Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ελάχιστο ανάστημα 1.70μ. στις σχολές αστυνομίας

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ελάχιστο ανάστημα 1.70μ. στις σχολές αστυνομίας
Οι σχετικές αποφάσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές, καθώς θεσπίζουν μια έμμεση διάκριση σε βάρος των γυναικών
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το ελάχιστο ανάστημα 1.70μ. για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ, όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης.
Ο κ. Αγγελάκης αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, στα όσα ίσχυαν σχετικά με τα κριτήρια που θα έπρεπε να έχει μια γυναίκα για να εισαχθεί στις σχολές αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν ακόμη και για λίγα χιλιοστά πολλές γυναίκες έμεναν εκτός σώματος.
«Τα στοιχεία λένε πως μόνο το 19% των Ελληνίδων διαθέτουν ανάστημα από 1.70 και πάνω. Με άλλα λόγια, με το όριο αυτό αναστήματος αποκλείονται το 81% των γυναικών» είπε ο κ. Αγγελάκης.
Ως εκ τούτου, οι σχετικές αποφάσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές, καθώς θεσπίζουν μια έμμεση διάκριση σε βάρος των γυναικών.
Επίσης, ανοίγουν τον δρόμο μέσω δικαστικής διεκδίκησης, για την εισαγωγή γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία (αστυνομικές σχολές, Ειδικοί Φρουροί, Συνοριακοί Φύλακες), οι οποίες είχαν αποκλειστεί σε παλαιότερους διαγωνισμούς, καθώς είχαν ανάστημα 1,65μ.
Το όριο αναστήματος για υποψηφίους αστυνομικούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε δεν υφίσταται είτε έχει προβλεφθεί σε πολύ χαμηλά όρια και σε κάθε περίπτωση πολύ κάτω του μέσου όρου αναστήματος.
Χαρακτηριστικά, σε Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία δεν υφίσταται κανένα όριο αναστήματος.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης