Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση - Ο επώδυνος συμβιβασμός με την τρόικα βάζει τέλος στα σενάρια για την εύρεση των 180 για τον ΠτΔ

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση -  Ο επώδυνος συμβιβασμός με την τρόικα βάζει τέλος στα σενάρια για την εύρεση των 180 για τον ΠτΔ
Πλήρως αναξιόπιστος ο πολιτικός σχεδιασμός Σαμαρά - Βενιζέλου
Η κυβέρνηση βρίσκεται πραγματικά σε αδιέξοδο.
Αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε με τη ρητορική και τον πολιτικό της σχεδιασμό.
Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού – και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης – πριν μερικούς μήνες ότι τα μνημόνια τελείωσαν, ότι το ΔΝΤ φεύγει, ότι η μείωση της φορολογίας έρχεται και γενικότερα η θεωρία περί σκισίματος των μνημονίων, κατέρρευσαν παταγωδώς.
Όπως συνέβη και με το περίφημο success story.
Η τρόικα κατέστησε σαφές την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση ότι είτε παίρνει νέα μέτρα είτε οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε ναυάγιο.
Υπό την απειλή αυτή, Σαμαράς και Βενιζέλος επέλεξαν το λιγότερο χειρότερο για αυτούς σενάριο.
Να λάβουν νέα μέτρα διότι τυχόν ναυάγιο με την τρόικα θα σηματοδοτούσε την πλήρη αποτυχία της πολιτικής τους, την πλήρη ακύρωση των όποιων πολιτικών τους σχεδιασμών.
Μέτρα που φέρεται να προβλέπουν και αύξηση της φορολογίας (μέσω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ) αλλά και παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κλείσει άμεσα τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, έτσι ώστε εντός του Δεκεμβρίου να υπάρξει και η συμφωνία για την επόμενη ημέρα.
Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζει να περάσει τα νέα μέτρα από τη Βουλή, να τα συνδυάσει δηλαδή με τη συμφωνία για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Κίνηση που ενδεχομένως να «μπλοκάρει» ή να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ,αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, μια και οι ίδιοι έχουν διαμηνύσει κατά καιρούς ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.
Ακόμα όμως και αν περάσουν τα νέα μέτρα από τη Βουλή (στοίχημα με πολλές παραμέτρους, αν λάβει κανείς υπόψη του και τις αναταραχές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ) ο νέος συμβιβασμός της κυβέρνησης με την τρόικα είναι πραγματικά επώδυνος.
Όχι μόνο διότι αποδεικνύει πόσο ελλιπής είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ή πόσο αναξιόπιστες αποδείχθηκαν για ακόμα μια φορά οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά και Βενιζέλου.
Αλλά κυρίως διότι καθιστά σχεδόν απίθανο να βρεθούν οι 180 βουλευτές, οι οποίοι μέσω της ψήφου τους για ΠτΔ, θα αποφασίσουν να δώσουν παράταση ζωής στη σημερινή κυβέρνηση και στα διαδοχικά «πισωγυρίσματα» της.
Ακόμα και το δίλημμα (στο οποίο ποντάρουν Σαμαράς και Βενιζέλος) ή παραμονή στο δρόμο της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων ή επιστροφή στην αβεβαιότητα με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, «καίγεται» από την εικόνα αναξιοπιστίας που μεταδίδει η κυβέρνηση.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης