Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Πλησιάζει η ώρα που ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή;» - Γιατί ο Erdogan δεν θα αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

«Πλησιάζει η ώρα που ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή;» - Γιατί ο Erdogan δεν θα αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία
Η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έστω και μερική, είναι απλώς μια χίμαιρα
Τελευταία ακούγεται η άποψη ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θυμίζουν τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ την άνοιξη του 1941.
Πράγματι, φαινομενικά, υπάρχουν πολλά κοινά: μεγάλοι εμπορικοί όγκοι, πολιτική αλληλεπίδραση αλλά και πολύ βαθιές αντιφάσεις.
Οι αντίπαλοι του προέδρου Erdogan τον συγκρίνουν με τον Hitler - «προσπαθεί να γίνει αρχηγός των Τούρκων και να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία του δημιουργήθηκε το Τουρκικό Συμβούλιο, ένας διεθνής οργανισμός τουρκόφωνων κρατών με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία.
Υπενθυμίζεται πως ο οργανισμός δημιουργήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2009 στην πόλη Nakhichevan του Αζερμπαϊτζάν.
Στις 12 Νοεμβρίου 2021, στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών στην Κωνσταντινούπολη, το Τουρκικό Συμβούλιο μετονομάστηκε σε Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTC).
Το UTG περιλαμβάνει πέντε χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.
Το Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία συμμετέχουν στις εργασίες της OTC ως παρατηρητές.
Η δήλωση Erdogan «πλησιάζει η ώρα που ο ήλιος θα βγει ξανά από την Ανατολή» πρέπει να θεωρηθεί προγραμματική…
Αλλά το μέτωπο που έχουν συμπήξει τα τουρκικά κράτη δεν πρέπει να ενοχλούν κανέναν.

«Μπορεί να την αποσταθεροποιήσει»

Ναι, θεωρητικά, η Τουρκία μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Κεντρική Ασία και να προκαλέσει εθνοτικές συγκρούσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αλλά αυτό είναι μια θεωρία.
Η Τουρκία έχει στείλει στρατεύματα στη Συρία και τη Λιβύη, και η αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την Κύπρο και τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος καλά κρατεί.
Η Ρωσία πρόκειται να εγκαταλείψει τη Συρία και δεν στήριξε την Αρμενία στο ζήτημα του Καραμπάχ. Έτσι, αφαιρέθηκαν δύο σοβαροί λόγοι σύγκρουσης με την Τουρκία.
Ωστόσο, η κατάσταση στην Υπερκαυκασία είναι πολύ δύσκολη, ειδικά σε σχέση με τον διάδρομο Zangezur, που προηγουμένως συνέδεε το Αζερμπαϊτζάν με την περιοχή Nakhichevan.
Σε αυτό το θέμα, η Ρωσία και το Ιράν δεν είναι λιγότερο ισχυροί παίκτες από τον Erdogan.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι θεμελιώδεις αντίπαλοι όχι μόνο της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά ακόμη και της απλής ενίσχυσης της Τουρκίας.
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ανοιχτά το καθεστώς Pashinyan στην Αρμενία και τους Κούρδους στη Συρία και το Ιράκ.
Ωστόσο, αν ήθελε, η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τους Αρμένιους και τους Κούρδους για τους δικούς της σκοπούς.
Κατά καιρούς ακούγονται ατάκες ότι η Τουρκία έχει κλειδώσει τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα.
Στην πραγματικότητα, ο Erdogan έκλεισε τα στενά στα πλοία του ΝΑΤΟ που εισέρχονταν στη Μαύρη Θάλασσα.
Εάν τα καράβια του ΝΑΤΟ εμφανίζονταν εκεί το 2022, η πιθανότητα να ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος θα αυξανόταν απότομα.
Η Ρωσία, ακόμη και χωρίς την Τουρκία, μπορεί να αυξήσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα όσο θέλει.
Τα καταδρομικά τύπου "Μόσχα" δεν χρειάζονται στη Μαύρη Θάλασσα, κατασκευάστηκαν για μεγάλα ταξίδια.
Και τα πλοία μπορούν να μεταφερθούν μέσω των εσωτερικών πλωτών οδών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς.
Ας θυμηθούμε πώς, στη σοβιετική εποχή, τα υποβρύχια ταξίδευαν κατά μήκος των εσωτερικών διαδρομών προς τη Σεβαστούπολη από τη Βαλτική και από τα ναυπηγεία Sormovo κατά μήκος του καναλιού Volgo-Don.
Και αποδεικνύεται ότι τώρα ο κύριος κίνδυνος για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι η Τουρκία.

Επιπλοκές

Σε περίπτωση επιπλοκών με τη Ρωσία, το εξωτερικό της εμπόριο θα μειωθεί κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος, θα χάσει το 40% του φυσικού αερίου, καθώς και 5 δισεκατομμύρια δολάρια που αφήνουν στην Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες και ούτω καθεξής...
Φυσικά και η Ρωσία θα χάσει περίπου τα ίδια ποσά. Αλλά για αυτήν αυτό είναι πολύ λιγότερο κρίσιμο από ό,τι για την Τουρκία.
Η θέση του Erdogan στην ίδια την Τουρκία είναι πολύ εύθραυστη. Η αντιπολίτευση πρωτοστατεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Ο Erdogan, προσπαθώντας να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, βρέθηκε ανάμεσα σε δύο σκαμνιά.
Από τις αρχές του 15ου αιώνα δημιουργήθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό κράτος.
Οι ίδιοι Έλληνες, Εβραίοι, Κούρδοι, Αρμένιοι και άλλοι λαοί ήταν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Τούρκους. Για παράδειγμα, πλήρωναν ειδικό φόρο.
Ωστόσο, είχαν ελευθερία θρησκείας και υπάκουαν στον Σουλτάνο όχι άμεσα, αλλά μέσω των θρησκευτικών τους ηγετών.
Έτσι, οι Έλληνες υπάκουαν μέσω του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι σε πολλά νησιά του Αιγαίου δεν υπήρχαν Τούρκοι
Οι φόροι εισπράττοντο υπέρ του Σουλτάνου από ιερείς, οι οποίοι φρόντιζαν και για τις δικές τους τσέπες.
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν Εβραίοι, Αρμένιοι και Έλληνες, καθώς το Ισλάμ απαγόρευε την τοκογλυφία και πολλές άλλες εμπορικές συναλλαγές.
Η αστάθεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα προκλήθηκε αφενός από τη διαφθορά και τις αποσχιστικές τάσεις κατά τόπους ηγεμόνων των τουρκικών περιοχών και αφετέρου από υπερεθνικιστές Έλληνες, Αρμένιους και άλλους, υποκινούμενους από το Λονδίνο, Αγία Πετρούπολη, Παρίσι και Βιέννη.
Το 1918, η Αντάντ διέλυσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην ίδια την Τουρκία, ο Kemal, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του πατέρα των Τούρκων (Ατατούρκ), δημιούργησε την Τουρκική Δημοκρατία ως μονοεθνικό κράτος.
Όλοι οι πολίτες της δημοκρατίας θεωρούνται Τούρκοι. Σημαντικό μέρος των εκπροσώπων μειονοτήτων - Έλληνες, Κούρδοι κ.λπ. - εκδιώχθηκαν από τη χώρα.
Όμως ο Erdogan προσπαθεί να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως μονοεθνικό και μονοθρησκευτικό κράτος, ή τουλάχιστον ως ομοσπονδία.
Προφανώς, δεν καταλαβαίνει ότι ο Μωάμεθ Β' και άλλοι σουλτάνοι, οι δημιουργοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βασίστηκαν όχι μόνο στο ιππικό τους και στο πιο ισχυρό πυροβολικό στον κόσμο.
Και αν ο Erdogan ακολουθήσει το δρόμο του Μωάμεθ Β', η Τουρκία θα πρέπει να διεξαγάγει πολυάριθμους πολέμους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της χώρας.
Επιπλέον, ο Μωάμεθ Β' είχε έναν ισχυρό και αιμοσταγή εχθρό - τους σταυροφόρους, που κατέλαβαν καίρια σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπάθησαν να επιβάλουν την καθολική πίστη και να κάνουν σκλάβους τους Έλληνες, Άραβες και άλλους λαούς.
Πράγματι, πολλοί λαοί έβλεπαν τους Τούρκους ως απελευθερωτές.
Από ποιον λοιπόν θα απελευθερώσει ο Erdogan τους Λίβυους, Σύρους, Κούρδους, Αζερμπαϊτζάν κλπ. Από τη Ρωσία; Από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ;
Ο Erdogan δεν έχει τα κότσια να μπει σε σοβαρή σύγκρουση μαζί τους. Και η ίδια η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Χρησιμοποιώντας τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, τις πολυάριθμες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κ.λπ. , μπορεί να επιτύχει ορισμένες οφέλη.
Αλλά η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έστω και μερική, είναι απλώς μια χίμαιρα.
Άρα ο 13ος Ρωσοτουρκικός πόλεμος μπορεί να προκύψει μόνο σε περίπτωση κατάρρευσης της Τουρκίας ή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης