Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φόρο στις τραπεζικές επιταγές και «πάγωμα» των προσλήψεων για 2-3 έτη η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές

Φόρο στις τραπεζικές επιταγές και «πάγωμα» των προσλήψεων για 2-3 έτη η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές
Επιπρόσθετα, έστω και δύσκολα, επιχειρείται να υπάρχει «σχέδιο Β», ώστε η απόρριψη ενός μέτρου να μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα από κάποιο άλλο...
Αποκλειστικό - «Φρένο» στις προσλήψεις για τουλάχιστον μία διετία και επιβολή Τέλους στις τραπεζικές επιταγές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «πακέτο» των ελληνικών προτάσεων με τα μέτρα που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού «κενού».
Και δεν είναι τα μόνα.
Παράλληλα ετοιμάζονται αυξήσεις σε ακίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, συνδρομητική τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία έτσι ώστε ο λογαριασμός να εξυπηρετεί τη φιλοσοφία «λίγα από πολλές φοροδοτικές πηγές».
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προωθεί μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι με τις περιμετρικές αυτές αλλαγές αλλά και με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος θα καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σημειώνεται ότι από τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου το ΔΝΤ πρότεινε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμη και 1,5% του ΑΕΠ ή στην καλύτερη περίπτωση 2,5%, εκτιμώντας ότι το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να προέλθει μέσα από τη νέα αναδιάρθρωση που θα γίνει στο ελληνικό χρέος.
Αν και σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλαριάκη με το κουαρτέτο των θεσμών, οι δανειστές θα λάβουν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, e - mail, τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα τα οποία θα συζητηθούν διεξοδικά στο αυριανό 6/4 «ραντεβού».
Μέχρι αργά χθες βράδυ το οικονομικό επιτελείο «έσβηνε και έγραφε» μέτρα καθώς για κάθε πρόταση που ενσωμάτωνε στο «πακέτο» με το 1,8 δισ. ευρώ θα έπρεπε από την άλλη να λογαριάσει και τις επιπτώσεις που θα έχει στην πραγματική οικονομία.
 Επιπρόσθετα, έστω και δύσκολα, επιχειρείται να υπάρχει «σχέδιο Β», ώστε η απόρριψη ενός μέτρου να μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα από κάποιο άλλο ώστε να μην υπάρξει αιτία ή έστω πρόσχημα καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις.
Έτσι η «τανάλια» της Εφορίας ανοιγόκλεινε συνέχεια με τα μέτρα που μπαινοέβγαιναν στη λίστα «δαγκώνοντας» κάθε φορά όλο και περισσότερους φορολογούμενους, στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να κλείσει τον «λογαριασμό» του δημοσιονομικού «κενού».
Εκτός της επίθεσης που θα δεχτούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της νέας κλίμακας για το εισόδημα και αυτής που καταρτίζεται για την εισφορά αλληλεγγύης, σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια καταναλωτές και από τους έμμεσους φόρους.
Αυτό μετά τις προτάσεις που έχουν μπει πάνω στο τραπέζι για αυξήσεις φόρων σε κινητά τηλέφωνα, ακίνητα, συνδρομητική τηλεόραση και καύσιμα.
Μόνο η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη ή εναλλακτικά η εξίσωση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης με αυτόν που επιβάλλεται στη βενζίνη, θα οδηγήσει σε ένα νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε μια μεγάλη σειρά τροφίμων και προϊόντων που εκτιμάται ότι θα καταστήσει πανάκριβο το σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς».
Η κυβέρνηση στην αγωνιώδη της προσπάθεια για έσοδα έφτασε μάλιστα να προτείνει μέχρι και την αύξηση του ειδικού τέλους ταξινόμησης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα -σε μια αγορά που η κρίση την έχει οδηγήσει στην πιο μικρή ταχύτητα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι τραπεζικές επιταγές κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της Ε.Ε (Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία).
Ένα Τέλος επί των επιταγών 0,15 ευρώ, όπως έχει επιβληθεί στην Ιρλανδία, θα λειτουργούσε ως ασφάλιστρο και δεν θα δημιουργούσε αντιδράσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς που σημειώνουν ωστόσο ότι πλέον είναι πολύ μικρός ο αριθμός, τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία των επιταγών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Σημειώνουν εξάλλου ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν μπλοκ επιταγών μόνο σε υγιείς επιχειρήσεις υπονοώντας ότι και πάλι τα βάρη θα πέσουν σε εκείνους που εξακολουθούν και επιβιώνουν μέσα στην κρίση.
Το μέτρο έρχεται μετά την απόρριψη από τους θεσμούς της ελληνικής πρότασης για επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, υποστηρίζοντας πως έτσι θα αντληθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, οι θεσμοί δεν είναι αρνητικοί στην αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα, την οποία «ευνοούν» η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και ο χαμηλός πληθωρισμός.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει ακόμα και ενδεχόμενο αλλαγών στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όπως και η αύξηση των συντελεστών στον συμπληρωματικό φόρο ώστε η δημοσιονομική απόδοσή του να ξεπεράσει τα 2,65 δισ. ευρώ.
Από τον τομέα των δαπανών φαίνεται να προκρίνεται η «επιβράδυνση » των προσλήψεων ακόμη με την κυβέρνηση ζητά μετ' επιτάσεως την εξαίρεση Υγείας και Παιδείας.
Η κυβέρνηση θα προτείνει στους θεσμούς την διατήρηση του κανόνα «1 προς 5», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια.
Η επιβράδυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών που αφορούν το μισθολογικό κονδύλι.
Σημειώνεται ότι από φέτος προβλέπονταν αλλαγή του κανόνα των προσλήψεων σε «1 προς 3», προκειμένου να καλυφθούν 20.000 κενές θέσεις στην δημόσια εκπαίδευση.

(Πρώτη Ενημέρωση: 02:03, Τρίτη 5 Απριλίου)
 
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης