Μια Φώτο μια Ιστορία

Τζόις Σμιθ: Η γηραιότερη νικήτρια στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, σε ηλικία 44 ετών και 195 ημερών

Τζόις Σμιθ: Η γηραιότερη νικήτρια στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, σε ηλικία 44 ετών και 195 ημερών
Η Τζόις Σμιθ, το 1981, έγινε η πρώτη Βρετανίδα που τρέχει Μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες και 30 λεπτά. Μάλιστα, το κατάφερε σε ηλικία 43 ετών και το επανέλαβε εκ νέου, έναν χρόνο αργότερα. 
Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Η Τζόις 'Εστερ Σμιθ, όπως είναι το πλήρες όνομά της, έχει μείνει στην ιστορία ως η πρώτη Βρετανίδα που ολοκληρώνει το Μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες και 30 λεπτά, αλλά και ως η γηραιότερη γυναίκα που κερδίζει το συγκεκριμένο αγώνα, ρεκόρ που «κρατάει» μέχρι και σήμερα, τέσσερις δεκαετίες αργότερα.  

Το 1981, την περθενική χρονιά της διεξαγωγής του Μαραθωνίου της Αγγλίας, η 43χρονη Σμιθ τερμάτισε πρώτη με χρόνο 2:29:58«Απλώς έτρεχα, αλλά παρασύρθηκα λίγο», δήλωσε η ίδια στους ρεπόρτερς μετά τον θρίαμβό της. Έναν χρόνο αργότερα, σε ηλικία 44 ετών και 195 ημερών, η Σμιθ υπερασπίστηκε τον τίτλο της, βελτιώνοντας μάλιστα τον χρόνο της κατά 15" (2:29:43).

Κάπως έτσι, η Τζόις Σμιθ αποτελεί μέχρι και σήμερα την γηραιότερη αθλήτρια που κατακτά την πρώτη θέση στην εν λόγω διοργάνωση, που διεξάγεται παραδοσιακά κάθε Απρίλιο στο Λονδίνο.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός στην καριέρα της, αποτελεί η 11η θέση που κατέλαβε στα 46 της χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (MBE), ενώ το 1986, έχοντας φτάσει πλέον στα 48, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, κατέχοντας εξέχουσα θέση στην ιστορία του βρετανικού αθλητισμού.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης