Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βόμβα» από ΟΟΣΑ: Να συνδεθεί με παραγωγικότητα ο κατώτατος μισθός, να επανεξεταστούν οι τριετίες (προϋπηρεσία)

«Βόμβα» από ΟΟΣΑ: Να συνδεθεί με παραγωγικότητα ο κατώτατος μισθός, να επανεξεταστούν οι τριετίες (προϋπηρεσία)
Ο Οργανισμός, δε, παραδέχεται ότι ακόμη και αν η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, η ανάπτυξή της δεν θα ξεπεράσει το 0,2% σε βάθος δεκαετίας
Την αναθεώρηση του συστήματος της τριετίας (προϋπηρεσία) και τη σύνδεση του κατώτατου μισθού με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση προτείνει, εκτός των άλλων, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Angel Gurria.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, ωστόσο αυξάνεται με την προϋπηρεσία (3ετίες) και αυτό είναι μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για ανειδίκευτους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός τοποθετείται στα 511 ευρώ το μήνα, ενώ για άνω των 25 ετών, το ποσό ανεβαίνει στα 586 ευρώ.
Για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας, ο μισθός αυξάνεται κατά 58 ευρώ, ενώ για παντρεμένους/ες υπάρχει ένα επιπλέον επίδομα της τάξης των 58 ευρώ.
Αν προστεθούν όλα αυτά, τότε ο μισθός θα μπορούσε να φτάσει στα 818 ευρώ.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει να επανεξεταστούν όλα αυτά εντός του 2016, προτείνοντας να συνδεθεί, καταρχήν, ο κατώτατος μισθός με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση αλλά και ν' αναθεωρηθεί το σύστημα των τριετιών, με τρόπο τέτοιο, που πρακτικά δεν αποκλείει την κατάργησή τους.
Ο Οργανισμός, στην έκθεσή του, αναφέρει, δε, ότι υπάρχουν ακόμη περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις αλλά ακόμη και αν η Ελλάδα ευθυγραμμιστεί στα περισσότερα επίπεδα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, και πάλι η αύξηση της παραγωγής δεν θα ξεπεράσει το 0,2% σε βάθος δεκαε΄τιας.
Όλα αυτά δε διατυπώνονται ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει μια συζήτηση για τα εργασιακά με τους δανειστές, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι στιγμής φαίνεται να το έχει πετύχει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης