Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχέδιο φοροελαφρύνσεων των ελεύθερων επαγγελματιών προωθεί η κυβέρνηση - Ποιες θα είναι 3 κύριες παρεμβάσεις

Σχέδιο φοροελαφρύνσεων των ελεύθερων επαγγελματιών προωθεί η κυβέρνηση - Ποιες θα είναι 3 κύριες παρεμβάσεις
Προσπάθεια να εξορθολογιστεί το σύστημα που προκάλεσε φορο-σοκ στους ελεύθερους επαγγελματίες
Επί τάπητος θα τεθεί το Φθινόπωρο το θέμα της μείωσης των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί φέτος οι αυτοαπασχολούμενοι, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει βελτιωτικές κινήσεις στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιτηδευματιών ώστε να εξορθολογιστεί το σύστημα.
Ανάμεσα στις προθέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες θα θέσει υπόψιν της τρόικας, θα είναι η σταδιακή μείωση της φορολογίας στα εισοδήματα, στα επιχειρηματικά κέρδη και την κατανάλωση, ώστε να αποφευχθούν κι άλλα λουκέτα σε μικροεπιχειρήσεις.
Στόχος της κυβέρνησης όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι ο φορολογικός συντελεστής για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας να μειωθεί σταδιακά στο 15% από 26% έως 33% που είναι σήμερα.
Στις παρεμβάσεις θα περιλαμβάνεται και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωσή τους κατά 30%.

Προτεραιότητες με τρεις παρεμβάσεις:

1. Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% των συντελεστών 1%- 4% που εφαρμόζεται για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ
2. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τόσο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο κίνησης κατά 15% - 20%
3. Διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση

Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ

Εξετάζεται σχέδιο απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλό τζίρο.
Στο μέτρο πιθανόν να συμπεριληφθούν και εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον
ΦΠΑ. Το όριο των ακαθαρίστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ που εξετάζεται κυμαίνεται μεταξύ 10.000 έως 25.000 ευρώ.

Φοροελαφρύνσεις

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι οι μειώσεις της φορολογίας να ξεκινήσουν εντός του 2014, προκειμένου οι πολίτες να νιώσουν άμεσα ότι οι θυσίες των τελευταίων ετών έχουν πιάσει τόπο.
Η δέσμη προτάσεων θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στην τρόικα θα «κλειδώσει» στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ροή είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
Οι επιδόσεις στον τομέα αυτό θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την «τύχη» των φοροελαφρύνσεων και τον χρόνο ενεργοποίησής τους με μεγάλο αστάθμητο παράγοντα τις αντιδράσεις της τρόικας, σε μια περίοδο που διακυβεύεται η μεγάλη συμφωνία για το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης