Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την έρευνα ζητά η ΔΗΜΑΡ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την έρευνα ζητά η ΔΗΜΑΡ
Μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι με το ν/σ εισάγεται ένας ιδιότυπος κρατισμός με τη μετατροπή δημόσιων υπηρεσιών σε επιχειρηματικές μονάδες
Μετά τους επιστήμονες και η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξης και καινοτομία», που έχει κατατεθεί στη διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, «το υπό συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχέδιο νόμου “Έρευνα, Τεχνολογική, Ανάπτυξη, Καινοτομία και άλλες διατάξεις” θα πρέπει να αποσυρθεί διότι:
• Έχουν αφαιρεθεί όλες οι ουσιωδώς θετικές διατάξεις του κειμένου το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση.
• Δεν προωθεί τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, που είχε δρομολογηθεί με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.
• Εισάγει έναν ιδιότυπο κρατισμό με τη μετατροπή δημόσιων υπηρεσιών σε επιχειρηματικές μονάδες.
• Δεν διαμορφώνει σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας ενώ τα πάντα ξαν-εφευρίσκονται με την εκάστοτε αλλαγή γενικού γραμματέα.
• Δεν προάγει την ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατικής ζωής των ερευνητικών κέντρων με αποτέλεσμα να μην διαμορφώνεται ευνοϊκό περιβάλλον για την άνθιση της επιστημονικής αριστείας.
• Δεν ορίζει ανώτατο ηλικιακά όρια αφυπηρέτησης από το δημόσιο, καθιερώνοντας έτσι τη γεροντοκρατία ως βασικό στοιχείο λειτουργίας των ερευνητικών κέντρων.
• Διατηρεί το ασφυκτικό περιβάλλον φορολόγησης που αφορά τις χιλιάδες των νέων ερευνητών που εργάζονται στα ερευνητικά προγράμματα».
Το σχέδιο νόμου, σημειώνει, δεν αποτελεί θεσμική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης αλλά αποσυναρμολογεί το σύγχρονο ερευνητικό σύστημα της χώρας, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην πορεία των τριάντα ετών που παρήλθαν από την ψήφιση του νόμου 1514/84.
Η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζει, έχει θέσει στον πυρήνα της ερευνητικής της πολιτικής την επένδυση στο τρίγωνο της γνώσης: εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία και γι’ αυτό τον λόγο, οι βασικοί άξονες της πολιτικής της πηγάζουν και εκπορεύονται από τη στρατηγική επιλογή της δημιουργίας του ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας, επιλογή για την οποία εργάζεται συστηματικά και με συνέπεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης