Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η πλειοψηφία των 154 και το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας - Δοκιμάζουν την κυβέρνηση ο φόρος στα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί

Η πλειοψηφία των 154 και το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας - Δοκιμάζουν την κυβέρνηση ο φόρος στα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί
Ανηφορικός ο δρόμος για την κυβερνητική συνοχή
Εντός των επόμενων 48 ωρών η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί δύο φορές καθώς η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να υπερψηφίσει σήμερα το νόμο για την φορολογία των ακινήτων και αύριο τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οι δύο αυτές ψηφοφορίες επί νομοσχεδίων με εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις για την κοινωνία, είναι οι τελευταίοι σκόπελοι που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση, τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.
Παρά την κρισιμότητα του διημέρου τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι και τα δύο νομοσχέδια - παρά τις όποιες ενστάσεις – τελικά θα υπερψηφιστούν.
Εφόσον η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει χωρίς απώλειες από τα δύο αυτά νομοσχέδια (δεν μπορούν να αποκλειστούν διαφοροποιήσεις βουλευτών), θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία μεταξύ άλλων επιβίωσε της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, «πέρασε» τον προϋπολογισμό και κρίσιμες τροπολογίες όπως π.χ. για τα φάρμακα, και ξεπέρασε με άνεση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια χωρίς να πληγεί η συνοχή τους.
Από την πορεία αυτή δεν έλειψαν πάντως και οι απώλειες, όπως της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρας Τζάκρη, η διαφοροποίηση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή της και τον περιορισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους 154 βουλευτές.
Παρά τα «επιτεύγματα» αυτά που κρατούν σε πλήρη λειτουργία το κυβερνητικό έργο, η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών και «χαλάρωσης» σε μια κυβέρνηση, της οποίας ο ανηφορικός δρόμος δεν έχει τέλος.
Το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, οι ομαδικές απολύσεις, η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού είναι μερικές από τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβουν τους επόμενους μήνες οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ένταση και την αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, και ενώ ακολουθούν οι διπλές εκλογές του Μαϊου.
Η κυβέρνηση των κ..κ.Σαμαρά-Βενιζέλου έχει διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.
Πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ.Προβόπουλος επεσήμανε εμφαντικά ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες για την ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Το γεγονός ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποκλείεται λόγω και της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα δίνει πολύτιμους πόντους και χρόνο στην κυβέρνηση να βελτιώσει το προφίλ και την κοινωνική πολιτική της.
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι δεσμεύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, οι οποίες θα προσφέρουν μια αίσθηση «ανακούφισης» και ελπίδας στους πολίτες.
Διαφορετικά το μήνυμα των ευρωεκλογών και των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι τέτοιας δυναμικής που να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης