Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα «κλειδιά» και οι «κόφτες» για τις αναδρομικές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι οικιακοί καταναλωτές

Τα «κλειδιά» και οι «κόφτες» για τις αναδρομικές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα - Τι πρέπει να προσέξουν οι οικιακοί καταναλωτές
Kαλό θα είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές να διαβάσουν τα ψιλά γράμματα των κυβερνητικών ανακοινώσεων
Σχετικά Άρθρα

Αναδρομική επιδότηση 18 ως 600 ευρώ για τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 λάβουν τον Ιούνιο οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές κύριας κατοικίας εφόσον πληρούν το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος των 45.000 ευρώ και δεν «κόβονται».
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του επόμενου μήνα και να πιστοποιήσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους καθώς και να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

Επίσης καλό θα είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές να διαβάσουν τα ψιλά γράμματα των κυβερνητικών ανακοινώσεων για να μην πέσουν στην παγίδα ότι έχουν κλειδώσει το επίδομα καθώς υπάρχουν κόφτες που μπορούν να τους πετάξουν εκτός της επιδότησης.
Ειδικότερα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1)Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022, πράγμα που σημαίνει ότι το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων είναι η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος της κατανάλωσης.
Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια κατοικία και συνεπώς όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση.
Η αποζημίωση θα δοθεί στον καταναλωτή που ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στο όνομα του και συνεπώς αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς η το Ε1 το χάνει.
Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους.

Δεν θα δοθεί επίδομα για τις επιβαρύνσεις από το ρεύμα κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες καθώς το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων είναι σαφές και αφορά μόνο την κατανάλωση για την πρώτη κατοικία

2)Η επιδότηση θα δοθεί σε όλους όσους έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 έως 45.000 ευρώ.

3)Η επιστροφή δίνεται για συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι συνολικές επιδοτήσεις που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα ένα η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε στο διάστημα Δεκεμβρίου Μαΐου αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ.
Αποζημίωση δικαιούνται και οι φοιτητές για την φοιτητική κατοικία εφόσον υποβάλουν οι ίδιοι φορολογική δήλωση και έχουν δηλώσει την φοιτητική κατοικία ως κύρια.

4)Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση.
Μέσω της πλατφόρμας θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία.
Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο καταναλωτής δηλαδή δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας.
Αυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης.
Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους.
Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

5)Η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης