Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Φουντώνει η φημολογία περί αντικατάστασης της Ζ. Κωνσταντοπούλου

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Φουντώνει η φημολογία περί αντικατάστασης της Ζ. Κωνσταντοπούλου
Ο Τσίπρας σκέφτεται να την αντικαταστήσει με τον Αλέξη Μητρόπουλο
Ραγδαίες προμηνύονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η επίτευξη μιας οδυνηρής συμφωνίας σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης, καθιστώντας ταυτόχρονα θέμα ωρών τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. 
Πυρετός διεργασιών επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το δραματικό μνημόνιο - συμφωνία που επετεύχθει στις Βρυξέλλες και η οποία έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Αν και θεωρείται ημίμετρο, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι θέμα λίγων ωρών.
Ο ανασχηματισμός είναι ημίμετρο γιατί η ομάδα βουλευτών που αμφησβητεί το επαχθές μνημόνιο ξεπερνάει τους 22, εγείροντας θέμα συνοχής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η κυβέρνηση έχει την στήρξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση για μια κυβέρνηση αν θέλει να μακροημερεύσει.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έως αργά το βράδυ της Δευτέρας επικράτησε πυρετός συσκέψεων, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στο Μαξίμου βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας.
Λίγο μετά τις 18:30 στο Μαξίμου μετέβη και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενώ εξερχόμενος, λίγο αργότερα, αποκάλυψε πως οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να στηρίξουν τη συμφωνία, ωστόσο παραμένουν στην κυβέρνηση για να συνεχίσουν από κοινού τη μάχη για τη σωτηρία της Ελλάδας. 
Ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος αρνήθηκε τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα μετέχουν κόμματα... έτοιμα να τα δώσουν όλα. 
Εν τω μεταξύ διευρύνεται η ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εναντιώνεται στο επαχθές μνημόνιο και με βάση πληροφορίες ξεπερνούν τις 22-23 οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν το σύνολο ή μέρος των νόμων που θα φέρει άμεσα στην Βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση.
Μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων που έχουν εξεταστεί είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού όπου θα αποτελείται από ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ.
Στα σενάρια έχουν αναφερθεί ως βασικό να παραμείνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας και στο εναλλακτικό να είναι πρωθυπουργός ο Προβόπουλος.

Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ δεν στηρίζουν τη συμφωνία, μένουν στην κυβέρνηση - Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Πραξικόπημα αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκβιάστηκε με ολική κατάρρευση τραπεζών και πλήρες κούρεμα καταθέσεων, αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος, για να προσθέσει πως ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο.
Οι ΑΝΕΛ, σημείωσε, δεν μπορούν να στηρίξουν τη συμφωνία, αλλά παραμένουν στην κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Καμμένος.
Άλλαξαν πολλά από χθες το βράδυ, παραδέχθηκε για να επισημάνει πως στη δημοκρατία υπάρχουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε λύση.
Η Βουλή έχει τον λόγο, τόνισε, για να επισημάνει πως η προσπάθεια του πρωθυπουργού είχε τη συμπαράσταση όλων των Ελλήνων και η κίνηση των εταίρων συνιστά πραξικόπημα.
Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο και η Βουλή πλέον έχει τον λόγο, επανέλαβε.
Θα αγωνιστούμε μαζί, αλλά δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού με πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας που τα δίνουν όλα, διεμήνυσε.
Ο πρωθυπουργός της χώρας αντιμετώπισε ένα πραξικόπημα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, επανέλαβε ο κ. Καμμένος.
Δεν κατάφεραν να σπάσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, η συμφωνία πήγε στη Βουλή των Ελλήνων και έλαβε έγκριση, τόνισε επίσης.
Θα παραμείνουμε μαζί για να παλέψουμε, επανέλαβε.

Πρόταση μομφής κατά Κωνσταντοπούλου
Η μάχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στο πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς βάσει πληροφοριών, ομάδα 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου της Βουλής.
Σημειώνεται ότι αρκετοί φοβούνται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την ψήφιση των προ-απαιτουμένων. 
Η θέση της άλλωστε, είναι αρκετά επιβαρυμένη, δεδομένης της μη στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, στην κρίσιμη ψηφοφορία της Παρασκευής.
Γι' αυτόν τον λόγο οι κινήσεις θα είναι άμεσες και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να αντικαταστήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναβαθμίζοντας τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο. 
Δεν αποκλείεται, πάντως, η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου να βγάλει τον Πρωθυπουργό από τη δύσκολη θέση, θέτοντας την παραίτησή της στη διάθεσή του.
Τυχόν αντικατάσταση της Προέδρου της Βουλής θα τύχει της στήριξης σχεδόν της πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου τους τελευταίους μήνες έχει εγείρει τις αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης