Τελευταία Νέα
Οικονομία

Strauch (ESM): Σημαντικό για την Ελλάδα να στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023

Strauch (ESM): Σημαντικό για την Ελλάδα να στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023
Είναι σημαντικό το γεγονός η Ελλάδα να στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Rolf Strauch
Σχετικά Άρθρα
Είναι σημαντικό το γεγονός η Ελλάδα να στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Rolf Strauch, μιλώντας στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη».
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθέτησε τον στόχο επαναφοράς σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 σε «ρεαλιστικό» επίπεδο «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 παρέπεμψε στη συζήτηση που γίνεται στο Eurogroup και στις νέες μακροοικονομικές εκτιμήσεις της Κομισιόν τον Μάιο.
Ευρύτερα, ο υπουργός Οικονομικων σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ανέδειξε την παράμετρο της ιδιοκτησίας και ένα πλαίσιο εθνικών δημοσιονομικών στόχων, κατεύθυνση την οποία ανέδειξε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Σταϊκούρας: Η ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία

Στην εκτίμηση ότι η ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στο συνέδριο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «αυτό που κάναμε ήταν να εκμεταλλευθούμε την απόδοση του 2021 για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του 2022. Δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο, για να τον αξιοποιήσουμε».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η δεύτερη κρίση που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, αυξάνεται η αβεβαιότητα, δημιουργούνται κίνδυνοι.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσθεσε, ο αντίκτυπος θα προέρχεται από τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας.
Δυστυχώς, ανέφερε, κανένα κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως το κόστος, και επανέλαβε ότι χρειάζονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 
 Δημοσιονομικός χώρος, αλλά και υπευθυνότητα

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο, αλλά και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Χρησιμοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο με σύνεση», τόνισε και δήλωσε, παράλληλα, ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σημαντική, προστατεύονται οι επενδύσεις που περιλαμβάνουν και τα θέματα άμυνας, δεδομένου το ρευστού γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Επεσήμανε δε, ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους εξωτερικούς παράγοντες και πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τις τεχνικές πτυχές αυτών των κανόνων.
Οι μηχανισμοί παροχής θετικών κινήτρων είναι πιο αποτελεσματικοί».
«Το θέμα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε αυτόν τον στόχο», ανέφερε για να καταλήξει επισημαίνοντας πως «θέλουμε να βγούμε από τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας. Πρέπει να πετύχουμε δημοσιονομική βιωσιμότητα και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2023, αν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

De Guindos (ΕΚΤ): Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos ανέφερε πως η ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα έχουν στηριχθεί ορθώς στο πρόσφατο παρελθόν και τώρα θα ληφθούν αποφάσεις για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων.
 «Δεν προτρέχω», δήλωσε, «αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε δει βελτίωση στην ελληνική οικονομία.
Τα ομόλογα βελτιώνονται και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.
Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν.
Είναι η προσωπική μου άποψη, δεν θέλω να προτρέξω για το τι θα αποφασίσει το συμβούλιο (της ΕΚΤ)», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης