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία περιγραφή στον Νόμο Γεωργιάδη για τους όρους και τα κριτήρια επιβολής της 6ημερης εργασίας σε μια επιχείρηση, που επικαλείται «φόρτο εργασίας».
Είναι προφανές ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είναι κινήσεις πανικού και παραπλάνησης.
Η 6ημερη εργασία είναι πια ένα τετελεσμένο γεγονός για την χώρα μας που προκαλεί τσουνάμι αλλαγών στην ζωή των εργαζομένων και χειροτερεύει κατά πολύ την ήδη δυσχερή θέση τους.
Σε μια αγορά εργασίας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα με τις ευλογίες της ΝΔ, έχοντας παύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτηρήσει την νομιμότητα και να προστατέψει τους εργαζόμενους, ο κόσμος της εργασίας είναι παντελώς εκτεθειμένος στα εργοδοτικά συμφέροντα που επιδιώκουν παραπάνω κέρδη, εις βάρος των ζωών των εργαζομένων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης