Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Διαμορφώνονται οι συνθήκες για την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα προσαρμογής

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Διαμορφώνονται οι συνθήκες για την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα προσαρμογής
Η Κύπρος εισέρχεται στην τελευταία φάση εφαρμογής του οικονομικού της προγράμματος
Διαμορφώνονται πλέον οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος εισέρχεται στην τελευταία φάση εφαρμογής του οικονομικού της προγράμματος.
«Εκ των πραγμάτων», τόνισε, «το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 10 μήνες.
Ήδη από τώρα φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προοπτικές που θα επιτρέψουν την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και αναφέρουμε συγκεκριμένα στην αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου», σημείωσε.
«Είχαμε», πρόσθεσε, «παραδείγματα χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που λειτούργησαν έτσι και πριν καν ολοκληρωθεί το δικό τους πρόγραμμα, είχαν ήδη αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές και κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες τους».
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διανύει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς το πρώτο είχε ξεκινήσει το 2010 και δεν είχε αποκατασταθεί με τη λήξη του η αυτόνομη ικανότητα χρηματοδότησης των αναγκών της χώρας από τις αγορές και χρειάστηκε δεύτερο πρόγραμμα το οποίο είναι σε εξέλιξη.
«Η κυπριακή κυβέρνηση», σημείωσε, «θέλει και εργάζεται πολύ συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση για να μην υπάρξει παράταση, καμία ανάγκη νέου προγράμματος ή επέκτασης του υφιστάμενου».
«Θέλουμε νωρίς - νωρίς να έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αυτό δεν θα το πετύχουμε με τα λόγια και τα συνθήματα, αλλά με την αποφασιστική προώθηση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής εξυγίανσης και είναι εδώ που αποκτά σημασία η θετική στάση της βουλής στην πρόσφατη ψήφιση των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης