Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκρατικοποιήσεις, εργασιακά και ασφαλιστικό στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα

tags :
Αποκρατικοποιήσεις, εργασιακά και ασφαλιστικό στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων με την τρόικα
Αύριο στις 9:00 το πρωί η νέα συνάντηση των δανειστών με τον ΥΠΟΙΚ, Γκ. Χαρδούβελη
Με τη συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (στις 10:30) προκειμένου να εξεταστεί η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.
Δεδομένου ότι ο στόχος που έχει τεθεί για την είσπραξη εσόδων ύψους 1,5 δις ευρώ για το 2014 να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος να υλοποιηθεί, οι δανειστές φέρονται να πιέζουν να «τρέξουν» αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 10 δις ευρώ έως τα τέλη του 2016.
Κατόπιν η τρόικα θα έχει συνάντηση στις 14:00 μετά το μεσημέρι με τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Μανιάτη ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρουτση, στον απόηχο χθεσινής τους συνάντησης.
Στη σημερινή συνάντηση στο επίκεντρο θα βρεθούν ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οι ενοποιήσεις ταμείων, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος και οι περαιτέρω αλλαγές στο εργασιακό
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει την τρόικα πως στο σκέλος του ασφαλιστικού πολλά από τα δεδομένα που σήμερα θεωρούνται ανησυχητικά για τα οικονομικά των ταμείων θα ξεπεραστούν μέσα από την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 , αλλά και μέσα από την υιοθέτηση κάποιων εκ των προτάσεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού (ενοποιήσεις ταμείων, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κ.α..).
Κατά την χθεσινή συνάντηση του κ.Βρούτση με την τρόικα συζητήθηκε το σύνολο των εργασιακών θεμάτων, όπως είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, της ανταπεργίας και του συνδικαλιστικού νόμου.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε χθες ότι αναφορικά με τα εργασιακά, η ελληνική πλευρά έθεσε τις θέσεις της όπως διαμορφώθηκαν από το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, μετά τη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας στη Γενεύη.
Ο κ.Βρούτσης εκτίμησε ότι οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις που έγιναν εκεί ήταν καθοριστικής σημασίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για το θέμα της ανταπεργίας.
Σημειώνεται πως αύριο στις 9:00 το πρωί θα υπάρξει νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με στόχο οι δύο πλευρές να πλησιάσουν στις εκτιμήσεις τους για τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης