Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οριοθετήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Κάρυστο – Εκκενώθηκε το Μαρμάρι και δύο οικισμοί

Οριοθετήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Κάρυστο – Εκκενώθηκε το Μαρμάρι και δύο οικισμοί
Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 01:30 τα ξημερώματα
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Καλύτερη είναι η εικόνα από τη μεγάλη πυρκαγιά, η οποία μαίνεται από τα ξημερώματα στην Εύβοια και συγκεκριμένα σε δασική περιοχή στην Φηγιά Καρύστου, πάνω από το Μαρμάρι.
Η φωτιά, η οποία ξέσπασε στις 01:30 τα ξημερώματα και ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι έντασης άνω των 8 μποφόρ, απείλησε οικισμούς και προκάλεσε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ζημιές σε σπίτια.
Ήδη από νωρίς το πρωί εκκενώθηκαν μέσω του 112 το Μαρμάρι (προληπτικά), το χωριό Κοκκίνη και ο Οικοδομικός συνεταιρισμός Γιατρών.
Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να μην φτάσουν οι φλόγες στο Μαρμάρι,
ενώ η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως οριοθετήθηκε η πυρκαγιά αναφέροντας πως στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν 9 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος.
Σημειώνεται ότι συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, το Λιμενικό Σώμα και ο Ερυθρός Σταυρός.
Σε κάθε περίπτωση το λιμενικό έχει τεθεί σε επιφυλακή στο Μαρμάρι προκειμένου να συμβάλει, αν χρειαστεί, στον απεγκλωβισμό πολιτών.

 

Ελεγχόμενη η κατάσταση

Τη βελτιωμένη κατάσταση επιβεβαιώνουν και οι τοπικοί αξιωματούχοι.

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Έχουν σβήσει όλες οι εστίες.
Η κυκλοφορία των οχημάτων σταδιακά θα αποκαθίσταται» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καρύστου Ιωάννης Γκεμίσης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους κατοίκους των οικισμών που είχαν εκκενωθεί, πως μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
«Τα μέτωπα στους οικισμούς έχουν αρχίσει να γίνονται πιο διαχειρίσιμα.
Έχουν υποστεί ζημιές σπίτια, αλλά δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς» διευκρίνισε ο κ. Σπανός, ο οποίος νωρίτερα είχε κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
«Φαίνεται ότι ηρεμούν τα πράγματα επιχειρούν και εναέρια μέσα.
Ήταν πάρα πολύ δύσκολη φωτιά.
Επίγειες δυνάμεις με κίνδυνο της ζωής του κατάφεραν να σώσουν αρκετά σπίτια στον συνεταιρισμόι των Ιατρών.
Σίγουρα υπάρχουν ζημιές, υπάρχουν κυρίως στον οικισμό των Ιατρών» είπε ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, τονίζοντας ότι ορος το Μαρμάρι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.
«Προβληματιζόμαστε γιατί είχαμε πάλι φωτιά χθες την ίδια ώρα περίπου» επεσήμανε ο κ.Ραβιόλος.

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό

Την απαγόρευση των δρομολογίων από το λιμάνι της Ραφήνας προς το Μαρμάρι της Εύβοιας λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Κάρυστο, αποφάσισε για λόγους ασφαλείας το αρχηγείο του λιμενικού.
Μέχρι στιγμής από την Εύβοια απομακρύνθηκαν συνολικά 150 άτομα τόσο λόγω της φωτιάς, αλλά και άτομα που είχαν προγραμματισμένο δρομολόγιο για το πρωί της Δευτέρας.
Σε άμεση ετοιμότητα αν παραστεί ανάγκη για να απομακρυνθούν πολίτες, βρίσκονται ιδιωτικό σκάφος, σκάφη του λιμενικού, ενώ σε επιφυλακή για να συνδράμουν βρίσκονται και στελέχη του λιμενικού.

321.jpg
Που επιχειρεί η πυροσβεστική

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Ελλάδα, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις, συνδράμουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16 Αυγούστου 2021 σε δασική έκταση στα Βίλια συνεχίζουν να επιχειρούν 299 πυροσβέστες με 98 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 61 πυροσβεστών με 18 οχήματα από τη Ρουμανία.
Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε επιφυλακή παραμένουν όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Πολύ αυξημένος κίνδυνος για φωτιά σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν και σήμερα, Δευτέρα 23 Αυγούστου όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της επικράτειας, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
• Περιφέρεια Κρήτης
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

77_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης