Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Διαύγεια» για τις τράπεζες προανήγγειλε ο Δραγασάκης - «Ομόλογα ειδικού σκοπού» για την ανάπτυξη

«Διαύγεια» για τις τράπεζες προανήγγειλε ο Δραγασάκης - «Ομόλογα ειδικού σκοπού» για την ανάπτυξη
«Εκκρεμεί ο 'Φάκκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Σε συνέντευξή του «στο Κόκκινο» τόνισε ότι οι τράπεζες, αν θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όπως παλιά».
«Εκκρεμεί ο 'Φάκκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ώστε να βλέπουν όλοι πχ τι γίνεται με τα δάνεια, αν μια τράπεζα δίνει, αν δεν δίνει, αν δίνει επιλεκτικά, κλπ.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως είναι απλουστευτική η ιδέα ότι, αν αλλάξει ένα κεντρικό πρόσωπο μιας τράπεζας, αυτή αυτομάτως θα αλλάξει και πολιτική.
Πρώτα θα πρέπει να καθοριστούν οι άξονες της ενδεδειγμένης πολιτικής και κατόπιν να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν, εκτίμησε.
Θα μπορούσαν, συμπλήρωσε, να επιτρέψουν οι δανειστές την αξιοποίηση – για αναπτυξιακούς σκοπούς- τμήματος των 19 δισεκατομμυρίων που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για τα «κόκκινα δάνεια» ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να διασφαλίσουμε το σπίτι, αν είναι πρώτη κατοικία . Να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύεται ακόμη και έναντι του δημοσίου.
Και για τα υπόλοιπα - έμποροι, επιχειρηματίες- θα γίνουν ρυθμίσεις ως τον Φεβρουάριο του 2016»
Για τις τράπεζες τόνισε πως, αν θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όπως παλιά».
«Εκκρεμεί ο 'Φάκκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ώστε να βλέπουν όλοι πχ τι γίνεται με τα δάνεια, αν μια τράπεζα δίνει, αν δεν δίνει, αν δίνει επιλεκτικά, κλπ.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διοικήσεις των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως είναι απλουστευτική η ιδέα ότι, αν αλλάξει ένα κεντρικό πρόσωπο μιας τράπεζας, αυτή αυτομάτως θα αλλάξει και πολιτική. Πρώτα θα πρέπει να καθοριστούν οι άξονες της ενδεδειγμένης πολιτικής και κατόπιν να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα την υπηρετήσουν, εκτίμησε.
Ερωτηθείς για το χρέος, είπε:
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση.
Έχουμε δημιουργήσει και μια δομή που επιτρέπει - και το θέλουμε - να υπάρξουν και προτάσεις μη κυβερνητικών φορέων. Υπεύθυνος είναι ο Τσακαλώτος.
Είμαστε σε συνεργασία και με φορείς εκτός Ελλάδας, ινστιτούτα, καθηγητές κλπ.
Οργανωτικά είμαστε έτοιμοι»

«Ομόλογα Ειδικού Σκοπού»
«Ότι κάνουμε, γίνεται εντός δημοσιονομικών πλαισίων, όμως υπάρχουν και εφεδρείες» είπε ο κ. Δραγασάκης και τις συνέδεσε με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά:
«Η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος, είναι πιο απαισιόδοξη από την πραγματικότητα. Σκόπιμα το έκαναν ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος.
Το δεύτερο εξάμηνο του '16 μπορεί να έχουμε ανάπτυξη.
Αν η οικονομία πάει καλύτερα και τα έσοδα θα πάνε καλύτερα.
Οτιδήποτε είναι πάνω από το πλεόνασμα που έχουμε υποχρεωθεί να παρουσιάσουμε, θα το αξιοποιήσουμε.
Ότι εξοικονομήσουμε από την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα αξιοποιηθεί»
Πρόσθεσε δε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την άρση των capital controls και των περιοριστικών μέτρων της οικονομίας (ELA), θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλες ιδέες, όπως «ομόλογα ειδικού σκοπού», ώστε να τονωθούν ανάπτυξη και απασχόληση.

Σχέδιο για επαναλειτουργία της «ΕΝΚΛΩ»
Ερωτηθείς για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι της «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» («ΕΝ.ΚΛΩ»), με στόχο την επαναλειτουργία της εταιρείας (θέμα για το οποίο έγινε, την Τετάρτη, σύσκεψη στην αντιπροεδρία), ο κ. Δραγασάκης τόνισε:
«Υπάρχει ένα business plan από τους εργαζόμενους, αρκετά μελετημένο. Είχαν πρόβλημα, γιατί είχε λήξει ο χρόνος με κάποιες δικαστικές διαδικασίες. Είπαμε να περάσει από τη Βουλή μια τροπολογία για να κερδίσουν ένα εξάμηνο και να μπορέσει να σωθεί το εργοστάσιο.
Γενικότερα, μέσα στην κρίση μπορεί να χαθούνσημαντικές παραγωγικές μονάδες ενώ θα μπορούσαν να σωθούν. Παλιότερα, τεράστιες μονάδες όπως η Πειραϊκή εξαφανίστηκαν ενώ αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η επαναλειτουργία επιχειρήσεων μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους- μοχλούς.
Ο πρώτος είναι «να πιεσθούν οι ιδιοκτήτες να βάλουν κεφάλαια».
Ο δεύτερος: Εάν «ο ιδιοκτήτης δεν θέλει ή δεν μπορεί, θα πρέπει οι τράπεζες ή οι εταιρίες που θα δημιουργηθούν αργότερα για διαχείριση 'κόκκινων δανείων', να αναζητήσουν επενδυτές». Ο τρίτος: «Αν δε γίνει κι αυτό, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους, αν θέλουν, να αναζητήσουν τρόπους επιβίωσης της επιχείρησης. Είτε μόνοι τους είτε με συμπράξεις με τράπεζες.
Αυτή είναι η περίπτωση των ΕΝ ΚΛΩ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης