Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο δάνειο - γέφυρα 5 δισ. θα χρειαστεί η Ελλάδα - Επιπλέον μέτρα ζητά η Γερμανία - Στην Αθήνα σήμερα 27/7 τα τεχνικά κλιμάκια

Νέο δάνειο - γέφυρα 5 δισ. θα χρειαστεί η Ελλάδα - Επιπλέον μέτρα ζητά η Γερμανία - Στην Αθήνα σήμερα 27/7 τα τεχνικά κλιμάκια
Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πως θα πρέπει να ψηφίσουν ένα ακόμη πακέτο προπαιτούμενων προτού γίνει η οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης...
Στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθούν σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζουν οι Financial Times, στην Αθήνα αναμένονται οι εκπρόσωποι των δανειστών, μετά από μέρες καθυστερήσεων.
Ωστόσο, υπάρχει λόγος για τις καθυστερήσεις αυτές και δεν είναι άλλος από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει ή όχι στους δανειστές να έχουν πλήρη πρόσβαση στα υπουργεία και τα πλήρη στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, μετά από μια καταρχήν συμφωνία που δίδει τη δυνατότητα στους απεσταλμένους της ΕΕ και του ΔΝΤ να έχουν πρόσβαση σε μερικά υπουργεία, κορυφαίες πηγές αναφέρουν πως για την ώρα αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και όχι οι επικεφαλής των δανειστών.
Η απόφαση να καταφτάσουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές, διαφορές που δεν αποκλείεται να εκτροχιάσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις πριν την κρίσιμη προθεσμία της 20ης Αυγούστου.
Οι δανειστές επιμένουν πως, παρά τις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα στη βουλή, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν και νέες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν πριν την εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η Αθήνα αντιδρά στο ενδεχόμενο να υιοθετήσει πρόσθετα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τονίζοντας πως τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης έχουν ήδη ψηφιστεί.
"Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πως θα πρέπει να ψηφίσουν ένα ακόμη πακέτο προπαιτούμενων προτού γίνει η οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης,
Οι ελληνικές αρχές εμφανίζουν ήδη κόπωση σε όρους εφαρμογής μετά από δύο μίνι - νομοσχέδια", αποκαλύπτει κορυφαίος αξιωματούχος.
Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, πιέζουν για έναν ακόμη γύρο προαπαιτούμενων, πριν υπογραφεί το νέο μνημόνιο της Ελλάδας.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι προσδοκούν στην οριστικοποίηση συμφωνίας έως το έκτακτο Eurogroup της 11ης Αυγούστου.
Όμως κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι τόσο μεγάλες, που ίσως απαιτήσουν από την ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα ακόμη δάνειο - γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ, για να συνεχιστούν προς το φθινόπωρο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Εάν η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο - γέφυρα ύψους 5 δισ. ευρώ, αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως εξής:
- 3,2 δισ. ευρώ για την πληρωμή της ΕΚΤ στις 20/8 του ομολόγου που λήγει
- 500 εκατ. ευρώ για καταβολή τόκων
- αποπληρωμή μιας μικρής δόσης προς το ΔΝΤ
- καταβολή μισθών και συντάξεων

Βloomberg: Κοντά σε νέο δάνειο - γέφυρα η Ελλάδα - Απίθανη η συμφωνία για πλήρες μνημόνιο σε 2 εβδομάδες - Τα αίτια της καθυστέρησης
Toυς λόγους για τους οποίους έχουν καθυστερήσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αποκαλύπτει κορυφαία διπλωματική πηγή.
Όπως δηλώνει στο Bloomberg, κορυφαίος αξιωματούχος, η καθυστέρηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αποδίδεται σε δύο λόγους:
- αφενός γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις κινήσεις των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα (η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται παρουσία των τεχνοκρατών των δανειστών στα υπουργεία)
- αφετέρου γιατί οι δανειστές ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε κοινή θέση, αναφορικά με το ποια θα είναι τα νέα προαπαιτούμενα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση, προτού η χώρα καταστεί ικανή να λάβει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας πριν την πληρωμή του ομολόγου προς την ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές την Τρίτη, για μια μακρά λίστα πολιτικών που θα κληθεί να εφαρμόσει για την επόμενη τριετία η Ελλάδα, προκειμένου να λάβει χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους έως 86 δισ. ευρώ.
"Παρά το γεγονός πως κυβέρνηση και Κομισιόν αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές της, μετά τις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα στη βουλή, ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να πιέζουν για νέα μέτρα", αποκαλύπτει ο ίδιος αξιωματούχος.
Κάθε καθυστέρηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης καθιστά ολοένα και πιο απίθανη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, για ένα πλήρες μνημόνιο, εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, τονίζει η ίδια πηγή.
"Ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο - γέφυρα θα χρειαστεί πιθανότατα για την Ελλάδα", σχολιάζει.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 20:11 26 Ιουλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης