Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης την Τετάρτη 26/5 – Πού θα είναι ορατή

Υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης την Τετάρτη 26/5 – Πού θα είναι ορατή
Η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2021 θα λάβει χώρα στις 24 Ιουνίου

Η δεύτερη του 2021 και η μεγαλύτερη για φέτος υπερπανσέληνος θα λάβει χώρα νωρίς την Τετάρτη 26 Μαΐου (βράδυ Τρίτης 25/5), ενώ θα συμπέσει σχεδόν με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, τη μοναδική του 2021, που όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Το φεγγάρι για ακόμη μια φορά θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.
Η δεύτερη αυτή υπερπανσέληνος του 2021 θα είναι πιο εντυπωσιακή σε σχέση με την πρώτη του Απριλίου, διότι η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα, ενώ η τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του 2021 θα λάβει χώρα στις 24 Ιουνίου.
Η πανσέληνος, γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών, θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 26/5, όμως μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης 25/5 (τα ξημερώματα Τετάρτης 26/5 περίπου στις 04:30 ώρα Ελλάδας) η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα).
Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μέση απόσταση περίπου τα 384.500 χιλιόμετρα.
Η πανσέληνος κοντά στο περίγειο φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο.
Επιπλέον, μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Ολική έκλειψη

Σε ό, τι αφορά την ολική έκλειψη, την πρώτη μετά από τον Ιανουάριο του 2019, συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ολόκληρη μέσω της σκιάς της Γης και έτσι, το φεγγάρι παίρνει μια σκούρα κοκκινωπή ή «ματωμένη» απόχρωση.
Πάντως, ορατή θα είναι η ολική έκλειψη στις 26/5 μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA.
Σημειώνεται ότι το επόμενο αξιοσημείωτο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι μία δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη στις 10 Ιουνίου που θα είναι μερικώς ορατή μόνο από την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης