Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρο - σοκ προτείνει η Αθήνα σ​την τρόικα για κατάσχεση του 50% μισθών, συντάξεων - Αυστηρότερη πιστωτική γραμμή θέλει το ΔΝΤ

Μέτρο - σοκ προτείνει η Αθήνα σ​την τρόικα για κατάσχεση του 50% μισθών, συντάξεων - Αυστηρότερη πιστωτική γραμμή θέλει το ΔΝΤ
Δύο γραμμές στήριξης για την Ελλάδα: ECCL (Ευρωζώνη) και EFF (ΔΝΤ)
Σε πλήρη ανατροπή του καθεστώτος για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων, οδηγούν οι προτάσεις με τα μέτρα που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα, η οποία αρνείται να βγάλει εισιτήριο επιστροφής ζητώντας αυστηρότερη γραμμή χρηματοδότησης για την Ελλάδα, EFF (σ.σ. αυτή του Πακιστάν…).
Εκτός από την κυβίστηση με την έκπτωση του 30% στην εισφορά αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και την οποία είναι έτοιμη να πάρει πίσω το υπουργείο Οικονομικών, στον «αέρα» βρίσκεται και το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ.
Οι τεχνοκράτες της πλατείας Συντάγματος προτείνουν αύξηση του ποσοστού του 25% που δεσμεύει σήμερα η Εφορία πάνω από τα 1.500 ευρώ με το σκεπτικό ότι το μέτρο δεν έφερε τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω των μεγάλων περικοπών που έγιναν στις αποδοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εισηγηθεί οι εφορίες να μπορούν να κατάσχουν μέχρι και το 50% του ποσού από μισθούς ή συντάξεις, κάτι που προφανώς θα επηρεάσεις κυρίως όσους έχουν μεγάλες μηνιαίες αποδοχές.
Ωστόσο, η μεγάλη ληστεία θα γίνει στους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς, που περιλαμβάνονται καταθέσεις η άλλα ποσά και στους οποίους οι κατασχέσεις ξεκινούν από το πρώτο ευρώ!
Οι προτάσεις της κυβέρνησης ακυρώνουν τις περιλάλητες φορολεαφρύνσεις με την μεγαλύτερη κοροϊδία να αποτελεί η υπόθεση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Η οποία, όχι μόνο επεκτάθηκε ώς το 2016 αλλά θα παραμείνει και στο ύψος της… καθώς το Μαξίμου παίρνει πίσω την έκπτωση του 30%.
Κόντρα στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών έρχονται και οι εισηγήσεις για την επιβολή νέων φόρων σε είδη πολυτελείας, καπνό και ποτά ενώ κεντρική θέση στο δημοσιονομικό «πακέτο» Χαρδούβελη έχει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13% με την απόδοση του μέτρου να υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν και οι ασφαλισμένοι λόγω των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο ασφαλιστικό με την κατώτατη σύνταξη να αυξάνει από τα 15 στα 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ καταργούνται ως το 2019 όλες οι μεταβατικές διατάξεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση προ των 62 ετών.

Λοταρία για ΦΠΑ
Μέσα σε αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται πρόθυμο για την δημιουργία «λαχειοφόρου αγοράς» προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ…
Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο πρότασης το οποίο είχε ακουστεί για πρώτη φορά όταν στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών καθόταν ο Γιάννης Παπαθανασίου, σημερινός πρόεδρος των ΕΛΠΕ.
Το μέτρο της λοταρίας είχε προτείνει και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων, υπό μορφή κληρώσεων χρηματικών ποσών σε μηνιαία βάση.
Σύμφωνα με την πρόταση ο φορολογούμενος θα αποστέλει στο υπουργείο οικονομικών τον αριθμό της απόδειξης μέσω μηνύματος sms και θα έτσι θα μπορεί να μετάσχει σε κληρώσεις δώρων ή χρηματικών επάθλων με βάση τον αριθμό του κάθε «λαχνού» (μοναδική απόδειξη συναλλαγής). Η αξία των δώρων που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι θα φτάνει ακόμη και τα 10.000 ευρώ.
Για την ώρα ο πήχης των δώρων που υα μπορούν στην κληρωτίδα θα είναι μικρότερης αξίας, 100, 200, 500, 1.000 ευρώ λόγω των δημοσιονομικών περιθωρίων που παραμένουν στενά για το δημόσιο.
Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία, την Μάλτα και την Σλοβακία με τα πρόσθετα έσοδα στην περίπτωση της Πορτογαλίας να φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Το πολυσέλιδο έγγραφο των 48 σελίδων που απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα αποκαλύπτει ακόμη τον ενισχυμένο ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στην προληπτική γραμμή στήριξης, ECCL, που θα συνεχίσει να «κόβει» και να «ράβει» για τα μέτρα της Ελλάδας…

Δύο γραμμές στήριξης: ECCL και EFF
Αυτό προκύπτει από την επιστολή Χαρδούβελη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί μόνο στην ECCL προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM - η οποία συνοδεύεται από Μνημόνιο - αλλά και σε μια ακόμα γραμμή πίστωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πρόκειται για γραμμή πίστωσης που ονομάζεται Extended Fund Facility (EFF), την οποία μεταξύ άλλων έχει χρησιμοποιήσει και το Πακιστάν…
Όπως όλα δείχνουν με «άδεια χέρια» θα μεταβεί στο Eurogroup της Δευτέρας 8ης Δεκεμβρίου ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθώς η τρόικα αφήνει ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα μετά τις ενστάσεις που εξακολουθεί να έχει το ΔΝΤ και τις οποίες ανέπτυξε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τα άλλα δύο μέρη, Ε.Ε και ΕΚΤ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης