Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Σφάζονται» οικονομολόγοι - δικηγόροι για τη σύνταξη του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

«Σφάζονται» οικονομολόγοι - δικηγόροι για τη σύνταξη του Εξωδικαστικού Μηχανισμού
Το επιτελείο που συμμετέχει στη σύνταξη του σχεδίου δεν κρύβει ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση διατυπώνονται διαφωνίες
Στο προσχέδιο βρίσκεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός με τα τεχνικά κλιμάκια στην κυριολεξία να σβήνουν και να γράφουν τις παραμέτρους ένταξης των οφειλετών.
Πρόκειται για σχέδιο με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2018.
Όμως δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να μείνει στα χαρτιά.
Η ελπίδα εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού δυστυχώς ή ευτυχώς βασίζεται στο γεγονός ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση και πολύ σύντομα πρέπει να έχει αποτυπωθεί ως νομοθέτημα για να οδηγηθεί στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή.
Το επιτελείο που συμμετέχει στη σύνταξη του σχεδίου δεν κρύβει ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση διατυπώνονται διαφωνίες ανάμεσα στους οικονομολόγους και στους νομικούς που παρότι έχουν το ίδιο στόχο δηλαδή να εντάξουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό , διατυπώνονται διαφορετικές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εμπορική δραστηριότητα θα ενταχθούν στον μηχανισμό.
Η βασική αρχή είναι όσοι δεν μπορούν να μπουν κάτω από την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Το βασικό έργο της ομάδας είναι μαζί με τα βασικά άρθρα του νομοσχέδιου να έχουν διαμορφωθεί και εγκύκλιοι που θα θέτουν σε εφαρμογή το νομοσχέδιο διότι σε άλλη περίπτωση θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Στο ενδεχόμενο να κινηθεί η υλοποίηση εξωδικαστικού μηχανισμού με τις γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ όπως έγινε με το νόμο Δένδια που έμεινε αναξιοποίητος διότι μεσολάβησε η εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου του 2015 που έδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο draft του εξωδικαστικού μηχανισμού περιλαμβάνονται αρχικά το ύψος των οφειλών.
Οι τράπεζες επιθυμούν ο πήχης των οφειλών να ανέβει όσο το δυνατό πιο ψηλά και το όριο που παίζει στο τραπέζι είναι οι 50.000.
Ωστόσο το ελληνικό δημόσιο θέλει να κατεβάσει τον πήχη όσο το δυνατόν πιο χαμηλά για να αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που θα ευνοηθεί.
Η πλευρά όμως των τραπεζών που έχει κινηθεί έγκαιρα έχει λάβει εγγυήσεις από τους οφειλέτες οι οποίοι πλέον έχουν «εγκλωβιστεί» και δεν θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό.
Από την πλευρά του ελληνικό Δημόσιο έχει έτοιμη τη λίστα με τις οφειλές των φορολογουμένων που μπορούν να πληρώσουν οφειλές παλαιοτέρων ετών.
Τα χρέη προς την εφορία που έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία και δεν έχουν εισπραχθεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαγραφούν αφού έχει κλείσει και ο κύκλος των διεκδικήσεων και δεν υπάρχει προοπτική είσπραξης.
Το δεύτερο κριτήριο θα είναι ο τζίρος δηλαδή τα έσοδα των οφειλετών που θα συμπληρώσει την εικόνα για να προκύπτει στη συνέχεια η βιωσιμότητα του οφειλέτη.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ακόμη και για αυτούς που συμμετέχουν στη σύσταση του διαπιστώνουν τεχνικά ζητήματα τα οποία ευελπιστούν ότι θα ξεπερασθούν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης