Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Όλα τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι - Με rapid test η είσοδος ανεμβολίαστων σε τράπεζες και δημόσιο - Έκρηξη κρουσμάτων

Όλα τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι - Με rapid test η είσοδος ανεμβολίαστων σε τράπεζες και δημόσιο - Έκρηξη κρουσμάτων
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κρούσματα σήμερα θα είναι άνω των 6.500
Σχετικά Άρθρα

(upd) Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση από τη ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τα 6.500, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται δραματική αύξηση στους διασωληνωμένους.
Κατά συνέπεια, η επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι... μονόδρομος. Με την κυβέρνηση να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο lockdown ή περιορισμών σε εμβολιασμένους, εκείνοι που μπαίνουν στο στόχαστρο -για ακόμα μία φορά- είναι οι ανεμβολίαστοι.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινώσει στις 18:00 τα νέα μέτρα που στόχο έχουν τον περαιτέρω περιορισμό όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που μετέδωσε ο Σκάι, δεν αποκλείεται να απαιτείται η επίδειξη αρνητικού rapid test ακόμα και για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, στο τραπέζι βρίσκεται και η καθολική χρήση μάσκας (δηλ. από όλους και παντού) κυρίως στις «κόκκινες» περιοχές.
Στα μέτρα που εξετάζονται από την κυβέρνηση ειδικά στις κόκκινες περιοχές -έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των ειδικών- περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα, καθώς μετά από εκείνη την ώρα η κατάσταση κρίνεται ανεξέλεγκτη
  • Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους ανοικτούς μεικτούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ημιυπαίθριοι να μετατρέπονται κατ΄ουσία σε κλειστούς χώρους, με τα διάφορα προστατευτικά που χρησιμοποιούν οι εστιάτορες όπως πχ τις νάυλον κουρτίνες
  • Απαγόρευση μουσικής στους μεικτούς χώρους διασκέδασης
  • Αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πανδημικού κύματος εκτός από τους ανεμβολίαστους έχει δύο ακόμη άξονες:

  • Την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου ασκείται μεγάλη πίεση και
  • Την αύξηση των εμβολιασμών με έμφαση στην επαναληπτική, τρίτη δόση.
Πάντως, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων φέρεται να εισηγείται να μην υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τις περιοχές που θα επιβληθούν τα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι -σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής- τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τις «κόκκινες» περιοχές.

Στόχος η αύξηση των εμβολιασμών

Κυβέρνηση και επιστήμονες επιδιώκουν να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να κτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας που με τη σειρά του θα μειώσει τα σοβαρά περιστατικά και θα αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας.
Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 60,1% του γενικού πληθυσμού και το 72,9% των ενηλίκων, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται σήμερα να δώσει την έγκριση της και για την χορήγηση της γ’ δόσης σε άτομα κάτω των 50 ετών.
Σε αυτά άλλωστε τα ποσοστά είναι που ποντάρει η κυβέρνηση για να στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να ξανακλείσουν η κοινωνία και η οικονομία, αν και όπως φαίνεται αυτά ακόμα δεν επαρκούν για τον έλεγχο της πανδημίας.
Xartis.JPG

Γεροτζιάφας: Και lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός έως τα Χριστούγεννα…

Την εκτίμηση πως εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με lockdown όσο και με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς διατύπωσε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ. Γεροτζιάφας είπε πως ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτό το δύσκολο σημείο της πανδημίας.
«Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί.
Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για 4ο κύμα.
Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα.
Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών.
Η ζωή μας είναι κανονική.
Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό.
Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής» είπε ο κ.Γεροτζιάφας, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δυνατότητες.

Εξαδάκτυλος: Το ρεκόρ δεν είναι τα κρούσματα αλλά οι 430 διασωληνωμένοι

Την θέση πως το χθεσινό ρεκόρ της πανδημίας δεν αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων (5.449), αλλά τον αριθμό των διασωληνωμένων διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Το χθεσινό ρεκόρ αφορά στους 430 διασωληνωμένους, όχι τα κρούσματα, γιατί το 95% προέρχεται από το 1/3 του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο και στο 5% προέρχεται από τα 2/3 που είναι εμβολιασμένα.
Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε κρούσματα, θα είχαμε ενδεχομένως και μεγάλους αριθμούς, δε θα είχαμε όμως τους διασωληνωμένους και τους θανάτους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος.
Όπως είπε, «είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ενίσχυσης του εμβολιασμού και παράλληλα μείωσης της διασποράς της νόσου», ενώ ανέφερε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά δύσκολη.
«Φέτος έχουμε λιγότερους γιατρούς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραιτήθηκε και δεν αναπληρώθηκε, γιατί οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν προσελκύουν νέους συναδέλφους» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Εύκολα στα 10.000 κρούσματα ημερησίως στα μέσα Νοεμβρίου

Την εφιαλτική εκτίμηση ότι εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.
«Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ.
Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική.
Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό.
Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη.
Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα.
Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα.
Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Θωμαΐδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης