Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση προτείνει στην Τρόικα νέα ισοδύναμα μέτρα 1 δισ. ευρώ για να την δελεάσει....και έρθει τελικώς στην Αθήνα

Η κυβέρνηση προτείνει στην Τρόικα νέα ισοδύναμα μέτρα 1 δισ. ευρώ για να την δελεάσει....και έρθει τελικώς στην Αθήνα
H κατάσταση φαίνεται να οδηγείται στα άκρα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών - Μεγάλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
Ισοδύναμα μέτρα τον Δεκέμβριο αντί δεύτερης τροποποίησης της διάταξης (και τρίτης ψηφοφορίας) για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών (72 έως 100 δόσεις) υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην τρόικα για να επιστρέψει στην Αθήνα.
Τα νέα ισοδύναμα θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ όσο και το μέγεθος της «τρύπας» που υποστηρίζουν οι δανειστές ότι θα δημιουργήσει η νέα ρύθμιση.
Την οποία, η τρόικα συνεχίζει να την χαρακτηρίζει ως γενναιόδωρη - αδιαφορώντας για το «βουνό» αυτών των οφειλών που έχουν φτάσει τα 70 δισ. ευρώ - απαιτώντας μέχρι και χθες να θεσπιστούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια πριν την εφαρμογή της.
Η κίνηση αυτή της ελληνικής πλευράς είναι απότοκος των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούν τις τελευταίες 48ωρες οι Βρυξέλλες που έφθασαν να απειλούν ακόμη και με διακοπή της χρηματοδότησης εφόσον η Αθήνα δεν προχωρήσει σε μία γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης.
H κατάσταση φαίνεται να οδηγείται στα άκρα μετά και τα υπόλοιπα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.
Η τρόικα επιμένει στις επώδυνες αλλαγές για το ασφαλιστικό, με έμφαση στην αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 χρόνια και στην κατάργηση των καθεστώτων πρόωρης συνταξιοδότησης, η οποία θα εκτινάξει όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο ανώτατο όριο ασφάλισης που είναι τα 62 έτη.
Στα εργασιακά το ΔΝΤ ζητά παγίως να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, ενώ δεδομένες θεωρούνται πλέον η καθιέρωση της ανταπεργίας (λοκάουτ) και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Σε ότι αφορά το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο βάζει στο «κουρείο» μισθούς, υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας κ ά. οι δανειστές ζητούν να εφαρμοστεί από το 2015, ενώ την ίδια απαίτηση έχουν και για τα φορολογικά, δηλαδή την μνημονιακή υποχρέωση που εκκρεμεί για αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και την ένταξη πολλών αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%.
Όσο η συγκυβέρνηση αρνείται να τηρήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις που η ίδια έχει ψηφίσει στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά τόσο θα απομακρύνεται και η πιθανότητα συμφωνίας έως το τέλος Δεκεμβρίου που εμφανίζεται ως το νέο ορόσημο.
Ένα πρώτο στίγμα των μέτρων που θα έρθουν θα δίνει ο προϋπολογισμός του 2015 το τελικό σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί την Παρασκευή στην Βουλή. Χθες, υπήρξε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με αυτά των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα προκειμένου οι δύο πλευρές να «γεφυρώσουν» το χάσμα που τις χωρίζει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού που η τρόικα εσχάτως το έχει ανεβάσει ακόμη και στα 3,6 δις. ευρώ.
Αίσθηση, πάντως προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο όπου ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Κάρολο Παπούλια έκανε λόγο για ψυχραιμία. «Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση που αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα και, πάντα, κατόπιν εορτής» είπε ο υπουργός Οικονομικών στο μήνυμα του που είχε πολλούς αποδέκτες.
«Πρέπει να έρθουμε σε μία ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδούβελης για να προσθέσει ότι «όσο περνά από το χέρι μου, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό. Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων».
Σήμερα, ο Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 18 Νοεμβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης