Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μόνο τα κορόιδα θα πληρώσουν ενώ η φοροδιαφυγή θα χτυπήσει κόκκινο

Μόνο τα κορόιδα θα πληρώσουν ενώ η φοροδιαφυγή θα χτυπήσει κόκκινο
Τι ενοχλεί η αύξηση ΦΠΑ όταν η ταμειακή μηχανή είναι… σκονισμένη
Οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αφορούν μόνο τα κορόιδα επιχειρηματίες όπως αποκαλούν οι ίδιοι το εαυτό τους και δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και σε μαγαζιά που σερβίρουν καφέ.
Τι ενοχλεί η αύξηση ΦΠΑ όταν η ταμειακή μηχανή είναι... σκονισμένη.
Ποιος θα ενοχληθεί από το νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά όταν ο επιχειρηματίας έχει ρίξει «κανόνι» στην πράξη κάνοντας στάση πληρωμών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. Η άνοδος του ΦΠΑ από στο 23% από 13% στην τελική τιμή του καφέ θα ενισχύσει ομάδες επιχειρηματιών να κινηθούν πιο ενεργά προς τα μονοπάτια της φοροδιαφυγής.
Το σύνολο σχεδόν των επιχειρηματιών που διατηρούν καταστήματα στον κλάδο της εστίασης όπως και των εμπορικών καταστημάτων κινούνται στο ημίφως και κάποιοι προτιμούν το …σκοτάδι.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεπωλών Αττικής κ. Γιάννης Κατσογιάννης υποστηρίζει ότι μία αύξηση 10% στη τελική τιμή του προϊόντος οπωσδήποτε είναι δυσάρεστη εξέλιξη τόσο για τα καταστήματα όσο και για τους πελάτες μας που φυλλοροούν καθώς όλοι πλέον σκέπτονται τα 10 και τα 20 λεπτά του ευρώ. Ωστόσο ο κ. Κατσόγιαννης ως εκπρόσωπος των παραδοσιακών καφενείων της Αττικής είπε ότι η Μικρή Βουλή όπως είναι το καφενείο θα κερδίσουν τη Μεγάλη και ισχυρή Βουλή των 300.
Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στην καρδιά του ανταγωνισμού αναφορικά μετο καφέ υποστηρίζουν ότι προσφερόμενη τιμή καφέ στα επίπεδα του 1 ευρώ είναι προφανές ότι η επιχείρηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η πολιτική αυτή όμως δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι σε μία επιχείρηση που θέλει να πληρώσει ένα υπάλληλο με έναν αξιοπρεπή μισθό. Όπως είπε ο ίδιος δεν μπορεί να απασχολεί έναν υπάλληλο και η αμοιβή του να διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ την ώρα που σε μηνιαία βάση θα του καταβάλλει τον κατώτατο μισθό των 500 ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορείς να διατηρείς επιχείρηση με προσδοκίες.
Η πολιτεία πρέπει να προστατεύει την επιχείρηση που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις αρχικά έναντι των ασφαλιστικών Ταμείων. Ανέφερε ότι ένα κατάστημα με 10 υπαλλήλους καταβάλει στο ΙΚΑ το ποσό των 40.000 ευρώ το χρόνο. Τα έξοδα όπως πολλαπλασιάζονται για να είναι ένα κατάστημα λειτουργικό και αποδοτικό έναντι των πελατών. Ο ανώνυμος επιχειρηματίας που προσπαθεί να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος υποστηρίζει ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός έρχεται από εκείνη την επιχείρηση που δεν καταβάλει εισφορές στα ασφαλιστικά, δεν πληρώνει τυχόν πρόστιμα που του επιβάλλουν οι Δημοτικές Αρχές και γενικότερα το προφίλ του επιχειρηματία είναι δεν πληρώνω.
Καταλήγει ότι η αγορά της εστίασης θα αλλάξει άρδην και αναμένεται να πέσουν λουκέτα σε μεγάλες και γνωστές αλυσίδες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης