Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αθήνα στις 14/10 ο επίτροπος Moscovici - Συνάντηση με Τσίπρα - Κομίζει μήνυμα εφαρμογής του μνημονίου

Στην Αθήνα στις 14/10 ο επίτροπος Moscovici - Συνάντηση με Τσίπρα - Κομίζει μήνυμα εφαρμογής του μνημονίου
Η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου κρίνεται υψίστης σημασίας, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα
Κρίσιμο ταξίδι στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 14 και 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici.
Όπως ανακοίνωσε επισήμως η Κομισιόν, ο επίτροπος Μoscovici θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. 
Η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου κρίνεται υψίστης σημασίας, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου αξιωματούχου στην Αθήνα αμέσως μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Κατά τη διήμερη παραμονή του στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά και απαρέγκλιτα το τρίτο μνημόνιο, καθώς μόνο μέσα από την υλοποίησή του είναι δυνατή η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Η επίσκεψη του Ευρωπαίου συμπίπτει χρονικά με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου - φωτιά του υπουργείου Οικονομικών, η ψήφιση του οποίου στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.
O Moscovici αναμένεται να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης για την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, ενόψει της έναρξης, προς τα τέλη Οκτωβρίου, της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.
Ο επίτροπος θα ενημερωθεί και για το κρίσιμο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει στον Ευρωπαίο επίτροπο την ανάγκη μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που εκτιμάται για τα τέλη του Νοεμβρίου, θα μπορούσε να ξεκινήσει η όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, τόνισε νωρίτερα σήμερα (12/10) ο Pierre Moscovici, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Όπως σημείωσε, αν και «δεν υπάρχει όρεξη» μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ για μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εξετάσουν μια αναδιάρθρωσή του, η οποία θα μπορούσε να αναφέρεται σε επέκταση της αποπληρωμής του χρέους ή μείωση των επιτοκίων.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σημείωσε ο Pierre Moscovici, είμαι πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το κλίμα έχει αλλάξει και πρόσθεσε ότι απόδειξη τούτου αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί λίγοι μίλησαν για την Ελλάδα εδώ (σ.σ. στη Σύνοδο), μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις και συνεδριάσεις.
«Νομίζω ότι η κορύφωση της ελληνικής κρίσης είναι πίσω μας», τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Moscovici: Αναγκαία η πιστή εφαρμογή του μνημονίου - «Παρόν» το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων P. Moscovici τόνισε την ανάγκη της πιστής εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώζώνης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Moscovici αναφέρθηκε στις σχέσεις της Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, για τις οποίες τόνισε ότι χαρακτηρίζονται στην παρούσα φάση από εμπιστοσύνη αλλά και από υπευθυνότητα.
Επίσης επεσήμανε ότι - όπως έχει συμφωνηθεί - η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει η Ελλάδα.
Ως προς το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε πως θα συνεχιστεί και ότι η παρουσία του θεωρείται εγγύηση ασφαλείας για χώρες της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης