Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιφυλάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου - Ηχηρό «όχι» από την «Αυγή»

Επιφυλάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου - Ηχηρό «όχι» από την «Αυγή»
Εντός της εβδομάδας η επίσημη ανακοίνωση του προταθέντος ονόματος
Επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας εκφράζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, δύο βουλευτές αλλά και η εφημερίδα «Αυγή», η οποία πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Έλληνα Επίτροπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο βουλευτές Αργολίδας, Δημήτρης Κοδέλας, σε ανάρτησή του στα social media, επισημαίνει πως «το μήνυμα της κάλπης ήταν αντιμνημονιακό, μήνυμα αποδοκιμασίας του υπαρκτού πολιτικού συστήματος και έξωσης του πολιτικού προσωπικού που στήριξε τα μνημόνια και οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία».
«Το λαϊκό αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ σημαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν σχετίζεται με τα μνημόνια και την προγενέστερη πορεία προς την χρεοκοπία, Πρόεδρος ευρείας κοινωνικής αποδοχής, Πρόεδρος που δεν θα υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πρόεδρος που θα δείχνει ότι αυτή η χώρα αλλάζει σελίδα και ανακτά την αξιοπρέπειά της!» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Σε παρόμοιο ύφος κινείται και η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία υπογραμμίζει πως «οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον…Κ. Καραμανλή!) πρέπει να σταματήσουν αμέσως».
«Είναι επίσης λαθεμένο το επιχείρημα ότι η ανάδειξη ενός Προέδρου Δημοκρατίας, όπως ο μνημονιακός αντιπρόεδρος…της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, θα ενισχύσει την κοινωνική «συναίνεση» προς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ: η συγκατοίκηση θα σπείρει σύγχυση στην κοινωνική βάση μας, ενώ θα προσφέρει όχι αμελητέα πολιτικά όπλα (π.χ. δικαίωμα αναπομπής των νομοσχεδίων) στους αντιπάλους μιας πολιτικής που πρέπει να επιδιώξει σταθερά την ανατροπή της λιτότητας» εξηγεί αναλυτικά.
Κορωνίδα των εσωτερικών αντιδράσεων συνιστά το σημερινό δημοσίευμα της «Αυγής», το οποίο τιτλοφορείται «Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ασφαλώς όχι».
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, Α. Μανταδάκης, «ο κ. Αβραμόπουλος δεν μας ταιριάζει ούτε σε ιστορία, ούτε σε κουλτούρα, ουτε σε νοοτροπία. Μνημονιακός και μάλιστα άνευ αντιλογίας, άριστος επικοινωνιακά, μετράει ως επαγγελματίας ένα - ένα τα βήματα της ανόδου του στο στερέωμα της εξουσίας: από δήμαρχος της Αθήνας με μεγάλη προσφορά σε... κάγκελα, αρχηγός κόμματος που δεν έφτασε ποτέ σε εκλογές, υπουργός της Ν.Δ. ως παλιννοστήσας, επίτροπος στην Ε.Ε. πρόσφατα και τώρα προαλειφόμενος για αρχηγός του κράτους».
«Η Αριστερά έχει αρκετά στελέχη ευρύτερης αποδοχής στην κοινωνία, που θα μπορούσαν και τον θεσμό να τιμήσουν και την εθνική υπόθεση της διαπραγμάτευσης να στηρίξουν» καταλήγει η αριστερή κυβέρνηση.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Εντός της εβδομάδας θα γίνει γνωστό το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος διέψευσε παράλληλα ότι έχει γίνει πρόταση ή έστω κάποια βολιδοσκόπηση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Όπως επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, «δεν έχει γίνει πρόταση σε κανέναν», αν και απέφυγε να διαψεύσει αν μεταξύ των προσώπων που εξετάζονται για τη θέση βρίσκεται και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ερωτηθείς για τις επαφές της Αθήνας με τους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να αλλάξει «ριζικά» την ατζέντα της διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές και τόνισε ότι ενώ μέχρι πρότινος οι αποφάσεις λαμβάνονταν ουσιαστικά ερήμην της Ελλάδας, πλέον η Ελλάδα «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις» που την αφορούν.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, Barak Obama, σημειώνοντας ότι αποτελεί «ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές λιτότητας, ειδικά στην Ελλάδα».
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, σημείωσε, για να προσθέσει ότι χρειάζεται ένα «εύλογο» χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει στην Αθήνα να διαμορφώσει τις προτάσεις της και να διαβουλευτεί με την Ευρώπη, ενώ ερωτηθείς αν αυτή η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει και νέα χρηματοδοτική βοήθεια, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θα ζητήσει χρηματοδότηση της ανάπτυξης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται καμία ιδιωτικοποίηση, για να ξεκαθαρίσει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι εχθρική σε επενδύσεις ή τον ιδιωτικό τομέα και συμπλήρωσε πως στην Ευρώπη υπάρχει πληθώρα παραδειγμάτων όπου μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στα χέρια του Δημοσίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης