Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο - Επιφυλακτικός ο Τσελέντης

Νέα σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο - Επιφυλακτικός ο Τσελέντης
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη Λέσβο, το πρωί της Τρίτης (10/1/2023).
Ο σεισμός ήταν έντασης 4,8 Ρίχτερ και το επίκεντρο 5 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου, ενώ εστιακό βάθος 12,4 χλμ.
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, ενώ λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νησί.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται ομαλά.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή έχουν καταγραφεί πολλαπλές σεισμικές δονήσεις με σημαντικότερη εκείνη των 4,9 Ρίχτερ, το Σάββατο (7/1/2023).
Seismos1_1.JPG
Εν τω μεταξύ, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσελέντης δήλωσε πως πιθανότατα ο σημερινός σεισμός να είναι μετασεισμός, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».
Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε ότι στη Λέσβο υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγαλύτερος σεισμός - Προσοχή των κατοίκων τις επόμενες δύο εβδομάδες

Οι κάτοικοι στη Λέσβο θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας μεγαλύτερος σεισμός.
Με αφορμή τη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νησί σήμερα (10/1) , ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ3 εξήγησε ότι η Λέσβος είναι μία περιοχή υψηλής σεισμικότητας και πως είναι φυσιολογική η σεισμική ακολουθία. Μάλιστα, συνέστησε σε περίπτωση που ορισμένα κτήρια που έχουν πρόβλημα στατικότητας, να μην κατοικούνται.
Υπενθυμίζεται ότι του σημερινού σεισμού των 4,8 Ρίχτερ, είχαν προηγηθεί στις 7/1 σεισμικές δονήσεις 4,9 και 4,7 Ρίχτερ.

Αυτοψίες σε κτίσματα - Προβλήματα σε 46 σπίτια στον Μόλυβο, «κίτρινα» τα 9

Συνεχίζονται οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ στα κτίρια όπου έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό στις 7/1 στη Λέσβο και συγκεκριμένα, σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, 'Αργενος και Πελόπη.
Παράλληλα, δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου συνεχίζουν τις αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά κτήρια.
Ήδη, στον Μόλυβο 9 σπίτια, από το σύνολο των 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», που σημαίνει πως χρειάζονται επισκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης