Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικές ζυμώσεις με την ανεξαρτητοποίηση Λυκούδη και την αποχώρηση των Μεταρρυθμιστών από τη ΔΗΜΑΡ

Πολιτικές ζυμώσεις με την ανεξαρτητοποίηση Λυκούδη και την αποχώρηση των Μεταρρυθμιστών από τη ΔΗΜΑΡ
Απώτερος στόχος και πάλι ο τρίτος πόλος που θα μπει «σφήνα» στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Η ανεξαρτητοποίηση και η αποχώρηση του Σπύρου Λυκούδη και της Μεταρρυθμιστικής Τάσης από τη ΔΗΜΑΡ ήταν κάτι δεδομένο.
Είχε προεξοφληθεί από τη στιγμή που ο κ.Λυκούδης είχε διαμηνύσει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν επρόκειτο να λάβει μέρος στο επικείμενο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.
Είχε σκιαγραφηθεί από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω της ΕΡΤ.
Είχε εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, όταν διαπιστώθηκε η στροφή της ΔΗΜΑΡ προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδιαφέρον όμως εστιάζει στις επόμενες κινήσεις του κ.Λυκούδη, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανάγκης να αναληφθούν πρωτοβουλίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει τη συγκρότηση μιας νέας πολιτικής κίνησης.
Και εδώ αρχίζουν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, αν ληφθεί υπόψη ότι ο κ.Λυκούδης έχει επαφές και με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως π.χ. ο Βασίλης Οικονόμου ή ο Γρηγόρης Ψαριανός, με τους οποίους έχει σε πολλά σημεία ταυτόσημες απόψεις.
Ο κ.Λυκούδης έχει καταστήσει σαφές ότι τον ενδιαφέρει η συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και η συσπείρωση των κατακερματισμένων πολιτικών δυνάμεων του χώρου, όσο και αν αυτό φαντάζει αρκετά ειρωνικό αν κρίνει κανείς την αποχώρηση του από τη ΔΗΜΑΡ που τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε αποχωρήσει από τον τότε Συνασπισμό.
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι ότι ο κ.Λυκούδης δεν έχει αποκλείσει ακόμα και τη συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εξαγγείλει την έναρξη των διαβουλεύσεων για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ανοιχτός όμως παραμένει και σε μια συνεργασία με Το Ποτάμι, όπου υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μια και ο Γρηγόρης Ψαριανός, συμμετέχει στην Ομάδα Διαλόγου του Ποταμιού.
Η συγκυρία για μια ευρεία συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς φαντάζει ιδανική.
Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα ποσοστά του, διαπιστώνει ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική σελίδα και να κάνει το επόμενο βήμα, χωρίς να διαθέτει – εκ των πραγμάτων – την ηγεμονική διάθεση που είχε για παράδειγμα κατά τις προηγούμενες επαφές με τους «58» για την Ελιά.
Από την πλευρά του Το Ποτάμι που βλέπει τη δυναμική και τα ποσοστά του να υποχωρούν αρκετά σε σύγκριση με το ποσοστό που έλαβε στις Ευρωεκλογές, αναζητά και αυτό ένα διέξοδο για το πολιτικό του μέλλον.
Η προϋπόθεση που έχει θέσει ότι δεν συνεργάζεται με πολιτικά κόμματα του παρελθόντος δεν ισχύει πλέον, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουν οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και ο Σπύρος Λυκούδης προχωρήσει σε μια νέα πολιτική κίνηση.
Άλλωστε εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που είναι έτοιμο να στραφεί σε μια ανανεωτική, κεντροαριστερή παράταξη, σε μια νέα πολιτική κίνηση που θα μπει «σφήνα» στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα τα δύο αυτά κόμματα εξουσίας πρεσβεύουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης