Τελευταία Νέα
Πολιτική

Mε 155 ναι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση - Σχέδιο 7 σημείων για έξοδο από το μνημόνιο - Οι δηλώσεις Σαμαρά, Τσίπρα

Mε 155 ναι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση - Σχέδιο 7 σημείων για έξοδο από το μνημόνιο - Οι δηλώσεις Σαμαρά, Τσίπρα
Σε έντονο κλίμα διεξήχθη η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή - Στα ύψη η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
(upd20)Με 155 ψήφους υπέρ η κυβέρνηση έλαβε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής, ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει, ενόψει της κρίσιμης εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 155 «ναι» , 131 «όχι», 2 «παρών» και 12 απόντες.
Παρών δήλωσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Μάρκου και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στους 12 απόντες περιλαμβάνονται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Γιώργος Νταβρής, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου (απουσιάζει σε γαμήλιο ταξίδι), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης (βρίσκεται στη σύνοδο του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη), ο ανεξάρτητος Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Γιάννης Λαγός) και ο επίσης προφυλακισμένος ανεξάρτητος Στάθης Μπούκουρας.
Κατά την εισήγησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε πως η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και πως δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως το συμφέρον της χώρας δεν είναι οι εκλογές, αλλά η σταθερότητα, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την απελπισμένη και επιρρίπτοντάς της ευθύνες πως αντιγράφει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο 7 σημείων για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την κρίση.
Μια σημαντική παράμετρος που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή είναι πως ολοένα και περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. 


Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει τους βουλευτές
Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής.
Ανεβάζοντας στα ύψη την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολιτική αθλιότητα την τακτική του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίς.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "ο κ. Τσίπρας, ως μικρός Ναπολέοντας, θεώρησε πουλημένους όσους βουλευτές θελήσουν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
"Όποιος απόψε άκουσε τον Αλ. Τσίπρα γνωρίζει πια τη ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
"Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κάνουν παρέα με τρομοκράτες αλλά δεν μπορούν να εκβιάζουν τους βουλευτές", σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση.
"Εγώ παλεύω κάθε μέρα για την Ελλάδα και όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες μου. Εγώ παλεύω μόνος μου, σε χίλια μέτωπα, κάθε μέρα", συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μάθει ότι όποιος βρίζει... μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει. Με βρισιές και λάσπες διάλογος δεν γίνεται", δήλωσε, στη συνέχεια.
"Η ψήφος εμπιστοσύνης αφήνει μια κυβέρνηση δημοκρατική να κάνει τα τελευταία βήματα στην έξοδο από την κρίση", εξήγησε ο κ. Σαμαράς, για να χαρακτηρίσει βλαβερές για τη χώρα και τις αγορές τις εντυπώσεις που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να καταγγείλλει πως οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν συνεχώς έξω.
"Όσοι λένε πως θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο, πείτε τους... χαιρετίσματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα δανεισμού.
Όπως πρόσθεσε, ευτυχώς για την Ελλάδα και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ το χρέος είναι βιώσιμο.
"Με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική. Βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε με χαμηλά επιτόκια", παρατήρησε, σε άλλο μέρος της εισήγησής του, ο κ. Σαμαράς.
Ταυτόχρονα έκανε λόγο για 400 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έως το 2016.
"Η αντιπολίτευση προβλέπει πάντα τα χειρότερα και πέφτει πάντα έξω", επανέλαβε ο πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας εκ νέου την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισήμανε, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, η εποχή των μνημονίων τελειώνει, εξέλιξη η οποία κάποιους τους ενοχλεί...
"Δεν μιλάμε για μνημόνιο, αλλά για την εποχή μετά το μνημόνιο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το μνημόνιο 1,5 χρόνο νωρίτερα... Αυτό προσπαθούμε", δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τα κυβερνητικά σχέδια για ταχεία απεμπλοκή της χώρας από τα πακέτα διάσωσης.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde αναγνωρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως "οι φοροελαφρύνσεις άρχισαν...".
Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός εξήγησε:
- Θα προχωρήσουμε σε μεγάλο αριθμό δόσεων σχετικά με την τακτοποίηση των "κόκκινων" δανείων των επιχειρήσεων.
- Θα φροντίσουμε να έχουν καλύτερη μεταχείριση όσοι έχουν κάνει ρύθμιση χρεών.
- Στις 72 με 100 θα αυξηθούν οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
- Από τον επόμενο μήνα τα αναδρομικά στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
- Θα καταργηθεί η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο
"Θα είμαστε περισσότερο αυστηροί με όσους μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
"Δεν προστατεύουμε τους τραπεζίτες. Προστατεύουμε τις καταθέσεις και τη ρευστότητα, όχι τους τραπεζίτες", ανέφερε σε άλλο μέρος της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.
Εστιάζοντας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Σαμαράς τόνισε "οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν ρευστότητα. Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης από την τρόικα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα stress tests. Τα spreads θα υποχωρήσουν και οι τράπεζες θα δανείζονται με μικρότερα επιτόκια".
Χαρακτηρίζοντας βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα συμφωνία για τη μετά-μνημόνιο εποχή.
"Φέρνουμε αλλαγή σκηνικού στην οικονομία. Πρέπει να βγούμε νικητές από την εποχή των μνημονίων και όχι απομονωμένοι", υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως βγάζει μια τοξική γεύση αλαζονείας.
"Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι ήδη υπολογισμένα. Να μην υπολογίζει σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά όφελος από τα αποθέματα του ΤΧΣ", εξήγησε.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς, ανέφερε πως στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αντι-ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
"Με τις τριτοκοσμικές γελοιότητες, τελειώσαμε οριστικά. Στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, το... μπάχαλο είναι αρετή", τόνισε ο πρωθυπουργός, ανεβάζοντας εκ νέου στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση "να μην αφήσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μας πάει πίσω".
"Ξεχωρίζουμε τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας", επανέλαβε.
Ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει λίστα γάμου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ!
"Αυτό δεν είναι δημοσιονομικό πρόγραμμα, είναι λίστα γάμου. Στο τέλος όμως ξυρίζουν τον γαμπρό!", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως "Οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης οδηγούν σε δάκρυα και αίμα".
Η αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ τον έχει τυφλώσει, υπογράμμισε επίσης.
"Ας μην κάνει όνειρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις κραυγές δεν πρόκειται να γίνετε κυβέρνηση!", διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
"Κάντε ό,τι θέλετε αρκεί να μην κοροϊδεύετε τον κόσμο! Δεν θα δει η χώρα άσπρη μέρα, αν επανέλθουν αυτοί οι οποίοι μοίραζαν από αυτό που δεν υπάρχει", τόνισε επίσης ο κ. Σαμαράς.

Τσίπρας: Aπελπισμένη η κυβέρνηση, αντιγράφει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - «Η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει και χωρίς εσάς»
Η οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας ευθέως πως πίσω από την απόφαση για την ψήφο εμπιστοσύνης κρύβεται η απελπισία.
"Δεν έλαβα μία πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης", τόνισε, κατά την εισήγησή του στη Βουλή, επί της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τσίπρας: Ο Σαμαράς ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης λόγω της απελπισίας της κυβέρνησης μπροστά στα αδιέξοδα και τη δυσαρέσκεια, έσπευσε να διαμηνύσει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης κατατέθηκε για να περιοριστούν οι απώλειες της κυβέρνησης...
Επί τρεις ημέρες, η κυβέρνηση έκανε πρόβα αντιπολίτευσης, σημείωσε, σε έντονα αυστηρό ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απευθυνόμενος στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά πως "Έχετε μετατρέψει την ψήφο εμπιστοσύνης σε πρόταση μομφής εναντίον του εαυτού σας".
Η μόνο ασφαλής διέξοδος για την Ελλάδα είναι μία πολιτική από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε στη συνέχεια, υπεραμυνόμενος του προγράμματος του κόμματός του. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο, συμπλήρωσε.
Ο ελληνικός λαός έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, διαμηνύοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση ξεπατικώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγόρησε ευθέως πως διαλύει τη μεσαία τάξη, δηλαδή τους ψηφοφόρους της.
"Η κυβέρνηση υπόσχεται φοροελαφρύνσεις, ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιεί τον ΕΝΦΙΑ", πρόσθεσε.
"Τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν την Ελλάδα ως φθηνό οικόπεδο, με φθηνά εργατικά χέρια", κατήγγειλε επίσης ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Η κυβέρνηση παριστάνει τους αντιμνημονιακούς, σκίζοντας κάθε μέρα τα μνημόνια", δήλωσε, στη συνέχεια, σε αρκετά καυστικό ύφος ο κ. Τσίπρας.
Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως "Ο προϋπολογισμός μετατρέπει το μνημόνιο σε πρόγραμμα αορίστου χρόνου και φέρνει νέους φόρους".
Η κυβέρνηση αντιτάσσεται στα δειλά βήματα αλλαγής της πολιτικής στην Ευρωζώνη, σημείωσε επίσης ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει στη συνέχεια πως Σαμαράς και Merkel βρίσκονται σε πλήρη αρμονία.
Καταγγέλλοντας εκ νέου τις πολιτικές της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η διαπραγμάτευση για το χρέος δεν είναι διαπραγμάτευση.
Ταυτόχρονα, ζήτησε επιτακτικά να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.
"Η κυβέρνηση αγνοεί την ευρωπαϊκή διάσταση του χρέους", τόνισε, για να επισημάνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης, με στόχο τη διευκόλυνση της αποπληρωμής του υπόλοιπου.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας στο μείζον ζήτημα της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε πως "η κυβέρνηση θα κρατά επί τέσσερις μήνες τη χώρα δέσμια σε μία προεκλογική περίοδο".
"Ούτε με τα κυάλια δεν θα βρει η κυβέρνηση τον αριθμό που χρειάζεται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
"Συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει συναίνεση στην εφαρμογή των αποτυχημένων πολιτικών. Το συμφέρον της χώρας δεν είναι η παραμονή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις καρέκλες της εξουσίας. Η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει και χωρίς εσάς στο τιμόνι. Η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει και χωρίς εσάς στις κυβερνητικές καρέκλες", ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
Ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης ζητούν το σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε επίσης.
Ο χρόνος σας τελειώνει σε τέσσερις μήνες, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση προς τα κόμματα της κυβέρνησης.
"Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρωθυπουργός ορισμένου χρόνου. Το αργότερο σε 4 μήνες λήγει ο χρόνος σας", διεμήνυσε εκ νέου ο κ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας ακόμη πως το εσωτερικό της κυβέρνησης αμφισβητεί τον Α. Σαμαρά.
"Η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις, δίχως τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο κύρος, η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί το μέλλον της χώρας;", ανέφερε, ανεβάζοντας εκ νέου στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.
"Καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν θα δεσμεύει το ΣΥΡΙΖΑ. Ας το ακούσουν και στις Βρυξέλλες", ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επιχειρώνοντας να στείλει ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.
"Δεν αρνούμαστε τη συνεννόηση", κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας όμως πως ο Α. Σαμαράς απαξιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Βουλή.

Βενιζέλος: Ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο 7 σημείων - Μετενσάρκωση του ΠΑΣΟΚ του 1981 ο ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, την τρόικα και την κρίση, δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός της στρατηγικής εξόδου της χώρας από την κρίση.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο που παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος έχει επτά σημεία:
1) Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης από την τρόικα, δίχως νέα μέτρα λιτότητας
2) Ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, διασφάλιση των τραπεζών, ενίσχυση της ρευστότητας
3) Συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης
4) Η διαμόρφωση της μεταμνημονιακής εποχής, δίχως τρόικα, δίχως ΔΝΤ, δίχως νέα δάνεια
5) Ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
6) Κατάρτιση εθνικού σχεδίου διαρθρωτικών αλλαγών
7) Ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις: Κοινωνικό μέρισμα, εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, ασφάλεια για όλους
Όπως κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προϋπόθεση της υλοποίησης του ολοκληρωμένου σχεδίου για την έξοδο από το μνημόνιο είναι η πολιτική σταθερότητα, η ψήφος εμπιστοσύνης, η συναίνεση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε σημαντικές πρωτοβουλίες την απόφαση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, αλλά και την απόφαση για την ψήφο εμπιστοσύνης.
"Επιδιώκουμε τον Φεβρουάριο η Βουλή να συγκροτήσει κυβερνητική πλειοψηφία", εξήγησε, για να προσθέσει πως "Η χώρα απέκτησε εθνικό χρονοδιάγραμμα με την πρόταση εμπιστοσύνης".
"Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης είναι η μεγάλη εφ' όλης της ύλης συζήτηση για την στρατηγική εξόδου από την κρίση", επανέλαβε.
"Δεν είμαστε αφελείς. Υπάρχει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Όμως είναι ένα σενάριο που έχει κόστος για τον πολίτη", συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση, διαμηνύοντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στην εποχή της χρεοκοπίας του 2009...
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "την μετενσάρκωση του ΠΑΣΟΚ του 1981 και την μετεμψύχωση του Α. Παπανδρέου".

Καμμένος (ΑΝΕΛ): Η πιστωτική στήριξη της Lagarde σημαίνει νέο μνημόνιο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής.
"Η κυβέρνηση υπηρετεί τη νέα τάξη πραγμάτων που μετατρέπει τον πολίτη σε αριθμό", διεμήνυσε ο κ. Καμμένος, μιλώντας στη συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
"Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο;", διερωτήθηκε επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο Ευ. Βενιζέλος παραδέχτηκε την υπογραφή του μνημονίου υπό υπαγόρευση, τόνισε στη συνέχεια, βάλλοντας κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
"Ποιος υπαγόρευσε στον Γ. Παπανδρέου το πρώτο πρόγραμμα;", διερωτήθηκε στη συνέχεια, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες κατά του πρώην πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επέρριψε σοβαρές ευθύνες προς την κυβέρνηση, πως δεν κάνει πολιτική, αλλά πως κάνει business.
Μάλιστα κατήγγειλε πως υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις, κατά τις οποίες η κυβέρνηση ευνόησε συγκεκριμένους επιχειρηματίες. "Οι ΑΝΕΛ θα στείλουν στη δικαιοσύνη αυτούς τους επιχειρηματίες", τόνισε, δηλώνοντας πως οι κινήσεις αντίστασης της κυβέρνησης είναι θεατρικές.
Επικαλούμενος τη χθεσινή δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, C. Lagarde πως η Ελλάδα χρειάζεται προληπτική πιστωτική στήριξη, επιχείρησε να αποδείξει με επίσημα έγγραφα πως κάθε προληπτική πιστωτική στήριξη χρειάζεται νέο μνημόνιο και αυξημένη επιτήρηση.
"Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τις υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις γιατί δεν υπάρχουν!", κατήγγειλε επίσης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική υψηλής φορολόγησης σε πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν.
"Η λύση είναι μία. Η λύση είναι εκλογές που θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας", διεμήνυσε.

Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ): Επίπλαστη η κυβερνητική ενότητα 
Επίπλαστη χαρακτήρισε την κυβερνητική ενότητα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Όπως τόνισε ο κ. Κουβέλης, η φυγή προς τα εμπρός που επιχειρεί η κυβέρνηση με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα δεν είναι λύση. Πρόκειται για ομολογία αδυναμίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την ταύτισή της "με την κυρίαρχη στην Ευρώπη πολιτική, που εκφωνείται από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντικειμενικά δεν ωφελείται".
Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Κουβέλης, χρειάζεται μια άλλη, διαφορετική στάση προς τους εταίρους. Χρειάζεται η επιδίωξη μιας νέας συμφωνίας, που θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και θα δίνει πραγματική αυτονομία στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Κουβέλης διεμήνυσε επίσης πως είναι αναγκαία η αλλαγή της κυβέρνησης. Τόνισε χαρακτηριστικά πως "Η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική. Και βέβαια, η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέληξε, λέγοντας πως η ΔΗΜΑΡ συνιστά μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. "Δεν επενδύουμε στην αποτυχία της χώρας, δεν επενδύουμε στο λαϊκισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία στη φτώχεια και τη στασιμότητα. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από την Παπαρήγα (ΚΚΕ)
Διμέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για αντιπαράθεση που φτάνει τα όρια της εξαχρείωσης μεταξύ των δύο κομμάτων.
«Η μεν Ν.Δ. χειραγωγεί και υποτάσσει το λαό με εκβιασμούς, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με χίμαιρες, ονειρώξεις και ονειροφαντασιώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «το κίνημα άρχισε να υποχωρεί το 2012, τα δύο τελευταία χρόνια» όταν αυξήθηκαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έπρεπε τα σωματεία να σφύζουν από μέλη, τα συνδικάτα, και με τη δική σας καθοδήγηση, να είναι κυψέλες. Αν είναι να συγκρουστείτε έπρεπε να προετοιμάσετε τον κόσμο. Τι θα κάνετε; Με τα χάπενινγκ στην πλατεία Συντάγματος;», σημείωσε.
Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «έχετε διαφορετικές συνταγές, ναι. Η Ν.Δ. είναι «λιτότητα και ανάπτυξη» και σεις λέτε «ανάπτυξη και λιτότητα». Αυτές οι διαφορετικές συνταγές υπήρχαν πάντα στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: εξασφαλίζουμε ρευστότητα για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας».
Μάλιστα σε ειρωνικό τόνο η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός της «να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον κατηγορούν ότι θέλει να φέρει τον σοσιαλισμό. Αυτά δεν πρόκειται να τα κάνει».
«Τα έχει στο πρόγραμμά του, κύριε Βορίδη, αλλά είναι σαν την άχνη πάνω στον κουραμπιέ. Μόλις τον φυσήξεις, θα φύγει», πρόσθεσε.
«Βγαίνοντας από την κρίση ο λαός βγαίνει ηττημένος ενώ το κεφάλαιο βγαίνει συνολικά κερδισμένο», εκτίμησε η Αλ. Παπαρήγα και πρότεινε «ο λαός να ζητήσει την επιστροφή όλων των απωλειών», γιατί «έτσι όπως πάμε ούτε σε 20 χρόνια δεν πρόκειται να το κάνετε». «Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ δεν ξέρω αν θα υπήρχε σήμερα η κρίσιμη μάζα του ριζοσπαστισμού», υπογράμμισε.
Τέλος ανέφερε ότι «το χειρότερο είναι ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν στο λαό την έκπτωση των απαιτήσεών του».
«Ότι πρέπει να αρκείται στα ψίχουλα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δράμα», είπε η Αλ. Παπαρήγα αναφέροντας ότι το πρωί της ήρθε να σπάσει την τηλεόρασή της όταν άκουσε τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο να λέει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στέγη σε 20.000 αστέγους και θα κάνει συσσίτια. «Αυτό είναι η έξοδος από την ανθρωπιστική κρίση, οι 20.000;», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τοποθετήσεις του βουλευτών την Παρασκευή
Πάντως, η σημερινή ημέρα στιγματίστηκε από τις πάμπολλες κυβερνητικές "φωνές", οι οποίες ζητούσαν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. 
Ύστερα από την πρόταση του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος ζήτησε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μια και η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει την χώρα εκτός μνημονίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κρεμαστινός πρότεινε να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού στόχου με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
«Επανέρχομαι σε μία ανανεωμένη πρόταση ευρύτερης συνεργασίας για κυβέρνηση ειδικού στόχου. Υπό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των κομμάτων που θα συμμετάσχουν. Μία τέτοια κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους. Με μεγάλη επιμήκυνση; Ο,τι είναι το καλύτερο. Με πάγωμα του χρέους; Με πάγωμα του χρέους. Με διαγραφή του χρέους; Ό,τι είναι το καλύτερο για τη χώρα. Μόνο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει με μεγάλη επιτυχία έναν τέτοιο στόχο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
"Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ δεν τεκμηριώνεται οικονομικά", δήλωσε, σε αυστηρούς τόνους, ο υπουργός Εργασίας, κατά την εισήγησή του στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα ο Γ. Βρούτσης κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, για να ξεπεραστεί η κρίση.
"Αν διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα οι συνέπειες θα είναι δραματικές", προειδοποίησε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, την άποψη ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου η παρούσα Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε μια ακόμα αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και πολλοί υπουργοί εκφράζουν την πεποίθηση και την εκτίμηση ότι είναι εφικτός ο στόχος των 180 βουλευτών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της.
Στο μέτωπο των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Χρ. Αηδόνης αποσαφήνισε πως δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και στην αντιπολίτευση. Σημειώνεται ότι ο κ. Αηδόνης θεωρούταν βέβαιο ότι θα ακολουθούσε τα βήματα του Ανδρέα Λοβέρδου και θα επέστρεφε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Κασσής, τονίζοντας πως «με επιφυλάξεις και απαιτήσεις θα δώσω ψήφο χωρίς να δεσμεύομαι για την στάση μου σε διάφορα ζητήματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής όπως άμεση λύση στα «κόκκινα» δάνεια και δάνεια αγροτικού τομέα, ρυθμίσεις ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας, διορθώσεις ΕΝΦΙΑ και αποκατάσταση αδικιών, κατάργηση εγκυκλίου για παρακράτηση εισφορών αγροτικών ενισχύσεων και αποκατάσταση μικρομολογιούχων».
Ας σημειωθεί πως χθες, Πέμπτη, ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε την επιστροφή του στην Κ.Ο. της ΝΔ, αυξάνοντας τον αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών σε 155.
Στον αντίποδα, η ανεξάρτητη βουλευτής Κ. Μάρκου αποσαφήνισε πως θα δηλώσει «παρούσα» στην ψηφοφορία της Βουλής, όπως άλλωστε παρόμοια θα πράξει και ο Γ. Ψαριανός. Ας σημειωθεί πως αμφότεροι προέρχονται πολιτικά από τη ΔΗΜΑΡ.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών την Πέμπτη
Στον απόηχο της επεισοδιακής συνεδρίασης της Τετάρτης, όπου κυριάρχησαν οι μάχες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις τραπεζικές καταθέσεις, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης έλαβε τη σκυτάλη χθες Πέμπτη, δηλώνοντας πως τάσσεται υπέρ υπέρ της εθνικής συνεννόησης για το ζήτημα του χρέους.
«Είμαστε ανοικτοί, διαρκώς, στην πρόταση για εθνική συνεννόηση. Το ερώτημα είναι σε ποια βάση όμως; Του "σκίζω τα μνημόνια"; "Φεύγω από την ΕΕ", "Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα από το χθες" ή στη βάση ότι υπάρχει ένα εθνικό αρραγές μέτωπο για το χρέος. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε άριστοι αλλά χρήσιμοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και καιροσκοπισμό. «Είναι ανεύθυνο κάποιοι να ζητούν να παιχτεί στα ζάρια η πορεία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση αυτή. Είναι ανεύθυνο να ζητούν κάθε 2-3 εβδομάδες εκλογές, να δηλητηριάζουν τις προσπάθειες της χώρας, σε μία ακόμα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της. Εμείς απαντάμε με ευθύνη στην κρισιμότητα των καιρών, γιατί δεν φοβόμαστε τις εκλογές» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης επανήλθε στη χθεσινή διαμάχη μεταξύ Δραγασάκη και Σταμάτη, αναρωτώμενος εάν οι βουλευτές της κυβέρνησης είναι «από άλλο πλανήτη».
«Δεν ξέρετε τι γίνεται με τις τροπολογίες; Δεν γνωρίζετε ότι αναφέρονται σε δώρα και εξυπηρετούν χαριστικά συμφέροντα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει στην Γερμανία το ζήτημα του κατοχικού δανείου. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για εθνική συνεννόηση. Όλοι μαζί να πάμε να απαιτήσουμε, να ζητήσουμε το χρέος αυτό. Και όλοι μαζί, από κοινού, να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό του 2015 αυτά τα ποσά» σημείωσε.
Tα αίματα πάντως, άναψαν όταν το λόγο έλαβε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Π. Καμμένος, οποίος εξαπέλυσε δριμύτατο κατηγορώ προς τον Αντ. Σαμαρά σχετικά με τον τερματισμό των πακέτων διάσωσης.
«Χθες ο ελληνικός λαός άκουσε τον εισηγητή της κυβέρνησης να λέει ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Πριν από τρία λεπτά, ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε την λέξη θα πληρώνονται οι δόσεις ανελλιπώς. Λέει στον ελληνικό λαό ότι τα επόμενα 30 χρόνια να πληρώνει ανελλιπώς. Ψεύδεστε ανελλιπώς» διαμήνυσε ο Π. Καμμένος.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως η ψήφος εμπιστοσύνης συνιστά όχημα για την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.
«Η χώρα μας πλέον είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Το μοναδικό πρόβλημα δεν είναι η οικονομία. Είναι το πολιτικό κλίμα. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια που δεν αφήνουν τα πράγματα να προχωρήσουν. Γι' αυτό η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση βοηθάει σε αυτό το βήμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Κασαπίδης υποστήριξε πως «δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ««είναι δύσκολο το έργο της».
Tην αντίθεσή του στο κυβερνητικό έργο εξέφρασε και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής, Π. Τατσόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. 
Την ίδια ώρα, ο Ν. Κακλαμάνης φαίνεται πως διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία απόσπασης ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς ανακοίνωσε την είσοδό του στην Κ.Ο. της ΝΔ.
Δεδομένου και του γεγονότος πως ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Νταβρής θα ψηφίσει «παρών» στη σχετική ψηφοφορία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο πως θα λάβουν την επίμαχη ψήφο εμπιστοσύνης.
Άλλωστε, μετά τον αποκλεισμό των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την ψηφοφορία, η κυβέρνηση χρειάζεται μόλις 146 θετικές ψήφους.
Ας σημειωθεί πως η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κυβερνητικών κομμάτων αριθμεί πλέον σε 155 βουλευτές.
Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Δαμαβολίτη, επέκρινε την κυβέρνηση καθώς όπως είπε δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη, ενώ το λόγο στη συνέχεια πήρε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει τον τομέα του Πολιτισμού.
Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου τόνισε ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση που έχει μιλήσει με ειλικρίνεια και έχει παρουσιάσει ένα εφικτό σχεδιασμό» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο, ζητώντας στο μέσο της θητείας της ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης».
Ο κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του έλεγχο των συμβάσεων στους Δήμους, λέγοντας πως όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση δεν πράττουν σωστά καθώς και ότι «κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος».
«Μετά την ψηφοφορία η κυβέρνηση θα είναι πιο δυνατή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άλμα στο κενό, εμείς χτίζουμε γέφυρες για να περάσουμε απέναντι» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ζέττα Μακρή.

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών την Τετάρτη 
Η μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «μονοπωλεί» την τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τις εξελίξεις γύρω από την τρόικα να προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Το στίγμα που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του επόμενου τριημέρου έδωσε ευθύς εξαρχής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά πως «αποφεύγει συστηματικά τη βουλή».
«Την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση την έλαβε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς. Λυπούμεθα όμως πάρα πολύ διότι αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία και θα όφειλε να εξηγήσει και τον χαρακτήρα της αλλά και γιατί ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, αυτός που με τυμπανοκρουσίες προέβαλε αυτή την πρόταση ως μεγάλη πρωτοβουλία, δεν είναι παρών στην αίθουσα. Και δεν είναι παρών διότι το επέλεξε» τόνισε χαρακτηριστικά, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης.
«Δεν το έπραξε και αυτό είναι μέγα πολιτικό ατόπημα. Είναι προσβολή της βουλής, είναι θεσμική παρεκτροπή. Αυτό που γίνεται από τον κύριο Σαμαρά είναι πρωτοφανές και υποβαθμίζει και εκμηδενίζει τον ρόλο της Βουλής» κατέληξε χαρακτηριστικά.
«Σας είπε κανείς ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα είναι στη συζήτηση; Ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ και θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε μαζί με όλους τη χρονική στιγμή που καθορίζεται και θα απαντήσει για όλα» ανταπάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Μάκης Βορίδης.
Παράλληλα, υποστήριξε πως οι εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «για ακόμη μία φορά δεν έχουν κανένα πραγματικό, ουσιαστικό και νομικό έρεισμα».
Όσον αφορά το πρόσφατο «εμπάργκο» του ΣΥΡΙΖΑ στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Μ. Βορίδης τόνισε πως «στη Δημοκρατία δεν επιλέγουμε του πολιτικούς μας αντιπάλους, ούτε τους εξοντώνουμε μέσα από μία διαδικασία απαγόρευσης και φίμωσης».
Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης διέτεινε πως «έχουμε κρίση αντιπροσώπευσης και όταν έχουμε κρίση αντιπροσώπευσης, μόνο οι αντιπροσωπευόμενοι μιλούν και όχι οι αντιπρόσωποι. Όποιος, λοιπόν, θέλει ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο στο λαό μπορεί να πάει».
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να βλέπει την πραγματικότητα. Οι επικοινωνιολόγοι λένε ότι ένα ψέμα για να γίνει πιστευτό πρέπει να είναι μεγάλο. Σήμερα ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την πραγματικότητα που ζούμε» συνέχισε σε έντονο ύφος, ο Γ. Δραγασάκης.
Παράλληλα, κατήγγειλε πως ένας επιχειρηματίας ή ένας εκδότης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει ένα νόμο της κυβέρνησης, παραπέμποντας στην περίοδο, όπου γενικός γραμματέας της κυβέρνησης διατελούσε ο κ. Μπαλτάκος.
Αντιδρώντας ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης κάλεσε το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να κατονομάσει ποιους εννοεί.
«Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ, μέσα στη Βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι έχουν την μύγα να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν» απάντησε ο Γ. Δραγασάκης.
«Απευθύνατε βαρύτατη ύβρη, συκοφαντία για μας και έχετε το βάρος της απόδειξης. Απογοήτευση. Άλλη εικόνα είχαμε για σας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. 
Λαμβάνοντας το λόγο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας καταφέρθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας ως «άρπα κόλλα» το ΣΥΡΙΖΑ.
«Εκμεταλλεύεστε την ανασφάλεια της κοινωνίας. Προσπαθείτε να μηδενίσετε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού», είπε και πρόσθεσε ότι «ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για την χώρα, για τις προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός» διέτεινε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς έχουμε περάσει μέσα από την κόλαση αλλά έχουμε πάρει μία απόφαση. Δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Θέλουμε να βγει η χώρα από την κρίση, να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια» συνέχισε.
Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Γ. Δημαράς χαρακτήρισε ως δεδομένη την προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.
Κάνοντας λόγο για προσωπικές επιδιώξεις του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψευδείς δηλώσεις και ανακολουθία ως προς τις αρχικές δεσμεύσεις.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκης αποσαφήνισε πως το κόμμα του δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Παράλληλα, την κατηγόρησε πως «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».
«Είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα, μια ριζική αλλαγή της πολιτικής, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα» συνέχισε, καταλήγοντας πως «η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Μια διαφορετική πολιτική εξόδου από την κρίση, που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική».
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Θ. Παραστατίδης, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως τρομοκρατούν την κοινωνία, επικαλούμενη την αστάθεια και την απόσυρση καταθέσεων.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσπείρει το φόβο και την ανασφάλεια, προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης γυρνούν από κανάλι σε κανάλι για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Επικαλούνται αστάθεια και απόσυρση καταθέσεων αν διαδεχθεί αυτήν την κυβέρνηση μία άλλη. Ίσως δεν έχετε ακόμα αντιληφθεί πως εσείς κυβερνάτε και πως εσείς είστε υποχρεωμένοι να απολογηθείτε στον λαό και όχι κάποιοι άλλοι. Γιατί δεν ολοκληρώσατε τον έλεγχο των καταθέσεων που συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες λίστες; Από πότε η δημοκρατική διαδοχή στο πλαίσιο του πολιτεύματος παραπέμπει σε αστάθεια;» κατέληξε, σε έντονο ύφος.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Ηλ. Παναγιώταρος υποστήριξε πως «χωρίς τους οκτώ φυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται 151 βουλευτές για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά 146. Γι' αυτό τους έχουν στη φυλακή».
Παράλληλα, επανέλαβε πως οι διώξεις εναντίον των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι πολιτικές και υπαγορευμένες από την κυβέρνηση.
Εναντίον της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τάχθηκε και το ΚΚΕ, με τον Ν. Καραθανασόπουλο να υπογραμμίζει πως στόχος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι να «αποσπάσει την προσοχή από την αντιλαϊκή πολιτική και το προσχέδιο του προϋπολογισμού».
Ας σημειωθεί πως ο Αντ. Σαμαράς απουσιάζει από τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς βρίσκεται στο Μιλάνο για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Το "κενό" του πρωθυπουργού αναπληρώνει ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης.&

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης