Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων - Άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές

Συναγερμός μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων - Άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές

Νέες μολύνσεις στις 70 από τις 74 περιφερειακές ενότητες - «Φωλιά» κρουσμάτων τα νησιά

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με την Ελλάδα να «φλέγεται» -μεταφορικά και δυστυχώς και κυριολεκτικά- βαδίζει προς το τέλος του ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού.
Τα 3.593 που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο 24ωρο αποτυπώνουν ξεκάθαρα την συνεχώς επιδεινούμενη αναζωπύρωση της πανδημίας, η κορύφωση της οποίας αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στα μέσα Αυγούστου.
Χαρακτηριστικές είναι, οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα στα «Παραπολιτικά 90,1», ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον Δεκαπενταύγουστο.
Συγκεκριμένα, συνέστησε προσοχή, λέγοντας ότι σε πανηγύρια και γιορτές υπάρχει συγχρωτισμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης που, σε δηλώσεις του στο MEGA, σημείωσε πως αν μείνουμε στο 53% των εμβολιασμών μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο.
Προς το παρόν, πάντως, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παραμένουν σταθεροί, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να μειώνονται κατά πέντε το τελευταίο 24ωρο (142 χθες), τις 153 νέες εισαγωγές ασθενών να κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με τα χθεσινά και τις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 να ανέρχονται σήμερα σε οκτώ.

Στα νησιά «φωλιάζει» ο κορωνοϊός – Τα λύματα «κοκκινίζουν» τα Χανιά

Ο αριθμός-ρεκόρ των 97.664 διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν χθες ανέδειξε την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι 70 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Ελλάδας έχουν χθες θέση στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με την κατάσταση στα νησιά να τείνει να εκτραχυνθεί, λόγω της ολοένα και αυξανόμενης διασποράς.
Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο οι νησιωτικοί προορισμοί συγκεντρώνουν συνολικά 409 νέα κρούσματα, ενώ μαζί με τις διαγνώσεις της Κρήτης ο αριθμός εκτοξεύεται στα 765. Λόγω του πολύ υψηλού αριθμού διαγνώσεων χθες ξεχωρίζουν η Ρόδος (78), η Χίος (51), η Σαντορίνη (44) και η Ζάκυνθος (39), ενώ τρομακτικοί είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό σε αρκετές ακόμα περιοχές. Πιο αναλυτικά, στα στοιχεία αυτά πρωταθλήτρια βγαίνει και πάλι η Μύκονος με 236,83 (24 λοιμώξεις σήμερα), ακολουθεί η Σαντορίνη με 233,01, ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, η Πάρος (187,59 και 28 λοιμώξεις χθες), η Χίος (96,82), η Ζάκυνθος (95,68) και η Ιθάκη (92,85).
Σημαντικά επιβαρυμένη είναι και η εικόνα της Κρήτης, όπως αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου παρατηρήθηκε έκρηξη της τάξης του 106% στο ιικό φορτίο των Χανίων (90 κρούσματα), ενώ οριακή ήταν η αύξηση (19%) σε αυτό του Ηρακλείου (156 κρούσματα) σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε Ρέθυμνο (94 κρούσματα) και Αγ. Νικόλαο (16 κρούσματα), με μείωση κατά 63% και 36% αντίστοιχα.

«Αγκάθι» ο Αργοσαρωνικός για την Αττική – Έκρηξη σε Θεσσαλονίκη και ηπειρωτική Ελλάδα

Τη στιγμή που τα λύματα στην Αττική δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις με αύξηση μόλις 12% στο ιικό φορτίο και η διασπορά φαίνεται να έχει περιοριστεί -έστω και λόγω της καλοκαιρινής εξόδου από το «κλεινόν άστυ», υπάρχει ένα σημείο της Περιφέρειας που θεωρείται «αγκάθι» από τους λοιμωξιολόγους.
Τα 1.332 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα κινούνται σε ήπια σχετικά επίπεδα και η πλειοψηφία τους σχεδόν μοιράζεται μεταξύ των ΠΕ της Αττικής σε αριθμούς που έχουμε συνηθίσει (328 στο κέντρο, 252 στα δυτικά, 183 στον Πειραιά, 175 στα νότια, 168 στα βόρεια και 162 στα ανατολικά).
Ωστόσο τα 64 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Αργοσαρωνικού δείχνουν ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ πιθανό να εκτραχυνθεί, καθώς φαίνεται πως, κατά τις σύντομες εξορμήσεις τους στα κοντινά νησιά, οι Αθηναίοι μεταφέρουν στις βαλίτσες τους και τον κορωνοϊό.
Ακόμα μεγαλύτερος συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες σημειώθηκαν 398 νέες λοιμώξεις.
Μπορεί το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων να παρέμεινε σταθερό (+5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι συνεχώς ανοδικές τάσεις των κρουσμάτων, που έφτασαν να ξεπερνούν ακόμα και το -σταθερά πρώτο εδώ και μήνες- κέντρο της Αθήνας έχουν εντείνει την αγωνία των ειδικών.
Εξίσου ανησυχητικές είναι οι τάσεις σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 218% και 141% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων, καθώς και στην Αχαΐα, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 91 νέες λοιμώξεις και το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 65% την τελευταία εβδομάδα.
Αρκετές ακόμα είναι οι περιοχές με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων η Κοζάνη (71), η Κορινθία (68), η Λάρισα και η Εύβοια (51) και η Μεσσηνία (42).


Στα 3.593 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού - Στους 142 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα 27/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.593, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 482.145, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.343 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
dooo111.jpg

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 97.664 τεστ, τα 17.589 μοριακά και τα 80.075 rapid.
Στο σύνολο των ελέγχων η θετικότητα είναι 3,67% έναντι 4,6% χθές, οπότε όμως έγιναν τα μισά τεστ.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.911 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (χθες 147).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.794 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153 (ημερήσια μεταβολή -3,16%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
xart12222edwdw.jpg

Με self test στις πτήσεις εσωτερικού οι ανήλικοι

Τη δυνατότητα να ταξιδεύουν και με self test έχουν οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών στις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς τους νησιωτικούς προορισμούς δίδεται με τροποποίηση της αεροπορικής Οδηγίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1η Ιουλίου 2009) η υποχρέωση για επιβίβαση καλύπτεται και με βεβαίωση αρνητικού self test 24 ωρών.
Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική Οδηγία πτήσεων εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, που έχει διάρκεια και ισχύει έως την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, προστίθενται στις προϋποθέσεις για ταξίδια στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών και η δυνατότητα επιβίβασης με self test.
Όλες οι υπόλοιπες Οδηγίες πτήσεων προς τα νησιά παραμένουν ως έχουν.

Την Παρασκευή (30/7) ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 12-15 ετών

Με την ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους να έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα -λόγω και των διαγνωστικών ελέγχων που είναι απαραίτητοι για τα ταξίδια αλλά και του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται στις παιδικές κατασκηνώσεις- την Παρασκευή (30/7/2021) ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμών παιδιών 12-15 ετών.
Ο προγραμματισμός ραντεβού των παιδιών 12-15 ετών μπορεί να γίνει μέσω του emvolio.gov.gr, των φαρμακείων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του παιδιού και συγκατάθεση του γονέα/κηδεμόνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης