Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem (Eurogroup) - Δεν είναι παραγωγική η σύγκριση Κύπρου - Ελλάδας - Το bail-in δεν αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Dijsselbloem (Eurogroup) - Δεν είναι παραγωγική η σύγκριση Κύπρου - Ελλάδας - Το bail-in δεν αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup
(upd2)Δεν είναι παραγωγική η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
"Δεν είναι παραγωγικό να συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Κύπρο. Η Κύπρος πρέπει να ανακάμψει πιο γρήγορα", εξήγησε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Κύπρος θα ακολουθήσει τον φαύλο κύκλο ύφεσης και χρέους της Ελλάδας.
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέφερε πως η κυπριακή οικονομία είναι ισχυρή, με διάφορους τομείς να ανακάμπτουν παρά την ύφεση, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών. Επίσης, απέρριψε τη θέση ότι το bail-in αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Κύπρος θα ανακάμψει, σημείωσε, με τη διοχέτευση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, αφού εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ELA, ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε ότι δεν μπορεί να φταίει η ΕΚΤ, γιατί παρέχει το εργαλείο έκτακτης ρευστότητας. Αυτή δίνεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και τονίζω ότι είναι έκτακτη, ανέφερε.
Αναφορικά με την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως "αν χρειαστεί θα δοθεί", αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν χρειάζεται, γιατί η χώρα κινείται εντός των στόχων του προγράμματος και γιατί υπάρχει αρκετό περιθώριο στο πρόγραμμα σε περίπτωση ανάγκης.
Σε ό,τι αφορά τα stress tests ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι κυπριακές αρχές του έχουν θέσει τα ζητήματα για τις παραμέτρους που θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες. Όπως σημείωσε, σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα, η αντίληψή του είναι ότι τα περισσότερα διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους και επομένως θα τύχουν του ανάλογου χειρισμού, χωρίς να επιβαρύνουν τις τράπεζες στα stress tests.

Dijsselbloem (Eurogroup) - Η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε για το bail- in - Σκληρές αλλά απαραίτητες οι αποφάσεις - Η Ε.Ε. θα στηρίξει την Κύπρο

Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την Κύπρο, τόνισε νωρίτερα σήμερα ο J. Dijsselbloem, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
«Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Φυσικά συναντηθήκαμε πριν ένα χρόνο όταν έπρεπε να πάρουμε τις πολύ δύσκολες αποφάσεις για την Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogrpoup.
Σημείωσε ότι, «έχει γίνει αρκετή δουλειά κατά τον τελευταίο χρόνο και έχω συγχαρεί τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του για όλη τη δουλειά που έγινε. Είμαστε έτοιμοι στο Eurogroup να στηρίξουμε την Κύπρο όταν χρειάζεται. Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση», είπε.
Εν τω μεταξύ, ότι η κυπριακή κυβέρνηση ήταν ενήμερη τις ημέρες πριν το Eurogoup της 15ης Μαρτίου για το κούρεμα των καταθέσεων και ότι συμμετείχε στις σχετικές συνομιλίες, φέρεται να είπε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών ο πρόεδρος του Eurogroup, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Dijsselbloem (Eurogroup) – Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα – Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα

Την άποψη ότι μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας για την χορήγηση επιπλέον στήριξης, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η πρόταση για επιμήκυνση των δανείων εξέφρασε σε πρωινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg και ενώ μετέβαινε προς την Κύπρο, ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι «μετά το καλοκαίρι θα τα εξετάσουμε όλα».
«Εάν η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένου και του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει πρόβλημα τότε είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει τι εννοεί με τον όρο «περισσότερα».
«Έχουν δοθεί αρκετά παραδείγματα εκ των οποίων η μακρύτερη διάρκεια λήξης (των δανείων) ή η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Εξαρτάται όμως, και από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική ανάπτυξη» τόνισε ο Dijsselbloem.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αυριανό Εurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Αθήνα.
«Τώρα έχουν προγραμματιστεί κάτι περισσότερο από 8 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω ακόμη. Η Τρόικα θα γνωμοδοτήσει για το ποσό που χρειάζεται» είπε ο Dijsselbloem, ο οποίος χαρακτήρισε σοφή την απόφαση της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.
«Θα πρέπει όμως να χειριστεί κανείς τις προσδοκίες. Ξεκινά λοιπόν προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο αργά. Η Ιρλανδία επίσης. Αρχίζεις αργά να εκδίδεις ομόλογα. Αρχικά βραχυπρόθεσμα και σταδιακά μεγαλύτερης διάρκειας. Νομίζω ότι είναι καλό που θα ξεκινήσουν φέτος» τόνισε ο Dijsselbloem.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης