Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Flurona: Τι συμβαίνει όταν κολλάς COVID-19 και γρίπη ταυτόχρονα;

Flurona: Τι συμβαίνει όταν κολλάς COVID-19 και γρίπη ταυτόχρονα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη και την ταυτόχρονη λοίμωξη από τον κορωνοϊό

Σχετικά Άρθρα

Ενώ το 2021 συνέχισε την τάση του προηγούμενου έτους εστιάζοντας στον COVID-19 και τις παραλλαγές του κορωνοϊού, το 2022 ξεκίνησε με έναν νέο όρο που εισέρχεται τώρα στο λεξικό της εποχής της πανδημίας: την Flurona.
Είναι ένας συνδυασμός γρίπης και νέου κορωνοϊού, με τους ανθρώπους να μολύνονται ταυτόχρονα.
Από τότε που μια γυναίκα στο Ισραήλ διαγνώστηκε και με γρίπη και με covid 19 στις αρχές Ιανουαρίου, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να ανησυχούν για τη Flurona και τι θα μπορούσε να σημαίνει για τον κόσμο που ήδη μάχεται με τον COVID-19 και όλες τις νέες παραλλαγές του.

Τι είναι όμως η flurona και πόσο συχνά εμφανίζεται;

Παρά το όνομα που υποκρύπτει συνδυασμό, η flurona δεν είναι κυριολεκτική σύντηξη του COVID-19 και της γρίπης για να σχηματίσουν κάποιο υπερπαθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στις κοινωνίες.
Αντίθετα, τελικά, η flurona είναι απλώς ο όρος για την ταυτόχρονη εμφάνιση τόσο του COVID-19 όσο και της γρίπης.
Και όχι μόνο δεν είναι μια νέα ασθένεια, δεν είναι καν ένα νέο φαινόμενο.
Παρά τις αρχικές αναφορές που έκαναν τον γύρο του κόσμου όταν μια γυναίκα επιβεβαιώθηκε ότι είχε μαζί γρίπη και COVID-19, δεν ήταν ο ασθενής μηδέν.
Η flurona - αν και δεν ονομαζόταν έτσι τότε - κυκλοφορεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Τον Νοέμβριο του 2021, το Atlantic ανέφερε ένα κρούσμα από τον Φεβρουάριο του 2020, τις πρώτες μέρες της πανδημίας.
Εκείνη την εποχή, ένας άνδρας είχε μπει σε ιατρικό κέντρο στο Κουίνς και διαγνώστηκε για πρώτη φορά με γρίπη.
Έγινε ξανά τεστ και στις αρχές Μαρτίου είχε βγει θετικός και στον COVID-19.
Αυτός ο άνδρας, μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του, ήταν πρώιμα κρούσματα Flurona, πολύ πίσω στην αρχή της πανδημίας.
Και δεν ήταν καν οι πρώτες περιπτώσεις.
Ήδη μελέτη στην Κίνα από τις αρχές του 2020 σημείωνε πολλές περιπτώσεις ταυτόχρονης λοίμωξης της γρίπης και του κορωνοιού.
Σύμφωνα με την Washington Post, κρούσματα flurona είχαν ήδη ανιχνευθεί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ουγγαρία, τις Φιλιππίνες και ακόμη και το Ισραήλ στο παρελθόν.
Σύμφωνα με το μέλος της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας των Φιλιππίνων, Dr. Salvana, ο πρώτος θάνατος από COVID-19 εκτός Κίνας στις αρχές του 2020 (που ήταν στις Φιλιππίνες) ήταν μια περίπτωση συνλοίμωξης.
Αυτός ο ασθενής, σύμφωνα με τον Salvana, ήταν Κινέζος υπήκοος που είχε ταυτόχρονα COVID-19, γρίπη και πνευμονία από στρεπτόκοκκο.

Εάν τα κρούσματα flurona δεν είναι κάτι καινούργιο, γιατί βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο;
Λόγω κυρίως τρομολαγνείας και φόβου γύρω από τον covid 19 οτιδήποτε σχετίζεται με τον κορωνοιό λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία.
Οι άνθρωποι άρχισαν να ανησυχούν για τις δύο ασθένειες που εξαπλώνονται ταυτόχρονα σε αυτό που ορισμένοι ειδικοί ονόμασαν «διδημία» ή διπλή επιδημία.
Με τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο να κατακλύζονται από αυξανόμενα κρούσματα COVID-19, ο φόβος ότι πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη ήταν μια σοβαρή ανησυχία.

Αλλά η διπλή πανδημία δεν συνέβη ποτέ.
Γιατί;

Αυτό είναι ασαφές, αλλά υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι.
Μεταξύ των κυριότερων είναι το γεγονός ότι λόγω των περιορισμών για τον COVID-19 και όλων που φορούσαν μάσκες, η εποχική γρίπη απλά δεν ήταν τόσο σοβαρή.
Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία που δείχνουν ότι την τελευταία περίοδο γρίπης, τα κρούσματα στις ΗΠΑ ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, όπως σημειώνεται από το Atlantic .
Τώρα, όμως, επανήλθε στο προσκήνιο.
Αλλά υπάρχει ένας άλλος λόγος για να ανησυχούμε αυτή τη στιγμή;
Λόγω της επικράτησης νέων παραλλαγών όπως η παραλλαγή Omicron ο covid 19 είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.
Η Omicron έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενα στελέχη, καθιστώντας τις περιπτώσεις συν-λοιμώξεων ακόμη πιο πιθανές σε αυτή την συγκυρία.

Πού βρέθηκε η flurona;

Ήδη στο Ισραήλ έχουν παρατηρηθεί κρούσματα.
Η Βραζιλία έχει βρει επίσης αρκετές περιπτώσεις, όπως και η Ουγγαρία, οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ.
Πολλές περιπτώσεις φαίνεται να αφορούν παιδιά αλλά με ήπια συμπτώματα.
«Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχω δει πέντε διαφορετικούς ιούς να ανιχνεύονται στο ίδιο παιδί.
Συνήθως, ένα παιδί που βρισκόταν σε παιδικό σταθμό», είπε στο ABC News ο Dr. Juan Dumois, λοιμωξιολόγος στο Johns Hopkins All Children's Hospital, εξηγώντας πόσο σπάνιες είναι οι συν-λοιμώξεις στα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της flurona;

Καθώς η flurona είναι κοινή γρίπη και COVID-19 ταυτόχρονα, τα συμπτώματα είναι παραπλήσια.
Υπάρχουν και άλλες ομοιότητες.
Τόσο ο νέος κορωνοϊός όσο και η γρίπη εξαπλώνονται με πολύ παρόμοιους τρόπους, όπως μέσω του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι ομάδες κινδύνου είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες, όπως οι ιατροί πρώτης γραμμής, οι ηλικιωμένοι, εκείνοι με υποκείμενες παθήσεις και οι έγκυες.
Μερικοί άνθρωποι που προσβάλλονται από flurona έχουν χειρότερα συμπτώματα από άλλους, αλλά στους περισσότερους τα συμπτώματα είναι ήπια.
Και οι δύο ασθένειες εξαπλώνονται με παρόμοιο τρόπο, ο τρόπος πρόληψης της εξάπλωσής τους είναι επίσης παρόμοιος:
Κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μια νέα ασθένεια, υπάρχει μια ανησυχία για την εμφάνιση και των δύο ταυτόχρονα – ειδικά για ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο ιοί που συνθέτουν την flurona στοχεύουν στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα, ειδικά για τους άνω των 65 ετών.
«Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να καταπολεμά έναν ιό στο αναπνευστικό σύστημα στους πνεύμονες, αυτή η επίθεση προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί σε παραγωγή περισσότερης βλέννας στους πνεύμονες», είπε ο Dumois στο ABC News, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο οξυγόνο στο αίμα. και δυσκολία στην αναπνοή.
Τον Σεπτέμβριο 2021, ο Dr. Adrian Burrowes, γιατρός οικογενειακής ιατρικής και επίκουρος καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, προειδοποίησε ότι η flurona θα μπορούσε να είναι «καταστροφική» για το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Όμως, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, προληπτικά μέτρα όπως ο εμβολιασμός, η κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η εξασφάλιση αερισμού και η αποφυγή σούπερ διασποράς είναι οι βασικοί τρόποι διατήρησης της ασφάλειας σε αυτή την διπλή πανδημία αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης