Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNN money: Η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τη διάσωση της

CNN money: Η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τη διάσωση της
Οι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη
«Οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην καρδιά της Ευρώπης για να διασωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία κατέρρευσαν το βράδυ του Σαββάτου» αναφέρει σε δημοσίευμα του το αμερικανικό δίκτυο CNN money.
Την ίδια στιγμή το δίκτυο αναφέρεται στο άγχος και την ανασφάλεια που ζουν οι έλληνες, οι οποίοι έχουν σπεύσει κατά χιλιάδες να αποσύρουν τα χρήματα τους από τα ΑΤΜ των τραπεζών φοβούμενοι ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά εξόδου από την ευρωζώνη.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα , εκατομμύρια ευρώ να έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες τις τελευταίες ημέρες» σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.
Από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αρνήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση την επέκταση κατά ένα μήνα του μηχανισμού στήριξης μετά και από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
Η χώρα όμως παραμένει εκτεθειμένη απέναντι στο ΔΝΤ που αναμένει στις 30 Ιουνίου την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουνίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα αποκομμένη από τις αγορές, αδύναμη να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές της για να λάβει χρηματοδότηση και να τυπώσει δικό της χρήμα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών, ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό ότι οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου καθώς ο ίδιος αδυνατούσε να δεχθεί τους όρους της συμφωνίας που του παρουσίασαν οι δανειστές, σχολιάζει το δίκτυο.
«Αυτό έχει οδηγήσει τους ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν στην ανεύρεση ενός εναλλακτικού σχεδίου, γνωστό ως Plan B, για να θωρακιστούν από την έξοδο της χώρας από τη Ευρωζώνη» υπογραμμίζει το δημοσίευμα τονίζοντας τις δηλώσεις ευρωπαίων υπουργών στη διάρκεια του σημερινού Eurogroup ότι «οι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη».
Το αμερικανικό δίκτυο σχολιάζει πάντως ότι η Ευρώπη είναι πολύ καλύτερα προστατευμένη σήμερα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης απ' ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια.
Αντίθετα, όπως αναφέρει, τα προβλήματα και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο έντονα για την Ελλάδα.
Τέλος, το CNN αναφέρεται στην τακτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες οι επιλογές των οποίων είναι ουσιαστικά το capital Control αλλά και η απόφαση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει ακόμη και να διακόψει την χρηματοδότηση προς αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης