Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτές είναι οι θέσεις του Νορβηγικού fund Government Pension Fund Global στην Ελλάδα – Σε 36 μετοχές με 775 εκατ. επενδύσεις

Αυτές είναι οι θέσεις του Νορβηγικού fund Government Pension Fund Global στην Ελλάδα – Σε 36 μετοχές με 775 εκατ. επενδύσεις
Το Νορβηγικό fund το 2007 είχε αξία 372 δισ. δολάρια και το 2024 ξεπέρασε τα 1,667 τρισ. δολάρια
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των επενδυτών και των χρηματιστηριακών στελεχών έχει βρεθεί λόγω της ΔΕΗ, το νορβηγικό fund Government Pension Fund Global το οποίο διαχειρίζεται τον πλούτο της Νορβηγίας.
Δικαιολογημένα θεωρείται από στελέχη της αγοράς πως μπορεί μία τοποθέτησή του στη μετοχή της ΔΕΗ, να αλλάξει την τάση, καθώς διαθέτει τεράστια κεφάλαια.
Πρόσφατα όπως έγινε γνωστό, έβαλε υπό παρακολούθηση τη μετοχή της ΔΕΗ, που μέχρι πριν λίγες μέρες είχε σε αποκλεισμό λόγω ανθρακικού αποτυπώματος.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το fund «στόχος του ταμείου είναι να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των εσόδων από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, έτσι ώστε ο πλούτος αυτός να ωφελεί τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές γενιές.
Η επίσημη ονομασία του ταμείου είναι «Government Pension Fund Global».
Το fund βέβαια δεν είναι άγνωστο στις ελληνικές εισηγμένες του χρηματιστηρίου, καθώς ήδη έχει σημαντική θέση σε 36 εταιρείες και συνολικά η αξία των επενδύσεών του ανέρχεται στα 775 εκατ. δολάρια.

Οι θέσεις του αναλυτικά

Τα περισσότερα κεφάλαια ύψους 107 εκατ. δολάρια είχε στις 30/6 στη Eurobank και κατείχε το 1,33%.
Στην Εθνική Τράπεζα είχε 100,5 εκατ. δολάρια και κατείχε το 1,32%, στην Πειραιώς 89 εκατ. δολάρια (1,95%), στη Μυτιληναίος 81,6 εκατ. δολάρια, στη Jumbo 61,3 εκατ. δολάρια, στη Motor Oil 43,7 εκατ. δολάρια, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 31,2 εκατ. δολάρια, στον ΟΠΑΠ 31 εκατ. δολάρια, στην Alpha Bank 30 εκατ. δολάρια, στον ΟΤΕ 29,7 εκατ. και στην Τέρνα Ενεργειακή 24,4 εκατ. δολάρια.
Στο Αεροδρόμιο Αθηνών είχε 24,2 εκατ., στην Autohellas 18 εκατ., στην Quest 13,8 εκατ. δολάρια στην Lamda 11,6 εκατ., στον ΑΔΜΗΕ 11 εκατ., όσα και στην Τιτάν, στην ΕΧΑΕ 9 εκατ. δολάρια, στην ΕΥΔΑΠ 8,3 εκατ. δολάρια, στην Aegean 6,4 εκατ., στα ΕΛΠΕ 5,4 εκατ., στην Dimand 4,9 εκατ., στην Profile 4,3 εκατ. δολάρια, στη Phoenix Vega Mezz 3 εκατ. δολάρια, στην Σαράντης 3 εκατ., στην Φουρλής 2,3 και κάτω από 2 εκατ. δολάρια είχε στις Ελλάκτωρ, Μοτοδυναμική, Παπουτσάνης, Sunrise Mezz και 1 εκατ. δολάρια στην Intrakat.
Κάτω από 1 εκατ. δολάρια είχε στην Performance, στο Κτήμα Λαζαρίδη στην Ideal και μερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια στην Galaxy Mezz και τη Cenergy.
Προφανώς και μία θέση στη ΔΕΗ δε θα μπορούσε να ήταν, με βάση και την κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης κάτω από 20 εκατ. δολάρια.
Η μετοχή της ΔΕΗ λόγω των πληροφοριών αυτών έχει καταγράψει άνοδο στις προηγούμενες συνεδριάσεις με παράλληλη αύξηση του όγκου συναλλαγών.
Σημειώνεται πως το fund το 2007 είχε αξία 372 δισ. δολάρια και το 2024 1,667 τρισ. δολάρια

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης