Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem για Ελλάδα: Οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη - Η ανάπτυξη των πρώτων 3μήνων του 2016 εξαφανίστηκε

Dijsselbloem για Ελλάδα: Οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη - Η ανάπτυξη των πρώτων 3μήνων του 2016 εξαφανίστηκε
Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι το εργασιακό είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση
Την ανησυχία του για τη χρονοτριβή που υπάρχει στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής σχετικά με την τάση αναλήψεων που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη και αυτό είναι, όντως, ευθύνη των μελών του Eurogroup», σημειώνοντας πως είναι «ανήσυχος» για τις χρονοτριβές και πως η ταχύτητα είναι «ζωτικής σημασίας».
«Η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν πού έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις και να ξεπεράσουν τα «αδιέξοδα».
Στη συνέχεια θα πρέπει επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσουν την αξιολόγηση, επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις των εμπειρογνωμόνων, ο κ. Dijsselbloem υπογράμμισε πως είναι ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι θεσμοί και πως το Eurogroup δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος έχει συζητήσει με τους βασικούς εμπειρογνώμονες και πως οι προτάσεις τους λαμβάνονται υπόψη.
«Όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στο συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς», κατέληξε.

Πολιτική συζήτηση

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώει ότι αναμένει μια πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαϊου.
Ο κ. Dijsselbloem επανέλαβε ότι χθες (20/3/2017) το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου.

Να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. του τρίτου προγράμματος.
Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποιήση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Dijsselbloem τόνισε: «Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης