Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, αγωνιώδης εκκένωση 8 οικισμών, ώρες αγωνίας

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά  στην Αλεξανδρούπολη -  Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, αγωνιώδης εκκένωση 8 οικισμών, ώρες αγωνίας
Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης για να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί ενώ σπεύδουν τρία ακόμα
Σχετικά Άρθρα
(upd 15) Μάχη  με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, κοντά στην Πυλαία, ενώ τέθηκαν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης ενώ συναγερμός έχει σημάνει και για το αεροδρόμιο.
Μάλιστα, δύο  μηνύματα του 112 εστάλησαν στους πολίτες λόγω της πυρκαγιάς σε για προληπτική εκκένωση 8 οικισμών ενώ εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού καπνού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στο Αετοχώρι και στο χωριό Πεύκα έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια όπου έχουν προκληθεί υλικές ζημιές τόσο σε οικίες όσο και σε αυτοκίνητα.
Παράλληλα, κοντά σε σπίτια έχει φτάσει η φωτιά και στο χωριό Αγνάντια.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, ζημιές έχουν υποστεί και επιχειρήσεις από τη μεγάλη φωτιά.
Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης για να συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί. Σπεύδουν τρία ακόμα πλωτά σκάφη.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενισχυμένες από Αττική και άλλες περιφέρειες, αντιμετωπίζουν διάσπαρτα μέτωπα.

Διάσπαρτα μέτωπα

Η πυρκαγιά
ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/8 σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης.
Σημειώνεται ότι η φωτιά πλησίασε την Εγνατία Οδό, όπου έχει διακοπεί σε τμήμα της η κυκλοφορία.
Στην περιοχή πνεύουν ισχυροί  άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Με την συνδρομή της Αστυνομίας, που είναι σε επιφυλακή και σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων οκτώ οικισμών, οι οποίοι εκκενώθηκαν μετά από μηνύματα του 112.
Φωτογραφίες από την απομάκρυνση κατοίκων του χωριού Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, με την συνδρομή αστυνομικών, ανάρτησαν στα social media το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.
 Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Καίγονται τα πρώτα σπίτια - Σε εξέλιξη απομάκρυνση των κατοίκων
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Καίγονται τα πρώτα σπίτια - Σε εξέλιξη απομάκρυνση των κατοίκων
Μήνυμα του 112 - Προληπτική εκκένωση 8 οικισμών - Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο (19/8) σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, με την εκκένωση οκτώ οικισμών.
Εκκενώσαμε και το παιδικό χωριό SOS με 19 παιδιά και έξι ενηλίκους
τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης
Νέο μήνυμα για εκκένωση προς Αλεξανδρούπολη εστάλη πριν από τις 18.00 από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Άνθεια.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς καίγονται τα πρώτα σπίτια .
«Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα.
Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς νομίζω ότι αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο. Φαίνεται ότι θα είναι και μια πολύ δύσκολη νύχτα», δήλωσε στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.
«Έχω πληροφορίες ότι έχουν καεί καλλιέργειες αλλά και σπίτια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτροβιτς.

Είχαν προηγηθεί δύο μηνύματα για εκκένωστεσσάρων οικισμών που βρίσκονται κοντά στη φωτιά.
Πρόκειται για τους οικισμούς Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό και Δωρικό.
Μήνυμα εστάλη το μεσημέρι και στους κατοίκους των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα.

Τρεις άνθρωποι στο νοσοκομείο

Στις περιοχές των μετώπων της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται ήδη 5 ασθενοφόρα ενώ υπάρχουν ακόμη 3 σε ετοιμότητα να επιχειρήσουν όπου χρειαστεί.

Προς το παρόν, οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ έχουν συνδράμει στις εκκενώσεις των οικισμών Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό παρέχοντας βοήθεια σε 10 άτομα με κινητικά προβλήματα.
Από το μέτωπο της πυρκαγιάς οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν διακομίσει έναν πυροσβέστη με συμπτώματα δύσπνοιας στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης.
Από την περιοχή Λουτρό, διασώστες του ΕΚΑΒ διακομίσαν στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης ένα ηλικιωμένο ζευγάρι για προληπτικούς λόγους (χρήση συμπυκνωτή οξυγόνου στην οικία τους)
Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει θέσει σε ετοιμότητα το ΓΝ Αλεξανδρούπολης ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το παράρτημα του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα περιστατικά που επιχειρούν οι διασώστες των ασθενοφόρων.
alexandroypoli.JPG
Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις


Καθ’ οδόν προς την Αλεξανδρούπολη, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8/2023) ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Μελία και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, βρίσκονται πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με τα πληρώματα τους από την Ήπειρο και άλλα τόσα, από τη Θεσσαλία.
Με την άφιξή τους στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στα μέτωπα της πυρκαγιάς, θα δίνουν μάχη συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα.
Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, από αέρος επιχείρησαν 14 αεροσκάφη εκ περιτροπής και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.



α
.
12_14.JPG
Είχε προηγηθεί μήνυμα του 112, λίγο μετά τις 13:00,  στους κατοίκους των περιοχών Μελία, Νίψα, Πευκών και Λουτρού στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν.
112_7.JPG

alex1.JPG
Περιφειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης: Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις συνεχίζεται, με τη μυρωδιά του καπνού να είναι αισθητή και μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.
«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες.
Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου.
Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ.Μέτιος.

fire_alexandropouli.jpg
«Η φωτιά γλείφει αυλές»

«Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές», τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.
«Έχουμε εκκενώσει σε πρώτη φάση Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα και σε δεύτερη φάση Λουτρά, Άνθεια, Αρίστινο, Δωρικό και Αγνάντια.
Εμείς ως πολιτική προστασία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργανωμένη εκκένωση και την ασφάλεια των κατοίκων και ό,τι άλλο σημαίνει αυτό, την φιλοξενία τους, τη διανυκτέρευσή τους κτλ.
Τώρα είμαστε στα Λουτρά που έχουν περικυκλωθεί από την βόρεια πλευρά τους.
Ακόμη δεν μπορούμε να βρούμε κανένα διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχεία για φιλοξενία καθώς είναι όλα γεμάτα. Χρησιμοποιούμε τα στρατόπεδα για να κοιμίσουμε τους δασοπυροσβέστες που έχουν έρθει για ενίσχυση και τις παιδικές κατασκηνώσεις για τους νέους Τώρα υπάρχουν σκέψεις μήπως μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το Οικοτροφείο», υπογράμμισε ο κ.Ζαμπούκης.


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης


Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης, λόγω της πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.
Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.
φ1.JPG
Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ

Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Πυλαίας Φερών Αλεξανδρούπολης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., άμεσα διατέθηκαν 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και οι δυνάμεις ενισχύονται.
Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ήδη, η Αστυνομία διέκοψε -ακολουθώντας τις συστάσεις της Πυροσβεστικής, με την οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία- την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ. μέχρι τον κόμβο Αρδανίου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών - Αλεξανδρούπολης.
Η ΕΛ.ΑΣ., όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, «μεριμνά άμεσα για την ασφάλεια των πολιτών με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την προστασία τους, υπό αντίξοες συνθήκες».

φ2_1.JPG


Μέχρι τη Μαγνησία οι καπνοί

Μέχρι τη Μαγνησία έχουν ωθήσει οι άνεμοι τον καπνό από το πύρινο μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτα στην Αλεξανδρούπολη.
Σε δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Twitter o μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς φαίνεται ο καπνός που έχει καλύψει μεγάλη περιοχή του βορείου Αιγαίου και έχει φτάσει ως τη Μαγνησία.
Αυτό, όπως γράφει, οφείλεται στους ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι και θα εξασθενήσουν τις επόμενες ώρες.
Πάντως προβλέπεται εκ νέου ενίσχυση των ανέμων την Κυριακή, (20/8/2023).
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης